“Δύο νύχτες στο Σαράντι” του Μίλτου Πασχαλίδη

της Αντωνίας Γιαμαίου

Ο συγγραφέας και το έργο του

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γεννήθηκε στης 31 Ιουλίου του 1969 στην Καλαμάτα αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα.

Είναι γνωστός Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Κάτι λιγότερο γνωστό για εκείνον είναι πως έχει αναπτύξει σημαντικό συγγραφικό έργο.

"Δύο νύχτες στο Σαράντι"

Διδάχθηκε κλασσική κιθάρα στο Ελληνικό Ωδείο. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1993 αποφασίζει να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.

Από τα μέσα του 1990 συμμετέχει σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε το 1995 (Παραμύθι με λυπημένο τέλος). Το 2020 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Στη χώρα των αθώων”.

Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από τρία βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο ήταν το “Δύο νύχτες στο Σαράντι” (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010). Το δεύτερο ο “Επόπτης” (εκδ. Λιβάνη, 2012) και τέλος το “Αγύριστο κεφάλι : Ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα…” (εκδ. Λιβάνη, 2014).

“Δύο νύχτες στο Σαράντι”- Υπόθεση

“Πνίγηκα τέσσερις φορές κι ακόμα ζω. Αναρωτιέμαι, ο Θεός πόσο πολύ θέλει να με παιδέψει ακόμα;”
Όταν αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που σου λέει ένας άνθρωπος, μετά τις συστάσεις και τα τυπικά, ξέρεις ότι την έχεις πατήσει.

Θες να μάθεις τι γίνεται παρακάτω.
Ένας γέρος που του αρέσει να λέει ιστορίες και ένας μουσικός που αποσύρεται σ’ ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Βοιωτίας προσπαθώντας να ολοκληρώσει τη συγγραφή ενός βιβλίου μετά από τρεις ημιτελείς απόπειρες. Αυτή είναι η καταγραφή της τυχαίας συνάντησής τους τον Ιούλιο του 2010.

Ο αφηγητής της νουβέλας συμβαίνει να είναι συνονόματος του συγγραφέα Μίλτου Πασχαλίδη.

Αν όλα όσα αφορούν στο Σαράντι και στις ομορφιές του είναι ενδιαφέροντα, το συναρπαστικό στοιχείο της νουβέλας βρίσκεται στον χαρακτήρα του Νίκου Καλούμενου, πατέρα του Πέτρου, ο οποίος είναι ο κολλητός του αφηγητή.

Ο Νίκος Καλούμενος είναι ένας τύπος κοντά στα 80, κοντός, σκάρτο 1.65, λιπόσαρκος, με πρόσωπο σκαμμένο απ’ τις ρυτίδες, ψαρά κοντά μαλλιά κι ένα περιποιημένο γκρίζο μουστάκι λίγο μεγαλύτερο απ’ του Σαρλώ. Ο τύπος αυτός είναι ο κεντρικός ήρωας της νουβέλας. Αγράμματος αλλά πανέξυπνος, διαόλου κάλτσα, κωλοπετσομένος!

Η αφήγηση ξεκινάει με την άφιξη του αφηγητή στο Σαράντι. Ο Μίλτος, είναι μουσικός που πασχίζει να εκφραστεί και ως συγγραφέας. Φτάνει στο Σαράντι καλεσμένος από τον φίλο του Πέτρο, προκειμένου να χαλαρώσει λίγες μέρες, με την ελπίδα να μπορέσει να ολοκληρώσει το βιβλίο που γράφει.

Στις δύο νύχτες που θα ζήσει στο Σαράντι ο Μίλτος θα δεχθεί έναν καταιγισμό πληροφοριών από τα έργα, τη ζωή, τις ημέρες και τις νύχτες του Νίκου Καλούμενου. Ο Μίλτος θα εμπνευστεί και, εκεί που παιδευόταν καιρό πολύ να ολοκληρώσει το βιβλίο που έγραφε, τώρα διαπιστώνει ότι του προσφέρεται ολοζώντανος ο πρωταγωνιστής μιας νέας ιστορίας, σαν από μηχανής θεός, και του δημιουργείται η βεβαιότητα ότι θα κατορθώσει τη συγγραφή ενός βιβλίου ως το τέλος.

Γιατί να το διαβάσεις

Ο Μίλτος Πασχαλίδης αποδεικνύει από το πρώτο του κιόλας αφήγημα ότι είναι ένας συγγραφέας ικανός να δημιουργεί ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Είναι καλός παρατηρητής και ξέρει να αξιοποιεί ό,τι βλέπει. Άλλωστε βάζει κάπου τον ήρωά του, στην ερώτηση του αφηγητή: Μόνος σου το σκέφτηκες ή το είδες κάπου; να απαντάει: Το είδα κάπου. Σημασία δεν έχει τι βλέπεις, σημασία έχει το πώς κοιτάς. Αυτό ακριβώς αποτελεί την θεμελιώδη αρχή της βιωματικής λογοτεχνίας. Αν ξέρεις να κοιτάς μπορείς να αυτονομήσεις το βίωμα και να το κάνεις λογοτεχνία.

Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει ο στόχος του συγγραφέα να υπονομεύσει την ρεαλιστική αναγνωστική πρόσληψη και να εμποδίσει τον αναγνώστη στο να θεωρήσει ότι αληθινά έτσι έγιναν τα πράγματα όπως γράφτηκαν και προπαντός από τους μυθιστορηματικούς ήρωες ως πραγματικά πρόσωπα.

Είναι ένα βιβλίο απλό, λιτό, με αρκετή φιλοσοφία και ωραίες ατάκες.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!