Λιάνα Χριστίδου: Η Ολυμπιονίκης μας μιλά για τον αθλητισμό.

Λιάνα Χριστίδου 4

Της Χρύσας Καζάκου.

Ο αθλητισμός είναι σίγουρα ένας ιδανικός τρόπος καλλιέργειας του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Είναι μια δράση που μπορεί να σου κάνει μόνο καλό αν ακολουθείς τους κανόνες. Η ομαδικότητα, η συνεργασία, η επιμονή, ο συναγωνισμός και η πειθαρχία είναι τα ωφελιμότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να κερδίσει ένας αθλητής. Γι’αυτά και για τους ολυμπιακούς αγώνες μας μιλάει η ολυμπιονίκης της ρυθμικής, Λιάνα Χριστίδου.

Λιάνα Χριστίδου

Όλα ξεκίνησαν για εκείνη στην ηλικία των 5 ετών όταν μια προπονήτρια κατάλαβε το ταλέντο και την κλίση της στη ρυθμική. Οι γονείς της έκαναν τη μικρή αρχή γράφοντάς την στο Σύλλογο Ογηρά Νέου Ηρακλείου και εκείνη χάραξε τη μεγάλη συνέχεια. Οι προπονήσεις για τις μικρές ηλικίες είναι 4-5 ώρες, ενώ για μεγαλύτερες και πόσο μάλλον όταν προορίζεσαι για εθνική ομάδα οι ώρες είναι 8-12. Σε κάθε αγώνα μας επισημαίνει πως οι προπονήσεις ήταν διπλές! Φυσικά για να μπει στην εθνική ομάδα πέρασε κάποια τεστ, ενώ είχε όλα τα εφόδια -ευλυγισία, αδύνατο σωματότυπο, υπομονή, υποστήριξη από τα αγαπημένα της πρόσωπα- και κάπως έτσι ξεκίνησε το μεγάλο όνειρο.

Αγωνιστικές διακρίσεις

Κορασίδες-παγκορασίδες 5-12 ετών Πρωταθλήτρια Ελλάδος

 

Πανευρωπαϊκό Γενεύης 2001 Ασημένιο Μετάλλιο
Παγκόσμιο Νέας Ορλεάνης 2002 Χρυσό και 2 χάλκινα μετάλλια
Πανευρωπαϊκό Γερμανίας 2003 Ασημένιο μετάλλιο
Παγκόσμιο Βουδαπέστης 2003 8η θέση

Λιάνα Χριστίδου 1

Η μεγάλη αξιοζήλευτη στιγμή για εκείνη ήρθε στου Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα το 2004. Όπως μας αναφέρει η Λιάνα είναι τέλεια εμπειρία να συμμετέχει ένας αθλητής στους ολυμπιακούς αγώνες της χώρας του. Παρά το γεγονός ότι είχε μια χώρα στην πλάτη της και ήθελε να τη βγάλει ασπροπρόσωπη, σίγουρα ήθελε να ανταμειφθεί και για όλη τη δύσκολη και χρόνια προετοιμασία που είχε κάνει. Σε αυτό βοήθησε η δεμένη σχέση που είχαν σαν ομάδα καθώς και η προσήλωση στην δική τους απόδοση κάνοντας πέρα κάθε ανταγωνιστικό ένστικτο. Το άγχος τους, τονίζει, κορυφώθηκε την ώρα που έπρεπε να βγουν στο γήπεδο και όλο το στάδιο φώναζε με όλη του την ψυχή «Ελλάς! Ελλάς!» και ήταν πιθανό να κάλυπτε την έναρξη της αγωνιστικής μελωδίας τους με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν. Όμως, η θετική αύρα που μεταδίδει ο ελληνικός λαός κάθε φορά και η πυγμή των κοριτσιών έφεραν το αξιόλογο και γεμάτο περηφάνια αποτέλεσμα της 5ης θέσης. Αν και όπως προσθέτει η ολυμπιονίκης μας σίγουρα μπορούσαν να ανέβουν και πιο ψηλά. Εμείς όμως έτσι και αλλιώς είμαστε περήφανοι.

Σαφώς έγιναν πολλές θυσίες για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη δυσκολία της ήταν η διαχείριση του άγχους. Βέβαια το φαγητό αποτελούσε μια άλλη θλιβερή ιστορία. Δεν θα ξεχάσει ποτέ το κρυφτό με τα γλυκά και τους προπονητές. Μας αφηγείται γελώντας και λησμονώντας αυτές τις στιγμές, όταν έκρυβαν γλυκάκια μέσα στις βαλίτσες, ώστε να έχουν μια μικρή απόλαυση στο γολγοθά της διατροφής τους. Μάταιη προσπάθεια αφού οι προπονητές όχι μόνο έλεγχαν τις βαλίτσες τους και τις επέπλητταν αλλά τις ζύγιζαν 2 φορές την ημέρα. Είχε φτάσει στο τραγικό σημείο να μετράει τις γουλιές του νερού που έπινε για να μην την αδικήσει η ζυγαριά, η οποία θα πρέπει να ήταν το πιο τρομακτικό αντικείμενο της παιδικής της ηλικίας. Επίσης, πέρασε με έναν μοναδικό τρόπο την εφηβεία της μένοντας πιστή στο αυστηρό πρόγραμμα χωρίς πολλές εξόδους και ανέμελα παιχνίδια όπως κάθε παιδί της ηλικίας της. Μόνο που εκείνη δεν ήταν το κάθε παιδί. Το εξουθενωτικό πρόγραμμα τής άφηνε μόνο μία Κυριακή ελεύθερη και αυτή για ξεκούραση. Στο σχολείο, το θρανίο ήταν μια σκληρή αλλά ξεκούραστη θέση εφόσον τα μάτια έκλειναν από την κούραση της καθημερινής και πολύωρης προπόνησης.

Λιάνα Χριστίδου 2

Δεν υπάρχει πιο αξιοθαύμαστη φράση από αυτή που με χαρά και συγκίνηση λέει η Λιάνα: «Αν μου δινόταν η ευκαιρία να ξαναζήσω κάτι τέτοιο, θα το ξανάκανα». Μια δήλωση πρότυπο για κάθε αθλητή που παλεύει να μην λυγίσει και να κυνηγήσει την κορυφή. Ακόμα συμβουλεύει τους γονείς να στρέφουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και να τον κάνουν τρόπο ζωής, γιατί κάνει καλό και στον χαρακτήρα αλλά και στην υγεία ενός ανθρώπου. Πιστεύει, αφού το έχει βιώσει κιόλας, ότι ο αθλητισμός σε ωριμάζει, σε πειθαρχεί, σε διατηρεί υγιή και σε καλή σωματική κατάσταση. Αν το ξεκινήσεις από μικρός, θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή.

Λιάνα Χριστίδου 3

Σήμερα, η Λιάνα Χριστίδου ασχολείται με το beach volley και το volley. Προτίμησε να μην ασχοληθεί με την προπόνηση ρυθμικής γυμναστικής, διότι θεωρεί πως από τα μάτια του αθλητή αξίζει περισσότερο. Σπουδάζει στο Πολυτεχνείο στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής και είναι αξιωματικός της Αεροπορίας τιμής ένεκεν από την πολιτεία. Διατηρεί ακόμα επαφές με τις συναθλήτριές της, Βαρβάρα Μαγνίσαλη, Ελένη Χρονοπούλου, Άννυ Πανταζή, Μαρία Κάκιου, Ηλέκτρα Ευθυμίου, Ζένια Κοντέλια, Χαρά Καριάμη και Κλέλια Πανταζή. Ο αθλητισμός γι’αυτήν είναι τρόπος ζωής που σε γεμίζει με χιλιάδες συναισθήματα και εμπειρίες. Έτσι, εύχεται οι αθλητές να ακολουθούν πιστά και συγκεντρωμένα την πορεία τους, χωρίς να εκφυλίζουν το χώρο.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!