Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τιμά τη Γαλλοφωνία

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου στους χώρους της HELEXPO, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στη γαλλοφωνία. Η 15η ΔΕΒΘ στην οποία είναι προσκεκλημένοι πάνω από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς, θα δρομολογηθεί με βάσει τους εξής θεματικούς άξονες: α) Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα, β) Λογοτεχνία και Μνήμη, γ) Η προσφυγική εμπειρία και δ) Βιβλίο και performance.

Το ενδιαφέρον θα κεντρίσουν επίσης θέματα όπως η αστυνομική λογοτεχνία, το 5ο φεστιβάλ νέων λογοτεχνών, το 3ο φεστιβάλ μετάφρασης, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς καθώς και να συμμετάσχουν σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Η έκθεση αποτελεί ευκαιρία συνάντησης των επαγγελματιών του βιβλίου, όπως και τόπος διεξαγωγής εκθέσεων και προβολών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παιδική και Εφηβική Γωνία καθώς φέτος θα έχει το δικό της περίπτερο (κτίριο 14).

Προσκεκλημένοι 

Οι προσκεκλημένοι θα καταφθάσουν στη 15η ΔΕΒΘ χάρη στη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, των Γαλλικών Ινστιτούτων Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, των γαλλικών προξενικών αρχών Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων πρεσβειών και μορφωτικών ινστιτούτων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, θα παρευρεθούν οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης κ.ά. καθώς και οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και ο Σουηδός Arne Dahl.

Επιπλέον, πάνω από 40 εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα, ενώ παράλληλα θα γίνει ο εορτασμός της αδελφοποίησης της πόλης της Νίκαιας με τη Θεσσαλονίκη.

Εν όψει της άρτιας δρομολόγησης των παραπάνω δραστηριοτήτων θα συνεργαστούν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον συντονισμό της οργάνωσης και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Τέλος, η επικοινωνία του σταντ της Γαλλοφωνίας είναι υπό τις αρμοδιότητες του ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας Δυτικής Μακεδονίας.

Η εξέγερση του Μάη του ΄68 και η Δημοκρατία

Κατά τη 15η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί μία ειδική έκθεση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68. Ταυτόχρονα, το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ομιλητές, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο επαναστατικό αυτό γεγονός. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ λογοτεχνών, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων και δημοσιογράφων, παρακινημένοι από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή με θεματολογία τη δημοκρατία σε κρίσιμους καιρούς, τη σχέση της με τα ΜΜΕ και την οικονομία, σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, τη δημοκρατία στην Ευρώπη κ.α. Τα παραπάνω θα ενταχθούν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων με τίτλο: «Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα».

Θεματικοί άξονες και τι περιλαμβάνουν

Ο θεματικός άξονας «Λογοτεχνία και Μνήμη» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για λογοτεχνικά είδη που προβάλουν θέματα μνήμης και λήθης (όπως το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο), για το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο και για σημαντικές λογοτεχνικές επετείους συνδεδεμένες με τις υπο-θεματικές: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη (Ζωή Καρέλλη, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος), Δημιουργία, Νόσος και Θεραπεία (Μαργαρίτα Καραπάνου, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Χειμωνάς), Γραφή και Πολιτική (Άρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μπεράτης, Νικόλας Κάλας).

Σχετικά με τη θεματική «προσφυγική εμπειρία», θα λάβουν χώρα  βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων με αφορμή την προσφυγική εμπειρία. Τέλος, τον θεματικό άξονα «Βιβλίο και performance» εμπλουτίζουν πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια και δραματοποιήσεις λογοτεχνικών έργων. Σκοπός είναι να διερευνήσουν τη σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος ευρύτερα και της performance ειδικότερα.

Διοργανωτές

Τη 15η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!