Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Δ.Π.Θ

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης λειτουργεί υπό την αιγίδα της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ..Ιδρύθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Στόχος

Κυρίαρχος στόχος της Μονάδας είναι να ωθήσει τους φοιτητές, αλλά και τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου να αναπτύξουν επιχειρηματική νοοτροπία. Παράλληλα, να υιοθετήσουν μία κουλτούρα επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Έργο της ΜΟ.Κ.Ε.

Για να επιτύχει αυτόν τον βασικό στόχο η Μο.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. προωθεί, μεταξύ άλλων, την διδασκαλία μαθημάτων επιχειρηματικότητας. Η συμμετοχή των φοιτητών και αποφοίτων σε εξειδικευμένα σεμινάρια και εκδηλώσεις και η πραγματοποίηση επισκέψεων σε διάφορες επιχειρήσεις αποτελούν βασικά αντικείμενα. Απώτερος σκοπός είναι να κατορθώσει να συνδέσει το Πανεπιστήμιο με την πραγματική αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συμβουλευτική καθοδήγηση

Επιπροσθέτως, η ΜΟ.Κ.Ε. προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης. Βασική της επιδίωξη είναι να κρατά ενήμερο το «κοινό» της. Θέματα σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρουσιάζονται για τις νέες επιχειρηματικές ιδέες και ερευνητικές δραστηριότητες. Αξιοποιώντας τα ως άνω αναφερόμενα μέσα, η Μονάδα καταβάλλει μία ειλικρινή προσπάθεια. Στόχος συνιστά να μυήσει φοιτητές και αποφοίτους στην ιδέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαγωνισμοί

Σημαντικότατη θέση στο έργο της Μο.Κ.Ε. έχουν οι διάφοροι διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο ρόλος της Μονάδας, όσον αφορά τους προαναφερόμενους διαγωνισμούς, είναι να ενημερώσει φοιτητές και αποφοίτους για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα, τα κριτήρια συμμετοχής και τις καταληκτικές προθεσμίες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρατά ενήμερους τους δυνητικούς επιχειρηματίες για όλες τις ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν προκειμένου να αναδειχθεί ο καθένας στον τομέα ενασχόλησής του.

Συνεργασίες

Τελευταίο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί σχετικά με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δ.Π.Θ. είναι το γεγονός πως διατηρεί επαφές και συνεργάζεται με τις Μο.Κ.Ε. των υπόλοιπων ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απώτερος στόχος αποτελεί η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών γύρω από τους τομείς δραστηριοποίησής τους. Πέρα από την συνεργασία με τις υπόλοιπες Μο.Κ.Ε., η Μο.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. συνεργάζεται με την Περιφέρεια και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος. Έτσι, προβάλλει την δράση της και να καταγράψει τυχόν κενές θέσεις που μπορούν να πληρωθούν από νέους επίδοξους επιχειρηματίες.

Συλλογικοί φορείς

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο συνεργάζεται ακόμη και με διάφορους συλλογικούς φορείς. Παραδείγματος χάριν, με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας, όπως και με το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (Κ.Ε.Μ.Ελ.). Το κέντρο μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς των μελών του, της προσφέρει επιχειρηματική τεχνογνωσία και πείρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πατήστε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!