Βιολέτα Ζώτου*

Το 2020 ήταν ένα έτος… δίσεκτο από όλες τις απόψεις! Η ανθρωπότητα δεινοπάθησε από την αρχή μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε διάφορους τομείς, με κυρίαρχο φυσικά τον τομέα της υγείας. Η οικονομία και η κοινωνία γενικότερα είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά εκκρεμή ζητήματα μέχρι να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αποδείχθηκε σωτήριο έτος για εμένα, καθώς κατάφερα να παρακολουθήσω το σεμινάριο δημοσιογραφικής γραφής του citycampus που σκεφτόμουν εδώ και καιρό να συμμετάσχω!

Μέσα από το σεμινάριο αυτό, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τη δημοσιογραφία και όλα τα μικρά, γοητευτικά μυστικά της. Η θεωρία που παραδίδεται στον κύκλο μαθημάτων, βοηθά τον συμμετέχοντα να θέσει τα σωστά θεμέλια, ώστε να εξελίξει αργότερα τη σκέψη και τη γραφή του πάνω σε διαφόρων ειδών δημοσιογραφικά κείμενα. Οι πηγές και η βιβλιογραφία που προτείνεται από τον διδάσκοντα, δημιουργούν ένα καλό απόθεμα πληροφοριών για περαιτέρω ατομική μελέτη, ενώ οι σημειώσεις που απέκτησα θα αποτελέσουν πυξίδα για οτιδήποτε κάνω από εδώ και στο εξής στη δημοσιογραφία. Η πρώτη ανάλυση ενός δημοσιογραφιού κείμενου, θα σας αποκαλύψει λεπτομέρειες και τεχνικές που ίσως να μην φανταζόσασταν ότι υπάρχουν σε ένα άρθρο, ενώ η διαδικασία δημιουργίας του δικού σας site θα εντείνει την δημιουργηκότητά σας. Με λίγα λόγια, θα εντυπωσιαστείτε!

Επιπλέον, δεν θα πρέπει καθόλου να σας εμποδίσει το γεγονός ότι το σεμινάριο διενεργείται διαδικτυακά, καθώς ακόμα και έτσι, παραμένει διαδραστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέσα από τις διαφορετικές εργασίες που ανατίθενται, τους σχολιασμούς κειμένων και τις ομαδικές συζητήσεις. Η παρότρυνση του κ. Πολέμη, προς όλους μας, να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στη δημοσιογραφία παρά τα λάθη ή τις αστοχίες αλλά και το δαιμόνιο για την γραφή και τη γνώση που συνεχώς μας μετέδιδε, παίξανε βασικό ρόλο στην ευχάριστη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στην ομάδα.

Αξέχαστο θα μου μείνει επίσης, το αίσθημα ανυπομονησίας που με διακατείχε πριν από κάθε μάθημα! Η συναναστροφή με καινούργια άτομα μέσα από το σεμινάριο ήταν κυριολεκτικά μια δόση αισιοδοξίας μέσα στη μουντή ρουτίνα που ζούμε. Νέα πρόσωπα, φωνές, ιδέες, απόψεις και γέλια. Η συνάντησή μας αποτελούσε, τουλάχιστον για μένα, μια μικρή νοητική διαφυγή από την καθημερινότητα. Ο διάλογος ήταν πρωταγωνιστής σε κάθε μας συνάντηση και έτσι όλες οι διαφορετικές απόψεις είχαν την ευκαιρία να ακουστούν και να συζητηθούν, χωρίς εντάσεις και μικρότητες, γεγονός που δεν το συναντάς συχνά.

Σίγουρα το σεμινάριο αυτό προτείνεται τόσο για αυτούς που προσπαθούν να ενταχθούν στον χώρο επαγγελματικά, όσο και για εκείνους που απλά τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς τη δημοσιογραφία! Όπως και νά ΄χει, το προτείνω ανεπιφύλακτα και ευχαριστώ το citycampus και ολόκληρη την ομάδα μου για την εμπειρία και τις αναμνήσεις που μου άφησαν. Εύχομαι να ξανασυναντηθούμε σε κάποιο αντίστοιχο σεμινάριο, αυτή τη φορά από κοντά!

Εις το επανιδείν.

*Η Βιολέτα Ζώτου αποφοίτησε από το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus τον Φεβρουάριο του 2021 και είναι Editing Team Leader στο citycampus.gr