Οδηγός Μάστερ στην Ελλάδα: Ναυτιλιακά

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία τα Ναυτιλιακά άνθιζαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Σε έναν τόπο λοιπόν με σημαντικό παρελθόν αλλά και παρόν στο χώρο της Ναυτιλίας – ακόμη και σήμερα κατέχουμε τον 22ο μεγαλύτερο ναυτικό στόλο του κόσμου, κάτι μη αμελητέο για μια τόσο μικρή χώρα. Έτσι λοιπόν αξίζει κάποιος να εργαστεί αλλά και να σπουδάσει Ναυτιλιακά στην Ελλάδα.

Τα τμήματα Ναυτιλιακών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα τμήματα Ναυτιλιακών είναι τρία και είναι τα εξής:

  • Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς  (17.040 μόρια)
  • Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος) (9.620 μόρια)
  • Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ψαχνά Ευβοίας) (10.450 μόρια).

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Είτε έχει κάποιος πτυχίο στα Ναυτιλιακά είτε όχι, συνήθως μπορεί να μπει σε μεταπτυχιακό Ναυτιλιακών. Μπορεί να ασχοληθεί τόσο με το οικονομικό κομμάτι των Ναυτιλιακών όσο αμιγώς με τα Ναυτιλιακά. Αξίζει να θυμάται πως για τα μεταπτυχιακά αυτά χρειάζεσαι απαραίτητα: πτυχίο ΑΕΙ, πτυχίο Αγγλικών (αφού συνήθως ακόμη και στα ελληνικά πανεπιστήμια τα μαθήματα διδάσκονται συχνά στα Αγγλικά), συστατικές επιστολές και σύντομο βιογραφικό που να συμπεριλαμβάνει τυχόν σχετική προϋπηρεσία ή ακαδημαϊκές εργασίες.

Μεταπτυχιακό «Ναυτιλία» στο ΠΑΠΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά. Το πρόγραμμα διαρκεί για 3 εξάμηνα εκ των οποίων στα δύο θα γίνονται μαθήματα σεμιναριακού τύπου και στο τρίτο θα γίνει μια επιδοτούμενη πρακτική άσκηση. Το συνολικό κόστος για το 2022-2023 ανέρχεται στα 6.900 ευρώ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης κατόπιν προσκόμισης σύμβασης εργασίας του φοιτητή. Υπάρχει δυνατότητα για εξ-αποστάσεως φοίτηση λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΠΑΠΕΙ προσφέρονται άλλα 4 μεταπτυχιακά, πιο συγκεκριμένα: Ναυτιλιακά

MSc in Shipping Management

MSc Sustainability and Quality in Marine Industry

ΔΠΜΣ στη Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία

ΠΜΣ Διαχείριση Λιμένων και Παράκτια Οικονομία

Μεταπτυχιακό στη «Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση» στο ΟΠΑ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει το πέμπτο καλύτερο μεταπτυχιακό στον τομέα στον κόσμο. Προσφέρεται σε πλήρη φοίτηση (12 μήνες) ή μερική (24 μήνες). Η τιμή του (τουλάχιστον για το 2022-2023) ανέρχεται στα 7.600-8.900 ευρώ. Αν και μεταπτυχιακό του οικονομικού τομέα, δεν παύει να συνδέεται άρρηκτα με τα Ναυτιλιακά.

Μεταπτυχιακό «Δ.Π.Μ.Σ. Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές: Οικονομική και Πολιτική» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Διαρκεί επίσης 3 εξάμηνα – τα πρώτα 2 για μαθήματα, το τρίτο για πρακτική άσκηση και εκπόνηση διπλωματικής. Το μεταπτυχιακό διατίθεται από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΠΑ. ΜΑΚ. Τα δίδακτρα ανέρχονται συνολικά σε 5.500 ευρώ.

Μεταπτυχιακό στη «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει το παραπάνω μεταπτυχιακό κυρίως εξ-αποστάσεως, με ολιγοήμερες παραδόσεις μαθημάτων δια ζώσης στην έδρα του τμήματος στη Χίο. Το μεταπτυχιακό χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις:

(α) Διοίκηση και Χρηματοοικονομική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων
(β) Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Τεχνολογίες
(γ) Ναυτιλιακό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική.

Μεταπτυχιακά σε ιδιωτικά κολλέγια της Ελλάδας

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διεθνή Ναυτιλιακή Διοίκηση – Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο

Με διάρκεια 1-3 έτη (πλήρη-μερική φοίτηση) το μεταπτυχιακό λειτουργεί τόσο στην Αθήνα όσο στη Θεσσαλονίκη. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Αγγλικά και υπάρχουν δίδακτρα τα οποία πληροφορούμαστε μετά από επικοινωνία με το κολέγιο.

MSc in Shipping in Management – Aegean College

ΝαυτιλιακάΤο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων διατίθεται από το Aegean College στην περιοχή του Πειραιά. Διαρκεί 2 έτη καθώς προσφέρεται σε parttime βάση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή Προπτυχιακού τίτλου στις Ναυτιλιακές Σπουδές ή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή Επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου της Ναυτιλίας. Γλώσσα διδασκαλίας είναι τα ελληνικά και τα δίδακτρα γίνονται γνωστά κατόπιν επικοινωνίας.

LLM Maritine Law & Shipping Management – Aegean College

To LLM Ναυτικό Δίκαιο & Ναυτιλιακή Διοίκηση προσφέρεται από το Aegean College σε συνεργασία με το University of Essex και προσφέρεται στα ελληνικά. Διαρκεί 2 χρόνια σε part-time βάση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή Προπτυχιακού τίτλου στις Ναυτιλιακές Σπουδές, Διοίκηση Επιχειρήσεων ή τη Νομική. Επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου της Ναυτιλίας.

Μεταπτυχιακό στην Ναυτιλιακή Διοίκηση και στο Διεθνές Εμπόριο – Frederick University

Το εξ-αποστάσεως αυτό μεταπτυχιακό που διατίθεται από το πανεπιστήμιο Κύπρου και το κολλέγιο Birkbeck του Λονδίνου, είναι πλήρως αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Διαρκεί 3 εξάμηνα (fulltime) ή 6 εξάμηνα (parttime), ενώ επιδέχεται παράταση και τα δίδακτρά του δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Από τα παραπάνω φαίνεται, πως οι ναυτιλιακές σπουδές παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και γι’ αυτό πολλοί υποψήφιοι μαθητές επιλέγουν να σπουδάσουν Ναυτιλιακά. Οι δε φοιτητές, στην πλειοψηφία, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, επιλέγουν ένα Μεταπτυχιακό στον αντίστοιχο κλάδο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!