Μαθητές

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Πότε και γιατί καθιερώθηκε…

Η 5η  Οκτωβρίου του 1994 καθιερώθηκε από την UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών. Για 5 Οκτωβρίουτον εορτασμό της ημέρας αυτής η UNESCO και ο Διεθνής Οργανισμός Εκπαίδευσης διοργανώνουν μια εκστρατεία με σκοπό να προβάλουν στο ευρύ κοινό ποιο είναι ουσιαστικά το έργο των εκπαιδευτικών. Αλλά και κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί συμβάλουν στην εξέλιξη της εκπαίδευσης αλλά και στην ανάπτυξη των μαθητών και κατά συνέπεια της κοινωνίας.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμβάλουν στην προβολή της προσπάθειας αυτής. Οι εκστρατείες αυτές κάθε χρόνο περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη θεματολογία. Για παράδειγμα το 2018 η UNESCO υιοθέτησε την θεματική:The right to education means the right to a qualified teacher”. Γιόρτασε την 70η επέτειο της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) και αποτελεί υπενθύμιση ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Με άλλα λόγια…

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δίνουν ψυχή και σώμα για να συμβάλουν στην εξέλιξη μιας νέας γενιάς και κατά συνέπεια στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Τεχνολογία vs Εκπαιδευτικοί

Στις μέρες μας ωστόσο η παρέμβαση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση είναι καταλυτική. Το γεγονός αυτό τροποποιεί σε μεγάλο βαθμό το εκπαιδευτικό έργο και τη διαδικασία της διδασκαλίας. Παρ΄ όλα αυτά ποτέ και κανένα τεχνολογικό μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην ουσία του τον Δάσκαλο, τον εκπαιδευτικό, τον ”Άνθρωπο”. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι καλύτερο από τους καθηγητές του. Οι εκπαιδευτικοί  είναι οι θεματοφύλακες της μάθησης. Μεταδίδουν γνώσεις, αξίες και δεξιότητες. Στις καλύτερες περιπτώσεις αξιοποιούν τις ελπίδες και τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και τους βοηθούν να εξελιχθούν σε παραγωγικούς πολίτες.

ΕκπαιδευτικόςΩστόσο, πολύ συχνά, το έργο των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζεται ενώ δεν λαμβάνουν τη στήριξη που τους αξίζει. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών μας υπενθυμίζει την ευθύνη, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής δυσκολίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τους δασκάλους και τα παιδιά να πληρώσουν το κόστος της κρίσης. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα από τις τρέχουσες οικονομικές πιέσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.” ~ Ν. Καζαντζάκης

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!