βιογραφικό συνέντευξη

Από το Βιογραφικό στη Συνέντευξη: Πώς να ξεχωρίσεις

της Ειρήνης Χάρτζη

Ένα σωστό βιογραφικό και μια πετυχημένη συνέντευξη είναι ένας συνδυασμός που αποτελεί τη χρυσή συνταγή για καθένα που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μία πολυπόθητη θέση εργασίας. Έχεις τα προσόντα; Ξέρεις πώς να τα παρουσιάσεις σωστά για να γίνεις ελκυστικός στην αγορά εργασίας;

Βιογραφικό: Το ήμισυ του παντός

Το βιογραφικό σημείωμα είναι γνωστό και με τη λατινική έκφραση curriculum vitae (CV), που σημαίνει «πορεία ζωής». Σκοπός του είναι να δίνει στον εργοδότη μία πλήρη και σαφή εικόνα τόσο για την ακαδημαϊκή-επαγγελματική πορεία του υποψηφίου όσο και για τον ίδιο ως προσωπικότητα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του για το βιογραφικό είναι ότι θα χρειαστεί να το προσαρμόζει ειδικά για κάθε θέση για την οποία κάνει αίτηση. Το περιεχόμενο θα παραμένει πάντα, φυσικά, σχεδόν το ίδιο. Χρειάζεται, όμως, να προτάσσονται τα στοιχεία που έχουν μεγαλύτερη σχέση με τη συγκεκριμένη εκάστοτε εργοδότη. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να έχει γίνει προηγουμένως μία έρευνα για τις αξίες και τους στόχους της εταιρίας ή του προσώπου στον οποίο θα απευθυνθεί το βιογραφικό.

Σύμφωνα με έρευνες, ο υπεύθυνος που θα εξετάσει το βιογραφικό δεν θα αφιερώσει περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα για να αποφασίσει αν θα το κρατήσει ή θα το απορρίψει οριστικά. Καθοριστικό είναι, λοιπόν, το βιογραφικό να έχει ευανάγνωστη και «καθαρή» δομή, χρησιμοποιώντας επικεφαλίδες, τονισμένα γράμματα (bolt) και bullet points. Οι τίτλοι σπουδών και τα εκπαιδευτικά προσόντα καταχωρούνται με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο. Στοιχεία που δεν σχετίζονται άμεσα με τη συγκεκριμένη θέση προτιμότερο είναι να βρίσκονται όλα μαζί σε ξεχωριστή ενότητα στο τέλος υπό τον τίτλο τίτλο «Άλλα προσόντα».

Κατά κανόνα σε κάθε βιογραφικό χρειάζεται να υπάρχει και φωτογραφία του υποψηφίου. Ένα καθαρό πορτρέτο του με απλό πουκάμισο σε ήπιο φόντο είναι η ασφαλέστερη επιλογή που θα δείξει τον κατάλληλο επαγγελματισμό.

Bonus tip: Το συνοδευτικό σημείωμα όπου δηλώνει κανείς γιατί ενδιαφέρεται για τι συγκεκριμένη θέση, τι περιμένει να αποκομίσει και γιατί πιστεύει ότι είναι κατάλληλος, στην πράξη είναι υποχρεωτικό, για όποιον έχει σκοπό να κάνει τη διαφορά. Είναι το κλειδί να ξεχωρίσεις!

Όλα πήγαν καλά! Το επόμενο βήμα, συνέντευξη

βιογραφικό συνέντευξηΗ συνέντευξη είναι η στιγμή που ο υποψήφιος αποκτά φυσική υπόσταση στη συνείδηση του εργοδότη. Με άλλα λόγια, η στιγμή που πρέπει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εδώ, λοιπόν, κύριο ρόλο παίζουν η ειλικρίνεια, η αυτοπεποίθηση και η θετική διάθεση. Αυτά ασυναίσθητα εκδηλώνονται έντονα μέσα από την γλώσσα του σώματος. Αυτές οι τρεις αξίες είναι διαχρονικό θεμέλιο για κάθε πετυχημένη κατ’ ιδίαν συνέντευξη. Κάθε παρέκκλιση από αυτές σίγουρα θα γίνει εμφανής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ειδικά για τις virtual συνεντεύξεις, που εκ των πραγμάτων έχουν κυριαρχήσει τελευταία, πρέπει κανείς να δώσει έμφαση στα εξής:

  1. Άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός και σταθερή σύνδεση ίντερνετ.
  2. Ελαχιστοποίησε τους αντιπερισπασμούς και τους θορύβους.
  3. Η προσεγμένη εμφάνιση δεν σταματά να είναι καθοριστική και στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Με τα παραπάνω ως κατευθυντήριες γραμμές, είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία για να αποδείξει το ειλικρινές ενδιαφέρον και το πάθος του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!