Μεταπτυχιακές Υποτροφίες Αριστείας στη Γαλλία

της Έλενας Λαδοπούλου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Campus France, το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας και την αεροπορική εταιρία Air France προσφέρει κάθε χρόνο  μεταπτυχιακές υποτροφίες Αριστείας  σε  πτυχιούχους ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η γαλλική κυβέρνηση (BGF) χορηγεί δύο διαφορετικές υποτροφίες. Η πρώτη αφορά μεταπτυχιακές σπουδές (επίπεδο Master) για οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο σε γαλλικό πανεπιστήμιο. Επιπροσθέτως, παρέχει προνόμια ως προς την τροφή, τη στέγαση και το επίδομα σπουδών. Η δεύτερη διαρκεί 10 μήνες, περιλαμβάνει υποτροφία για την κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης (BCS) και αφορά Πολυτεχνεία  ή Σχολές Οικονομικών (επίπεδο Master).

Παράλληλα, το INRIA – κέντρο ερευνών στις ψηφιακές τεχνολογίες- προσφέρει 2 υποτροφίες με επίδομα σπουδών για ένα Master στην πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Επίσης, η HEC PARIS συμμετέχοντας για πρώτη φορά  στο πρόγραμμα υποτροφιών  προσφέρει σε έναν φοιτητή μηνιαία επιδότηση κατά την πραγμάτωση ενός Master. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες σχολές μηχανικών και διοίκησης επιχειρήσεων, που προσφέρουν μείωση στα δίδακτρα  του  Master2.

Προϋποθέσεις

Για την αίτηση  της υποτροφίας είναι απαραίτητη η ελληνική ιθαγένεια και η ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών τουλάχιστον 2 χρόνια πριν (είτε να ολοκληρώνονται άμεσα) με βαθμολογία  ανώτερο ή ίσο του 7,5/10. Οι αιτούντες θα πρέπει να μην είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια άλλη σχολή στο εξωτερικό με εξαίρεση τα προγράμματα Erasmus και την πρακτική άσκηση και να έχουν επάρκεια της γαλλικής γλώσσας (επιπέδου Β2 τουλάχιστον) ή της αγγλικής  για αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Επίσης, θα πρέπει να έχουν υποβάλει υποψηφιότητα σε ένα  ή περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Master στη Γαλλία , εντός  της προθεσμίας που έχει δοθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος, βασική προϋπόθεση για την οριστική χορήγηση της υποτροφίας, είναι η αποδοχή του υποψηφίου,  από το ίδρυμα της επιλογής του.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις για τις υποτροφίες  μέχρι τις 15 Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ifa.gr/el/etudes-en-fr-gen/bourses-de-mobilite-el/bourses-de-master-2-el

Για την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα: http://www.ifa.gr/el/bourses-master-2

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!