«Μια Αιωνιότητα κι Ένας Αιώνας Bergman» 1918-2018

της Σοφίας Βαλάση

Εκατόν είκοσι δύο χώρες γιορτάζουν φέτος τα 100 χρόνια από την γέννηση του Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman με το αφιέρωμα «Μια Αιωνιότητα κι Ένας Αιώνας Bergman».  Από αυτήν την παγκόσμια καλλιτεχνική εορτή δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά η ελληνική συμμετοχή!

Το ειδικό αυτό αφιέρωμα θα διεξαχθεί στους κινηματογράφους Αστόρ και Ανδόρα. Πρόκειται για δύο  ιδιαίτερα αγαπητούς, στο σινεφίλ κοινό, κινηματογράφους. Κουβαλάν μια μακρόχρονη παράδοση στις προβολές ταινιών που «έχουν κάτι να πουν», που είναι ιδιαίτερες, και κάποιοι ίσως να χαρακτήριζαν και προκλητικές! Συνεπώς, δεν μας κάνει καμία εντύπωση που θα είναι αυτοί οι οποίοι θα προβάλουν στις αίθουσές τους ταινίες  τoυ Igmar Bergman.

Λίγα λόγια για τον Ingmar Bergman

Ο Bergman γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1918 στην Ουψάλα τη Σουηδίας. Από τα φοιτητικά του, ακόμα, χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με την σκηνοθεσία του θεάτρου, για αρχή, και στη συνέχεια του κινηματογράφου. Υπήρξε μια πολυτάλαντη φιγούρα στον χώρο της τέχνης, καθώς έχει γράψει, σκηνοθετήσει και υποδυθεί ο ίδιος ρόλους. Στη λίστα του προστίθενται πάνω από εξήντα ταινίες και εκατόν εβδομήντα θεατρικές παραγωγές που έγραψε ή σκηνοθέτησε ο ίδιος. 

Κάποια από τα αριστουργηματικά του έργα που θα προβληθούν στη φετινή αυτή εκδήλωση προς τιμήν του είναι η «Έβδομη Σφραγίδα» , « Η Φθινοπωρινή Σονάτα»  και η «Persona» . Οι ταινίες αυτές έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο , τις ανησυχίες του και τα ερωτήματα που τον παιδεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτή η θεματική σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη καθιστούν αυτές τις ταινίες πηγή έμπνευσης για αρκετούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή στις 22 Απριλίου στους δύο κινηματογράφους. Καλεσμένοι είναι, επίσης,  σκηνοθέτες, θεωρητικοί του κινηματογράφου, αλλά και ακαδημαϊκοί. Σκοπός τους να προλογίσουν και να σχολιάσουν έπειτα τις ταινίες στο πλαίσιο συζητήσεων που θα γίνονται κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών. Είναι μία καλή ευκαιρία για όλους εμάς που έχουμε το
μικρόβιο του σινεμά να ανακαλύψουμε κάτι παραπάνω για την 7η τέχνη!

Μη χάσετε το πρόγραμμα προβολών την Πέμπτη στις 19.00 ξεκινάμε! http://www.astorcinema.gr/?p=2172

Γενική Είσοδος: 5,50 ευρώ

Ημερήσιο Εισιτήριο: 10 ευρώ

Τοποθεσία: Αστόρ Σινεμά (Σταδίου 28 – Στοά Κοραή) &  Ανδόρα Σινεμά (Σεβαστουπόλεως 117)

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!