Της Αλεξάνδρας Γκίτζια*

Όπως είναι γνωστό, η Κυριακή 7/5 ήταν μια από τις έως τώρα “ψηφισμένες” Κυριακές  που επιτρεπόταν το άνοιγμα καταστημάτων. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι καταστηματάρχες εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ  και ΟΙΥΕ για απεργία με αφορμή τη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για λειτουργία των καταστημάτων 32, αντί 8 Κυριακές το χρόνο. Έτσι, αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, εν μέσω της ανοιξιάτικης εκπτωτικής περιόδου!

Ειδικότερα, το άρθρο 49 του νέου νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αρνητικών αντιδράσεων στον εμπορικό κόσμο, προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, πλην της δεύτερης του Αυγούστου, στις  περιοχές των Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πειραιά, Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και άλλες Κυριακές, πλην των οχτώ που ίσχυαν έως τώρα, αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, ενώ θα επιτρέπεται πλέον να ανοίγουν καταστήματα άνω των 250 τ.μ. καθώς και καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εταιρικά καταστήματα αλυσίδων κ.ά

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση, ανέφερε:  «Σήμερα μετρήσαμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας και σαφέστατα έχουμε πολύ περισσότερους φίλους. Τους ευχαριστούμε πολύ, όλους», ενώ μαζί με το πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά κατήγγειλαν ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αφορά σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα του εσωτερικού, με τους δανειστές να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές των αιτημάτων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Παναγιώτης Κυριακούλης δηλώνοντας: «Είναι ένα αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό μέτρο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του». Επίσης τόνισε πως η λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο, ούτε στην ανάπτυξη της χώρας οδήγησε ούτε στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από τη μεριά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος δήλωσε:  «Αυτό το μέτρο είναι το θάψιμο του εμπορίου με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις πλέον προέρχονται από όλο σχεδόν τον εμπορικό κόσμο, χαρακτηριστικά το 80% των σουπερμάρκετ θα μείνουν σήμερα κλειστά. Αντιδρούμε προκειμένου να ζήσουμε».

* Η Αλεξάνδρα Γκίτζια παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.gr