επίλυση προβλημάτων

Η σημασία της επίλυσης προβλημάτων στις επιχειρήσεις

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Γενικά, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν μία στρατηγική, πάνω στην οποία βασίζουν τις κινήσεις τους. Δυστυχώς, δεν πάνε πάντα όλα σύμφωνα με το σχέδιο. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη προκλήσεις. Συχνά, προκύπτουν προβλήματα, στα οποία η επιχείρηση θα πρέπει να ανταπεξέλθει γρήγορα και μεθοδικά. Όσο αυταπόδεικτος και αν φαίνεται ο λόγος για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος επίλυσης προβλημάτων, υπάρχουν συγκεκριμένα, πολύ σημαντικά ατού:

  • Συχνά, ο αρχικός σχεδιασμός είναι ελαττωματικός ή προκύπτουν προβλήματα κατά την λειτουργία τους. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ίσως η βλάβη που θα προκαλέσει να είναι ανεπανόρθωτη.
  • Πώς θα μειώσουμε το ρίσκο, αν δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μία βάσιμη εικόνα για τις συνέπειες των αποφάσεών μας στο μέλλον; Πράγματι, έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύουμε τα γεγονότα μέσω της γραμμικής σκέψης αιτίου-αιτιατού (cause and effect). Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Μπορούμε, όμως, να έχουμε και ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο για τα σημεία με το μεγαλύτερο ρίσκο. Έτσι, μπορούμε να λάβουμε και τις απαραίτητες ενέργειες για την μείωση του ρίσκου, π.χ. ασφάλεια.
  • Οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα σε μία επιχείρηση είναι το κλειδί για την εύρυθμηεπίλυση προβλημάτων λειτουργία της και την βελτίωση της απόδοσης. Σίγουρα, κανένας δεν θέλει να ανατραπούν οι ισορροπίες σε μία επιχείρηση. Η επίλυση των προβλημάτων εξασφαλίζει την ομαλότητα, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την απόδοση.
  • Οι ευκαιρίες που συναντάει ο καθένας μας στην ζωή του είναι συγκεκριμένες και οφείλει να είναι διορατικός, προκειμένου να τις εκμεταλλευτεί. Το ίδιο ισχύει και για μία επιχείρηση. Μία νέα συνεργασία, ιδέα ή καινοτομία μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον.  

Οδηγίες για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων

Είναι προφανές πως αν οι οργανισμοί διαθέτουν άτομα με τη δυνατότητα να προσφέρουν σαφείς και συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία και η ευημερία τους. Επομένως, για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, θα πρέπει:

  1. Να αναπτυχθεί ένα τυποποιημένο συστήματα επίλυσης προβλημάτων, που προσφέρει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και διευκολύνει την αντιμετώπισης τους.επίλυση προβλημάτων
  2. Να δίνεται ιδιαίτερη βάση στην ρίζα του ζητήματος. Μόνο έτσι είναι εφικτό να διορθωθεί, καθώς και να αποφευχθεί στο μέλλον
  3. Οι λύσεις να μην διακόπτουν για μεγάλο διάστημα την λειτουργία της επιχείρησης
  4. Να προάγεται η ελεύθερη σκέψη, ώστε να γίνονται αντιληπτές οι προκλήσεις και ευκαιρίες που θα εμφανιστούν στην πορεία
  5. Σε κάθε περίπτωση να διατηρείται η ψυχραιμία.

Είναι αναπόφευκτο να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία μιας επιχείρησης. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεται χρόνος και ενέργεια στην αντιμετώπιση τους, όχι μόνο στην αποφυγή τους.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!