Κοινωνία ετών 20

Της Πένυς Κουφονικολάκου

Η εξέλιξη ταυτίζεται με τους νέους. Εκείνοι είναι η πηγή από την οποία αναβλύζει το καινούργιο, η πρόοδος, όλα αυτά που συνθέτουν το μέλλον, ή καλύτερα το λαμπρό μέλλον. Η νεότητα είναι συνδεδεμένη με τον ενθουσιασμό, την καινοτομία, τη γόνιμη αμφισβήτηση. Μένουν, όμως, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αλώβητα στη σημερινή εποχή;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τους νέους ότι έπεσαν θύματα της αλλοτρίωσης και πλέον έχουν χάσει το δυναμισμό και το ελεύθερο πνεύμα τους, αντιμετωπίζοντας συχνά τις παθογένειες της κοινωνίας με απάθεια. Συγχρόνως τίθεται το εξής θέμα: Είναι οι νέοι σήμερα ηθικά ελλειμματικοί; Αυτό είναι ένα ερώτημα ιδιαίτερα δύσκολο που φέρει στους κόλπους του μεγάλη πικρία.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα πρωτόγνωρα και –ευτυχώς- αδιανόητα για τις συνειδήσεις της πλειοψηφίας. Πράξεις βίας, σωματικής και λεκτικής, αδιαφορία για τον πόνο του συνανθρώπου, παρατηρούνται στην κατηγορία των ηλικιών που κανονικά θα έπρεπε να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στο άδικο. Οι φαινομενικά ισχυροί νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν πως αξίζουν πλήττοντας εκείνους που στα μάτια τους φαντάζουν αδύναμοι. Γυρνάνε την πλάτη σε βάρος των μειονοτήτων και λειτουργούν ατομικιστικά. Εύλογα λοιπόν, καταλογίζεται σε εμάς ο χαρακτηρισμός του «κοινωνικά ανάλγητου».

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι και χαίρομαι τόσο πολύ που το λέω! Όσα θα παρατεθούν στη συνέχεια, είναι, σαφώς, η αισιόδοξη οπτική, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι ουτοπικά. Μέσα στο χάος που πολλές φορές δημιουργείται, υπάρχουν εκείνοι που μοχθούν για ένα καλύτερο μέλλον έχοντας ως όπλα την τόλμη και το πάθος. Αυτή είναι η μερίδα των νέων που οραματίζεται το τέλος των αδικιών και πορεύεται με ασυγκράτητη αισιοδοξία, χαμόγελο και δύναμη. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν διακαώς να στρώσουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Σιχαίνονται την ιδιοτέλεια, τους ηθικολόγους, όσους προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα οράματα τους και είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί ανάμεσα σε εκείνους και το στόχο τους. Διακρίνονται από αυστηρότητα, καθώς γνωρίζουν ότι τα τρωτά σημεία της κοινωνίας είναι πολλά. Για αυτό και αμφισβητούν συνεχώς. Η αμφισβήτησή τους, όμως, δεν οδηγεί στην άρνηση, αλλά στην ανανέωση!

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να πω πως πιστεύω ακράδαντα ότι το δύσκολο έργο αυτών των ανθρώπων θα πραγματοποιηθεί! Γιατί εκείνοι είναι ασύλληπτα ισχυρότεροι σε σχέση με όσους πάσχουν από ηθικά ελλείμματα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!