Μεταπτυχιακά στη Θεολογία - 2

Στην βόρεια Ευρώπη βρίσκονται τα περισσότερο αναγνωρισμένα και δημοφιλή Πανεπιστήμια της ηπείρου και γι’ αυτό αποτελούν πόλο έλξης και για φοιτητές εκτός Ευρώπης.

Γερμανία

Το Freie Universität Berlin (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου) είναι πλήρους φάσματος Πανεπιστήμιο αφού περιλαμβάνει δώδεκα τμήματα και τρία Κεντρικά Ινστιτούτα που μαζί προσφέρουν πάνω από 150 διαφορετικά ακαδημαϊκά προγράμματα. Βρισκόταν στη λίστα των κορυφαίων γερμανικών πανεπιστημίων ήδη από το 2007. Πέντε χρόνια μετά, εν έτει 2012 έλαβε νέα διάκριση στο πλαίσιο του διαγωνισμού αριστείας, βελτιώνοντας τις επιστημονικές του επιδόσεις. Το τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών προσφέρει πτυχίο Master στις θρησκείες. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν μεθόδους μεταβίβασης και μετατροπής των εννοιών των θρησκειών και διδάσκεται στην γερμανική γλώσσα. Έχει διάρκεια 4 εξάμηνα, ήτοι δύο χρόνια.

Το Ludwig-Maximilians-Universität nchen ιδρύθηκε από τον Δούκα Ludwig της Βαυαρίας με την παραχώρηση του Πάπα το 1472. Τότε κανένας δεν φανταζόταν πως τα επόμενα 500 χρόνια θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον τομέα Θρησκειών και Πολιτιστικών Σπουδών διαρκεί όπως και το προηγούμενο 4 εξάμηνα.  Το πρόγραμμα κοστολογείται στο βασικό ποσό των 52 ευρώ (φοιτητικής μέριμνας), καθώς και στο ανά εξάμηνο εισιτήριο -συνεισφορά αλληλεγγύης, ύψους 59 ευρώ για το Studentenwerk München.

Ολλανδία

Η πόλη του Leiden είναι μια τυπική πανεπιστημιούπολη, φιλοξενώντας το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στην Ολλανδία (1575). Το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Σπουδών του Leiden  παρέχει Master ενός έτους με τα εξής μαθήματα: Βιβλικές Σπουδές, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Το Ισλάμ στη σύγχρονη Δύση, Θρησκεία- Πολιτισμός- Κοινωνία. Το Πρόγραμμα διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα και γι’ αυτό απαιτείται η άριστη γνώση της.

 Το Radboud Universiteit Nijmegen ιδρύθηκε το1923 ως Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν. Το 2004 αποφασίστηκε η μετονομασία του σε Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν από τον Άγιο Ράντμπουντ, επίσκοπο της Ουτρέχτης. Το πανεπιστήμιο έχει 7 σχολές και 18.085 εγγεγραμμένους φοιτητές. Το Ράντμπουντ ψηφίστηκε το 2013 ως το καλύτερο γενικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Το Master Θεολογίας είναι ένας εκτενές διεξοδικό πρόγραμμα με τέσσερις κλάδους: ερμηνευτικός, ιστορικός, συστηματικός και πρακτικός. Στο πρώτο και στο δεύτερο έτος σπουδών οι φοιτητές παρακολουθούν τέσσερα master seminars. Τα μαθήματα είναι: Ερμηνεία Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, Η ιστορία της Εκκλησίας και θεολογία, Κανονικό Δίκαιο, Δογματική Θεολογία, Θεολογική Ηθική, Παστορική Θεολογία, Αποστολή της Εκκλησίας. Τα δίδακτρα κοστολογούνται στα 1.907€.  

Βέλγιο

Το KU Leuven University είναι μορφωτικό κέντρο εδώ και έξι αιώνες. Ιδρύθηκε το 1425 από τον Πάπα Martin V, φέρει τη διπλή τιμή να είναι το παλαιότερο Καθολικό Πανεπιστήμιο του κόσμου και παλαιότερο των Κάτω Χωρών. Το Master Θεολογίας διακρίνεται σε 6 κατηγορίες: Βιβλικές Σπουδές, Συστηματική Θεολογία, Θεολογική Ηθική, Εκκλησιαστική Ιστορία και Θεολογία, Παστορική Θεολογία, Θρησκευτικές Σπουδές. Εκτός από τον Ισλαμισμό περιλαμβάνονται και μαθήματα για τη Ρωσική και Κινέζικη Φιλοσοφία.

Ελβετία

Το Université de Lausanne (UNIL) ιδρύθηκε το 1537.Ο σκοπός του τότε ήταν να «προπονεί» ιερείς για την Εκκλησία. Το Πανεπιστήμιο απέκτησε μεγάλη φήμη λόγω του ότι ήταν η μοναδική γαλλόφωνη Προτεσταντική Θεολογική σχολή. Το 1970 μεταφέρθηκε από την παλιά πόλη της Lausanne στο Dorigny. Το Κολέγιο Προτεσταντικής Θεολογίας διακρίνει το Master Θεολογίας σε κατηγορίες και περιοχές. Οι Βιβλικές και Θρησκευτικές Σπουδές διδάσκονται στη Λωζάννη, η Χριστιανική Ιστορία και η Συστηματική Θεολογία και Ηθική στη Γενεύη ενώ η Πρακτική Θεολογική στο Νεσατέλ (Université de Neuchâte). Το κόστος ανέρχεται στα 474 € για κάθε εξάμηνο. Η συνολική διάρκεια του μεταπτυχιακού είναι δύο χρόνια.

Δανία

Το University of Copenhagen έχει πάνω από 38.000 φοιτητές και πάνω από 9.000 εργαζόμενους και είναι μεγαλύτερο Ινστιτούτο έρευνας και εκπαίδευσης στη Δανία. Το Master του Πανεπιστημίου ειδικεύεται στις Θρησκευτικές Ρίζες της Ευρώπης και είναι στην αγγλική γλώσσα. Διαρκεί δύο χρόνια.

Σουηδία

Το Uppsala Universitet της Σουηδία ιδρύθηκε το 1477 και ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο της Σκανδιναβίας. Η πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα ήρθε από τον Αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας της Σουηδίας Archbishop Jakob Ulvsson of Uppsala. Το καινούριο Πανεπιστήμιο ήταν μικρός, έχοντας 50 μαθητές. Το Master έχει τίτλο «Η Θρησκεία στην ειρήνη και στην σύγκρουση». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στα αγγλικά. Οι πολίτες της ΕΕ δεν πληρώνουν δίδακτρα.

Ιρλανδία

Το Mater Dei Institute of Education είναι από τα πιο σύγχρονα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1966 ως Catholic College of Education ειδικευμένο στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαμόρφωση θρησκευτικών παιδαγωγών για μαθητές Γυμνασίου. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας περιλαμβάνει τα μαθήματα: Χριστιανικός Διάλογος με τον Πολιτισμό Σήμερα, Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και η ερώτηση περί Θεού, Σύγχρονα Θέματα στην Εκκλησιολογία, Σύγχρονες Τάσεις στον Οικουμενισμό και Διαθρησκευτικός Διάλογος, Εσχατολογία: Η άρνηση του θανάτου και η έκλειψη της Ελπίδας, Η Αγία Γραφή Τώρα και Τότε: Βιβλική ερμηνεία στην ιστορική και σύγχρονη προοπτική, Φιλοσοφία και ο Θεός: Επιλεγμένες Ερμηνείες, Ερμηνεία Augustine: Εξομολογήσεις και η Πόλη του Θεού, Θρησκεία και Πίστη σε μια κοσμική Ηλικία, Μυστηριακή Θεολογία, Η Εκκλησία στην πόλη: Παλαιοχριστιανική Κοινότητα, Θεολογική Ανθρωπολογία και Πολιτική Θεολογία: Legacy Rahner, Θεολογικές και Θρησκευτικές προοπτικές για την Ηθική, Μουσουλμανική και Χριστιανική δέσμευση με την Πίστη και τον Λόγο. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός χρόνου για ολική απασχόληση και δύο χρόνια μερικής απασχόλησης. Το τέλος της αίτησης για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι 25 ευρώ. Τα δίδακτρα για δύο χρόνια φθάνουν τα 6.500€ ενώ για τον ένα χρόνο 3.348€.

Αγγλία

Το Heythrop College ιδρύθηκε το 1614 και φέτος γιορτάζει τα 400 χρόνια του. Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα επικίνδυνο μέρος για τους Ρωμαιοκαθολικούς και δεν ήταν δυνατό να εκπαιδευτούν ρωμαιοκαθολικοί ιερείς. Τότε ένα πλούσιος Άγγλος καθολικός έδωσε πολλά χρήματα για να ιδρύσει ένα κολέγιο στο Louvain του Βελγίου. To 1970 το Κολέγιο μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Στο Heythrop College υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς τους κλάδους της Θεολογίας. Το Μaster στην Χριστιανική Θεολογία είναι από τις καλύτερες επιλογές. Το πρόγραμμα προσφέρεται για μερική και για ολική απασχόληση. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στα 1342€ και στην δεύτερη 2562€.

Σημείωση:

Στο προηγούμενο άρθρο δεν αναφέρθηκε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ορθόδοξη Θεολογία που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με κόστος 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα, όπως ισχύει για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

Ειρήνη Κοκολινάκη

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!