Μυρτώ Βασιλείου

Συνέντευξη με την τραγουδίστρια Μυρτώ Βασιλείου

της Άντας Παπαράπτη

Μυρτώ Βασιλείου: Μια δροσερή φωνή που θυμίζει Ανοιξιάτικη Μέρα, όπως ένα από τα τελευταία της τραγούδια, έρχεται να βάλει τη φρέσκια πινελιά της στην ελληνική σκηνή. Εις αναμονή των εμφανίσεων της στο Σταυρό του Νότου, ήρθαμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να τη συστήσουμε στους αναγνώστες του Citycampus.

Οι πρώτες μας επιρροές συνήθως ξεκινάνε από το σπίτι. Τι μουσική άκουγες στο σπίτι σου ως παιδί;

Στο σπίτι, στο αμάξι όταν πηγαίναμε κάποιο ταξίδι, ακόμη και στα σπίτια των φίλων των γονιών μου, η μουσική που ακουγόταν περισσότερο ήταν η “έντεχνη ελληνική”. Θυμάμαι να ακούμε τους δίσκους της Τάνιας Τσανακλίδου, του Γιώργου Νταλάρα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλων.. Επίσης όλοι είμαστε fans της Άννας Βίσση! Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, οι γονείς μου τρελαινόντουσαν και άκουγαν, στο σαλόνι στη δια πασών, βινύλια σπουδαίων ξένων καλλιτεχνών όπως η Whitney Houston, η Shirley Bassey και οι ABBA.

Και ως ενήλικη πλέον, τι μουσική θα ακούσουμε αν περάσουμε τυχαία κάτω από το σπίτι σου;

Αν περνούσες σήμερα θα άκουγες το νέο μου κόλλημα, τη νέα μου ανακάλυψη, την Billie Eilish! Γενικά ψάχνομαι πολύ με τους ξένους καλλιτέχνες, τους παρακολουθώ και εμπνέομαι πολύ απ’αυτούς..

Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας με τη Νατάσσα Μποφίλιου; Θεωρείς ότι αυτή η συνάντηση επηρέασε τα μουσικά σου βήματα?

Τη χρονιά που έδινα πανελλήνιες, η οικογένεια της κολλητής μου, της Ειρήνης, οργάνωσε ένα τραπέζι που ήταν καλεσμένοι διάφοροι φίλοι, η Νατάσσα κι εμείς. Εκεί γνωριστήκαμε, φάγαμε, παίξαμε μουσική και ύστερα από ένα χρόνο περίπου, χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν η Νατάσα. Μου είπε ότι ο Κώστας Τσίρκας φτιάχνει ένα δίσκο με ενορχηστρωτή τον Ηλία Βαμβακούση και μου πρότεινε να είμαι η τραγουδίστρια του δίσκου αυτού.

Η συνάντηση αυτή δεν επηρέασε απλά τα μουσικά μου βήματα. Είναι η αρχή μου και ο λόγος που αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω μουσική, να έχω τα δικά μου τραγούδια και να φτιάχνω τις δικές μου παραστάσεις.

«Μαζί το Χειμώνα», είναι το πρώτο σου παιδί. Πώς ήταν για σένα αυτή η εμπειρία δημιουργίας του πρώτου δίσκου;

Μην έχοντας κανένα μέτρο σύγκρισης κι εμπειρίας παραγωγής ενός δίσκου, όλα μου φαίνονταν πολύ εύκολα κι αβίαστα. Γίναμε μια παρέα που απλά ήθελε να βγάλει κάποια τραγούδια. Βρισκόμασταν, προβάραμε, γράφαμε, σβήναμε, πειραματιζόμασταν.. Η αλήθεια είναι ότι η ολοκλήρωση του δίσκου άργησε λίγο. Υπήρξαν και διάφοροι λόγοι, υγείας, συναισθηματικοί, πρακτικοί που την καθυστερούσαν. Παρ’ όλα αυτά, την εμπειρία την έζησα 1000% κι απόλαυσα το κάθε λεπτό!

Σε απασχολεί το θέμα της ενηλικίωσης καλλιτεχνικά και προσωπικά; Θεωρείς ότι συμβαδίζουν αυτές οι δύο συνισταμένες;

Εννοείται. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Όσο μεγαλώνω τόσο αλλάζει η σκέψη μου. Καμιά φορά αγχώνομαι μη μεγαλώσω πολύ γρήγορα και δεν προλάβω να κάνω πράγματα που θέλω. Μετά το ξανασκέφτομαι κι απλά προχωρώ, συνεχίζω να δημιουργώ και προσπαθώ να ζω με το μότο “όλα στην ώρα τους”.

Τί κάνεις λίγα λεπτά πριν βγεις να τραγουδήσεις?

Χμ… Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα μια βαθιά ανάσα. Επίσης η κολλητή μου η Ειρήνη μου δίνει μια απαλή τσιμπιά και μου λέει “Άντε-άντε, πάμε εεε”..

Οι σπουδές σου στην Πάντειο σε έκαναν να σκεφτείς ότι ίσως να θες να ακολουθήσεις έναν άλλο δρόμο;

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ ότι δε θα τελειώσω τις σπουδές μου ή ότι μετά το πτυχίο δε θα ξανανοίξω βιβλίο! Ίσα ίσα, πάντα θέλω να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και με ενδιαφέρουν αρκετά πράγματα απ’ τον κλάδο της Κοινωνικής Πολιτικής. Η αλήθεια είναι όμως ότι πρωταρχικός μου στόχος είναι η μουσική και η εξέλιξη μου ως προς αυτή.

Κοιτώντας τον εαυτό σου πίσω, στα πρώτα σου βήματα, πώς νιώθεις για σένα? Τί συμβουλή θα σου έδινες;

Νιώθω ακριβώς όπως ένιωθα και τότε. Έχω την ίδια λαχτάρα για δημιουργία, τις ίδιες ανησυχίες, την ίδια όρεξη. Το κάλο με τη μουσική είναι ότι δεν έχει ταβάνι, συνεχώς μπορείς να εξελίσσεσαι. Έχουν συμβεί πράγματα όλον αυτόν τον καιρό που ούτε καν τα φανταζόμουν, οπότε η συμβουλή είναι μία και για πάντα: Αν δουλεύεις και θες κάτι πολύ, θα γίνει! Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι αλήθεια.

Θα πειραματιζόσουν και με άλλα είδη μουσικής ή θεωρείς ότι είσαι εκεί που ανήκεις;

Πάντα πειραματίζομαι και δε νιώθω, ως τώρα τουλάχιστον, ότι ανήκω κάπου συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, ο δεύτερος δίσκος που ετοιμάζουμε με τον Κώστα Τσίρκα, τον οποίο ενορχηστρώνει ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, είναι ένας καθαρά ποπ δίσκος που διαφέρει αρκετά ως προς τον ήχο του προηγούμενου. Ό,τι θέλω να τραγουδήσω και πιστεύω ότι μπορώ, θα το κάνω. Με τον δικό μου τρόπο, βέβαια, αλλά θα το κάνω. Επίσης, για παράδειγμα, στην παράσταση που θα παρουσιάσουμε στις 4 του Μάη, έχουμε επιλέξει και διάφορα λαϊκά τραγούδια. Θα τα παίξουμε αλλά διασκευασμένα και προσαρμοσμένα στο δικό μας στυλ.

Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τους συνεργάτες σου και που μπορούμε να δούμε προσεχώς τη δουλειά σας live!

Ο Κώστας Τσίρκας είναι ο άνθρωπος που μοιραζόμαστε όλη αυτήν την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έχουμε ήδη έναν δίσκο, το “Μαζί το Χειμώνα”, σιγά σιγά ολοκληρώνουμε τον δεύτερο, με τίτλο “Καταφύγιο”, από τον οποίο έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα singles, “Το Μέσα Μου Φως” και η “Ανοιξιάτικη Μέρα” και παράλληλα οργανώνουμε τις παραστάσεις μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί το Σάββατο, στις 4 Μαΐου, θα παρουσιάσουμε στον Σταυρό του Νότου τη νέα μας παράσταση με τίτλο “Ανοιξιάτικη Μέρα”, “κλέβοντας” τον τίτλο απ’ το τραγούδι μας. Επίσης, είμαστε και πολύ τυχεροί γιατί θα είναι μαζί μας μια ομάδα μουσικών, καταπληκτική!

Στις ενορχηστρώσεις και τα πλήκτρα, ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, στις κιθάρες ο Δημήτρης Στασινός, στο μπάσο ο Γεώργης Μουχτάρης και στα τύμπανα ο Στέφανος Σακελλαρίου. Ο ήχος μας θα είναι λίγο διαφορετικός απ’τις προηγούμενες φορές. Θα είναι βασισμένος στον ήχο του νέου μας δίσκου. Δεν προδίδω άλλα όμως, σας περιμένουμε να τα δείτε όλα από κοντά!

Ευχαριστούμε πολύ Μυρτώ Βασιλείου και καλή επιτυχία σε όλα σου τα βήματα!


Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!