Ο «γολγοθάς» της εποχιακής εργασίας το καλοκαίρι

Της Δώρας Παπαϊωάννου

Το καλοκαίρι ήρθε και τελείωσε και ενώ όλοι οι φίλοι και γνωστοί σου κανόνιζαν τις διακοπές τους σε κάποιο νησί, εσύ έψαχνες για δουλειά. Και τι δε θα δίνες και εσύ για να πας κάπου διακοπές αλλά που λεφτά. Έτσι ψάχνεις για δουλειά σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, μήπως και έτσι καταφέρεις να συνδυάσεις δουλειά και παραθέριση.

Εν έτη, λοιπόν, 2017 σε μια τόσο δύσκολη φάση, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος φοιτητής που θέλει να ελαφρύνει τους γονείς του από τα περιττά έξοδα, είναι να βρει μια προσωρινή εργασία. Η Ελλάδα, ευτυχώς από τέτοιες ευκαιρίες σφύζει, αφού καλοκαίρι είναι και «ας είναι καλά ο τουρισμός». Οι περισσότεροι από μας από φοιτητές μεταμορφωθήκαμε σε σερβιτόροι, πωλητές, groom κ.α., αφού εργασία στον τομέα σπουδών μας αδύνατο να βρεθεί.

Ξεχνάς, λοιπόν, ταξίδια, διακοπές και εξωτικά νησιά και προσγειώνεσαι στη πραγματικότητα που επέλεξες. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και αφόρητη ζέστη. Αφόρητη ζέστη και απαιτητικοί πελάτες. Προσπαθείς να εξυπηρετήσεις τους πάντες, το χαμόγελο να είναι πάντα στα χείλη, η ζέστη και η κούραση σου όμως, πρέπει να ναι κρυμμένο καλά πίσω από το χαμόγελο και που ξέρεις ίσως αυτό να σου εξασφαλίσει και το «κάτι παραπάνω» που σίγουρα θα σου φτιάξει το κέφι και θα σε βοηθήσει να αντέξεις άλλες 8 ώρες εργασίας.

Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερό σου, εσύ να τρέχεις όλη μέρα για να εξυπηρετείς τους άλλους που χαλαρώνουν. Σκέφτεσαι όμως, τα χρήματα που θα πάρεις και εκεί ηρεμείς λιγάκι. Τότε είναι που ξεκινάνε τα όνειρα για το που θα ξοδέψεις ή μάλλον που θα επενδύσεις τα χρήματα σου. Γιατί σίγουρα θα τα χαρείς και με το παραπάνω, αφού τα δούλεψες και τα αξίζεις.

Δεν είναι όμως, μόνο η ζέστη και οι απαιτητικοί και πολλές φορές «παράξενοι» πελάτες, αλλά και το αφεντικό και γενικά το περιβάλλον εργασίας που καμιά φορά σε πιέζουν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχεις καλές σχέσεις με τον ανώτερο και τους συναδέλφους , έτσι ώστε να υπάρχει μια καλή συνεργασία και να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις.  Δεν είναι εύκολο να τα πάμε καλά με όλους και ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες δουλειάς και πίεσης. Οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα είναι σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα όμως με καλή διάθεση όλα λύνονται.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τους συναδέλφους σου μπορεί να βρεις και τους καλύτερους φίλους σου. Εάν ειδικά δουλεύεις σε «ξένο τόπο», και όχι στα «μέρη σου», θα γνωρίσεις άτομα από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο που βρίσκονται εκε για τον ίδιο ακριβώς  για τον ίδιο λόγο με σένα. Με κάποιους από αυτούς θα δεθείς και η σχέση που θα αναπτύξετε θα είναι σχέση ζωής.

Τέλος, ναι δεν είναι και η πιο ωραία εμπειρία να δουλεύεις καλοκαιριάτικα και ειδικά σε ένα τομέα που δεν σε εκφράζει και δε συμπίπτει με το τομέα των σπουδών σου. Στη χώρα όμως που ζούμε ισχύει το «μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε», αφού ό,τι μαθαίνει κανείς είναι προς όφελός του και δεν πρόκειται να βγει ζημιωμένος από αυτό.  Τα πάντα στη ζωή μας εμπειρίες είναι που μας κάνουν σοφότερους και δυνατότερους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!