Λούμπλιν στην Πολωνία: Μια φοιτητούπολη που αξίζει να ανακαλύψεις

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Πριν πατήσω το πόδι μου στο Λούμπλιν, δεν ήξερα τι να περιμένω. Όταν πήγα πέρυσι στο Εδιμβούργο για να μιλήσω στο AMPAL (Annual Meeting of Postgraduates in Ancient Literature), φανταζόμουν κάστρα, σκωτσέζικα κιλτ και το Braveheart, και ήξερα ότι λεγόταν «Αθήνα του Βορρά» (και όχι άδικα, όπως είχα τη χαρά να δω). Τα μόνα στοιχεία που είχα για το Λούμπλιν, όμως, ήταν το σχόλιο του οδηγού για την Πολωνία που είχα αγοράσει ότι it’s not a looker” (δεν είναι και πολύ εμφανίσιμη πόλη) και ότι εθεωρείτο «Ιερουσαλήμ της Πολωνίας» και «Οξφόρδη των Εβραίων». Ευτυχώς, όμως, το συνέδριο στο οποίο με κάλεσαν για να μιλήσω αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψω αυτή την κρυμμένη ομορφιά.

Μερικά γενικά στοιχεία

Το Λούμπλιν είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, με περίπου 350.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά (είναι σημαντικό να αναφερθεί, καθώς κάθε πόλη της Πολωνίας επηρεάζεται από τις χώρες που βρίσκονται κοντά της) και αποτελεί σημείο πρόσβασης για τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Υπήρξε σημαντική φοιτητούπολη στην Πολωνία ήδη από τον 16ο αιώνα, ενώ άρχισε να ξανανθίζει μετά τον Β’ Παγκόσμιο με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Marie Curie-Skłodowska το 1944. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου αποτέλεσε τόπο φυλάκισης των Εβραίων (μέχρι τότε ζούσαν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εκεί), ενώ στην μεταπολεμική περίοδο υπήρξε ένα από τα κέντρα του Κομμουνισμού στη χώρα.

Πρόσβαση

Μπορείς να πας στο Λούμπλιν από τα αεροδρόμια της Βαρσοβίας Chopin και Modlin (WAW και WMI αντίστοιχα, σύμφωνα με την IATA), καθώς από την Ελλάδα δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στο Αεροδρόμιο του Λούμπλιν (LUZ). Από εκεί υπάρχουν τρένα (όπως το Intercity: http://www.intercity.pl/en/, αλλά πρέπει να κλείσεις εισιτήρια έναν μήνα πριν το ταξίδι σου) ή λεωφορεία (προτείνω το Contbus, καθώς μπορείς να βγάλεις εισιτήριο εκείνη την ώρα και οι οδηγοί ξέρουν έστω και λίγα Αγγλικά: https://www.contbus.pl/) που πάνε στο Λούμπλιν, το οποίο απέχει 3 ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα.

Το Λούμπλιν ως φοιτητούπολη

Στο Λούμπλιν εδρεύουν το Πανεπιστήμιο Marie Curie-Skłodowska (http://www.umcs.pl/), το Καθολικό Πανεπιστήμιο Ιωάννη-Παύλου Β’ (http://www.kul.pl/), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν (http://en.pollub.pl/), το Πανεπιστήμιο των Επιστημών της Ζωής (http://www.up.lublin.pl/english/) και η Ιατρική Σχολή (http://www.umlub.pl/en/), ενώ υπάρχουν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως το Κολλέγιο Επιχειρηματικότητας και Διοίκησης (http://www.en.wspa.pl/), η Σχολή Οικονομικών και Καινοτομίας (http://www.wsei.lublin.pl/en/), το Πανεπιστήμιο Vincent Pol (http://vpu.edu.pl/) και το Κολλέγιο Κοινωνικών Επιστημών (http://www.wsns.lublin.pl/).

Κοντά στα Πανεπιστήμια, όπως και στην υπόλοιπη παλιά πόλη, υπάρχουν καφετέριες, παμπ, και σινεμά, καθώς η Πολωνία φημίζεται για τον κινηματογράφο (Πολάνσκι, Κισλόφσκι… αποκλείεται να μη σου λένε κάτι αυτά τα ονόματα). Βέβαια, οι περισσότεροι από τους χώρους αυτούς δεν ανοίγουν πριν από τις 10 το πρωί, ενώ άλλοι δεν ανοίγουν μέχρι το μεσημέρι. Δεν θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να κάνεις κοπάνα! Το βράδυ, όμως, η ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη και η βότκα ρέει άφθονη (το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν, θεωρείται must, σε συνδυασμό με τα τοπικά φαγητά)!

Ως φοιτητής, λοιπόν, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τοπικά φαγητά. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το cebularz (ψωμί με παπαρουνόσπορο και κρεμμύδι) και τα pierogi (ζυμαρικά γεμιστά με τυρί που θυμίζουν μικρές πίτες). Επίσης, η Πολωνική κουζίνα έχει αδυναμία στις σούπες (ναι, δεν είναι μόνο για τους κρυωμένους) και σε ένα μπαχαρικό, το οποίο μυρίζει ιδιαίτερα έντονα έξω από κάθε εστιατόριο και δεσπόζει σε κάθε φαγητό (δυστυχώς, δεν έχω λύσει ακόμα το μυστήριο). Αν έχεις περιέργεια, μπορείς  να δοκιμάσεις και Εβραϊκή κουζίνα (κάτι που, δυστυχώς, δεν πρόλαβα να κάνω), καθώς υπάρχουν αρκετά Εβραϊκά εστιατόρια σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Αξιοθέατα

Κάστρο του Λούμπλιν

Ο πρώτος σταθμός εξερεύνησης του Λούμπλιν είναι (και πρέπει να είναι) το κάστρο του. Και αυτό γιατί αποκαλύπτει την ιστορία του Λούμπλιν, και της Πολωνίας γενικότερα. Χτίστηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα, αλλά στη διάρκεια των αιώνων ενισχύθηκε. Ενώ εκεί βασίλευσε η δυναστεία των Γιαγκελόνων και υπεγράφη η συμφωνία για μια ισχυρή Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία το 1569, η σύγχρονη ιστορία του υπήρξε εντελώς διαφορετική: λειτούργησε ως φυλακή κατά την περίοδο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τόπος μαρτυρίου για πολλούς Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο και φυλακή για τους αντίθετους απέναντι στο Σοβιετικό καθεστώς. Μέσα στο κάστρο στεγάζεται και το Μουσείο του Λούμπλιν, όπου είχα την ευκαιρία να δω τον Ναό της Αγίας Τριάδας. Ως φοιτητής, με λιγότερο από 2,5€ (ή και δωρεάν αν επιδείξεις κάρτα του Πολωνικού Πανεπιστημίου στο οποίο υπάγεσαι) θα έχεις την ευκαιρία να δεις όλες τις εκθέσεις.

Παλιά Πόλη (Stare Miasto)

Στην παλιά πόλη βρίσκονται όχι μόνο οι περισσότεροι χώροι διασκέδασης, αλλά και οι περισσότερες εκκλησίες. Θα τρελαθείς με τα ιδιαίτερα πολύχρωμα κτίρια, ενώ θα δεις και πολλά μαγαζιά με αντίκες και έργα τέχνης. Επιπλέον, χωρίζεται από την Πύλη της Κρακοβίας, καθώς ο δρόμος εκείνος οδηγούσε παλιά στη συμπρωτεύουσα της Πολωνίας.   Ας σημειώσω ότι οι δρόμοι στην παλιά πόλη είναι πέτρινοι και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Bonus αξιοθέατο: Πανεπιστήμιο Marie Curie-Skłodowska

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο αυτό, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα μοντέρνο και δαιδαλώδες. Έξω από το κτίριο του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών δεσπόζει το άγαλμα της Μαρίας Κιουρί, ενώ οι κήποι του αποτελούν κομψοτεχνήματα. Σε έναν από αυτούς παρατηρούνται τα αρχικά του Πανεπιστημίου (UMCS) και το όνομα της πόλης (LUBLIN). Δίπλα στο Πανεπιστήμιο αυτό, βρίσκεται και το Καθολικό Πανεπιστήμιο Ιωάννη-Παύλου Β’ (πρόκειται για τον γνωστό Πάπα, τον μόνο Πολωνό που βρέθηκε στη θέση αυτή).

Λόγω του περιορισμένου χρόνου (είχα μόλις μία ημέρα στη διάθεσή μου για να εξερευνήσω το Λούμπλιν), δεν είχα την ευκαιρία να δω αξιοθέατα όπως το Δομινικανό Μοναστήρι ή τα Εβραϊκά νεκροταφεία. Εν τούτοις, θα μπορείς να δεις πολλά περισσότερα!

Λίγες πρακτικές συμβουλές

Είναι πολύ πιθανόν να βρεις ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά Αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα να γνωρίζεις έστω και μερικά Πολωνικά! Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να μάθεις πριν πας (ας είναι το Duolingo καλά). Ακόμα και αρκετοί φοιτητές δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την Αγγλική. Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη στιγμή όπου ήμαστε με την αδερφή μου στην παλιά πόλη και ρωτούσαμε έναν κύριο για μια οδό. Αφού με πολύ κόπο καταλάβαμε πώς να πάμε με τη βοήθεια του χεριού του, μας ρώτησε την ώρα. Καθώς δεν θυμόμουν πώς ήταν ο αριθμός δέκα στα Πολωνικά, χρησιμοποίησα τα …δάχτυλά μου! Εν τούτοις, όσο είσαι στην Πολωνία θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις τη γλώσσα, καθώς τα Πανεπιστήμια διαθέτουν προγράμματα εκμάθησής της.

Dzień dobry (ντζιέν ντόμπρε) = καλημέρα!

Dziękuję (ντζιενκούγιε) = Ευχαριστώ!

Nie rozumiem (νιε ροζούμιεμ) = Δεν καταλαβαίνω

Tak (τακ) = ναι

Nie (νιέ) = όχι

Uniwersytet (ουνιβέρσετετ) = Πανεπιστήμιο

Lotnisko (λοτνίσκο) = Αεροδρόμιο

Ulica (ουλίτσα) = οδός

Η Πολωνία έχει ακόμα το εθνικό της νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας είναι το złoty (προφέρεται ζγούοτε), και 1 złoty=0,23€. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να ψωνίσεις ό, τι θέλει η ψυχή σου! Εν τούτοις, το συγκεκριμένο νόμισμα δε διατίθεται στις τράπεζες, αλλά μόνο στα ανταλλακτήρια και στο αεροδρόμιο.

Προσοχή στις χρεώσεις! Αν πας στην Πολωνία, υπάρχει ο κίνδυνος να σου έρθει μήνυμα στο κινητό ότι δεν έχεις υπόλοιπο χρόνου ομιλίας, ενώ στην πραγματικότητα έχεις! Μια βολική λύση είναι να αγοράσεις μια κάρτα που παρέχει αρκετά gigabyte Ίντερνετ από τα τοπικά δίκτυα, όπως το Orange, για να επικοινωνείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Και φυσικά, πάντα υπάρχουν και τα ασύρματα δίκτυα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι λίγο πιο αυστηρά. Ειδικά στα διεθνή αεροδρόμια, όπως της Βαρσοβίας, μπορεί να σε αναγκάσουν να αφαιρέσεις από πάνω σου αντικείμενα που σε άλλα αεροδρόμια δεν δημιουργούν πρόβλημα στον ανιχνευτή μετάλλων. Αυτό, ίσως, συμβαίνει επειδή η Πολωνία αποτελεί, μέχρι τώρα, όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνορεύοντας με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και επειδή αρνήθηκε να δεχτεί πρόσφυγες από τη Συρία. Όπως και να έχει, ας είσαι λίγο πιο προσεκτικός με τα μεταλλικά αντικείμενα, τις ζώνες ή τα παπούτσια.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://study.lublin.eu/en/

https://www.facebook.com/Lublinianie/?fref=ts

http://www.poland.travel/en-us/cities/lublin

Αν μπορούσα να συνοψίσω την εμπειρία μου στο Λούμπλιν, θα την έθετα ως εξής: δεν θυμίζει έρωτα «με την πρώτη ματιά», αλλά διεγείρει τα σιγανά αισθήματα φιλίας και συμπόνιας που νιώθεις απέναντι σε έναν άνθρωπο κλειστό, που έχει βιώσει ανείπωτο πόνο. Και όταν ενδιαφερθείς να τον γνωρίσεις καλύτερα, τότε ερωτεύεσαι την ομορφιά που ξεχειλίζει από μέσα του και φτάνεις στο σημείο, χωρίς να καταλάβεις πότε και πώς, να μην θες να τον αποχωριστείς! Σου εύχομαι ολόψυχα, λοιπόν, να ζήσεις κάτι τόσο όμορφο στο Λούμπλιν!