Εξόρμηση στη Βόρεια Αγγλία

#Foititrips: Εξόρμηση στη Βόρεια Αγγλία

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Με αφορμή τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Βόρεια Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στην όμορφη πόλη του Leeds ήρθα αρκετά κοντά με τις ευρύτερες περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για το Liverpool και το Manchester δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι μεγάλες πόλεις και αρκετά γνωστές στους περισσότερους. Παρόλα αυτά, αν κάποιος βρεθεί σ’ αυτό το κομμάτι της Αγγλίας αξίζει να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στις πόλεις αυτές καθώς έχουν έντονη ζωή και υπάρχουν αρκετές επιλογές για όλα τα γούστα. Ένα must όμως κατά την γνώμη μου, είναι μία επίσκεψη στα ποδοσφαιρικά γήπεδα των μεγάλων ομάδων. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να μαγευτεί από τις εγκαταστάσεις και το marketing των ομάδων, καθώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Η πόλη του Leeds

Το Leeds, όπου βρέθηκα εγώ, βρίσκεται στην βόρεια Αγγλία, μεταξύ του Manchester και του York ενώ η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται West Yorkshire. Είναι φοιτητουπόλη καθώς έχει αρκετά πανεπιστήμια και φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ζήσει ευχάριστα. Αν βρεθεί κάποιος στο Leeds, εκτός από την πόλη η οποία είναι αρκετά μεγάλη και ζωντανή, με πληθώρα εμπορικών κέντρων, καταστημάτων, χώρων αναψυχής όπως είναι τα μεγάλα πάρκα, αλλά και τα ωραία καφέ δίπλα στον ποταμό Aire, υπάρχουν δύο μέρη εξαιρετικού ενδιαφέροντος που κάποιος πρέπει να επισκεφθεί.

Royal Armouries Museum 

Το πρώτο είναι το Royal Armouries Museum το οποίο βρίσκεται σε μία πολύ όμορφη περιοχή, δίπλα στο ποτάμι. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένας μοντέρνος χώρος που περιλαμβάνει πληθώρα εκθεμάτων που αφορούν όπλα και πανοπλίες από διαφορετικές περιοχές και χρονολογίες. Μια επίσκεψη στο μουσείο αυτό σε μεταφέρει με πολύ όμορφο τρόπο σε διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο, όπως στην Αγγλία του Μεσαίωνα και το ιπποτών, στην Ινδία, στην Ιαπωνία αλλά και στον σύγχρονο κόσμο του σήμερα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για μικρά παιδιά αλλά και για μεγάλους, όπως η παρακολούθηση αγώνων ξιφασκίας μεταξύ ιπποτών, ιππασία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς επίσης και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ασχολίες για όλη την οικογένεια.

Kirkstall Abbey

Ο δεύτερος προορισμός για κάποιον που θα βρεθεί σ’ αυτήν την πόλη είναι το Kirkstall Abbey. Το Kirkstall Abbey είναι ένας ναός, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Leeds σ’ έναν χώρο μέσα στο πράσινο και στα δέντρα. Ο ναός αυτός είναι 800 ετών καθώς κτίστηκε το 1152 και αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς ναούς στην Αγγλία. Φυσικά ο ναός δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όπως είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα τελούνται γάμοι και άλλες τελετές, κυρίως τις ηλιόλουστες μέρες. Περιμετρικά του ναού υπάρχει αρκετό πράσινο στο οποίο μπορεί ο κόσμος να κάτσει και να απολαύσει μια μέρα με ήλιο (πράγμα σπάνιο για την Αγγλία.)

Η πόλη του Sheffield

Νότια από την πόλη του Leeds και ένα μισάωρο περίπου με το τρένο βρίσκεται η πόλη του Sheffield. Είναι ελαφρώς μικρότερη από το Leeds και μοιάζει αρκετά με τις υπόλοιπες μικρό-μεσαίες πόλεις της Αγγλίας. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Sheffield από τις υπόλοιπες πόλεις της ευρύτερης περιοχής είναι οι Botanical Gardens, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, μέσα σ’ ένα μεγάλο πάρκο. Είναι ένας εξαιρετικός χώρος για εξόρμηση, για όλες τις ηλικίες, ειδικά μια μέρα με ήλιο. Εκτός από την πληθώρα των διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά για μικρούς και μεγάλους, είναι ένας χώρος που κάποιος μπορεί να δει διαφορετικά είδη φυτών αλλά και να απολαύσει μια ήσυχη μέρα στον περιβάλλοντα χώρο.

Η πόλη του York

Τέλος ένα μέρος άξιο αναφοράς το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Leeds είναι το York. Το York, είναι μια μικρή, μεσαιωνική πόλη περίπου ένα μισάωρο ανατολικά του Leeds. Είναι μία πόλη που στο παρελθόν ήταν μία από τις πιο ευημερούσες πόλεις στην Βόρεια Αγγλία, ενώ σήμερα είναι εξαιρετική για να περάσεις ένα τριήμερο περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια της. Το York έγινε ιδιαιτέρως γνωστό από τις ταινίες του Harry Potter καθώς κάποια σημεία των ταινιών είναι εμπνευσμένα από αυτήν την πόλη ενώ και κάποια γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εκεί. Είναι βέβαιο πως όποιος έχει διαβάσει ή έχει δει τις ταινίες, θα διαπιστώσει αμέσως τις ομοιότητες.

Εκτός όμως από τα στενά σοκάκια που θυμίζουν τον μαγικό κόσμο του Harry Potter υπάρχουν και άλλα μέρη που είναι άξια αναφοράς. Αρχικά, ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός του York, ο οποίος φαίνεται από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός γοτθικού ρυθμού στην Βόρεια Ευρώπη. Δίπλα ακριβώς στον ναό δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ενώ περιμετρικά του ναού υπάρχει ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο. Τέλος, μια εξαιρετική επιλογή είναι μία βόλτα πάνω στα τείχη της πόλης όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την πληθώρα των διαφορετικών pubs που προσφέρουν παραδοσιακό fish and chips και δροσερή μπύρα.

Τον ένα χρόνο που πέρασα κάνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Βόρεια Αγγλία, είδα και έμαθα πολλά και θα συνιστούσα στον οποιοδήποτε να κάνει αυτό το βήμα καθώς είναι μια εμπειρία ζωής που κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!