#Foititips: 6+1 τρόποι να αποκτήσετε την πρώτη σας δουλειά

Της Μαρίας Βαγδούτη

Το διάστημα ακριβώς μετά την αποφοίτηση αποτελεί τεράστια μετάβαση για κάθε πτυχιούχο, είναι μία αβέβαιη κατάσταση, αλλάζει ο ρυθμός ζωής και όλοι αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερες ευθύνες, οι οποίες αφορούν, κυρίως την επαγγελματική αποκατάσταση και την οικονομική αυτονομία. Εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες υποψήφιοι βρίσκονται σε μία μετέωρη κατάσταση,ψάχνοντας για μία δουλεία που να ανταποκρίνεται τόσο στις επιθυμίες τους, όσο και στον κόπο που είχαν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι ώστε να βελτιώσετε τις πιθανότητες σας για την απόκτηση της πρώτης σας δουλειάς.

Κάντε έρευνα στην αγορά εργασίας

Πριν ακόμη από τη δημιουργία βιογραφικού και την προσωπική προετοιμασία πρέπει να γνωρίζετε καλά τις ανάγκες, τα κενά και τον κορεσμό στην αγορά εργασίας. Πάντα να προσαρμόζεστε στις  απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Είναι λάθος να δημιουργείτε ένα βιογραφικό και να το αποστέλλετε παντού, πριν στείλετε τις αιτήσεις σας κάντε την κατάλληλη έρευνα ώστε να εντοπίσετε που υπάρχει ζήτηση στον κλάδο σας.

Δομήστε σωστά το βιογραφικό σας

Η πρώτη και καθοριστική σας επαφή με τον πιθανόν μελλοντικό σας εργοδότη είναι μέσω του βιογραφικού. Απ’ αυτό θα κριθεί αν θα ανήκεις στο μικρό ποσοστό που θα προχωρήσει σε συνέντευξη. Μελετήστε σωστά την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε και προσαρμόστε τις ικανότητες που αναγράφετε ανάλογα με αυτή. Μην περιαυτολογείτε και γεμίζετε το βιογραφικό σας με γενικευμένες ικανότητες σας αλλά μόνο με όσα είναι χρήσιμα για τη θέση, στην οποία κάνετε αίτηση. Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και μία συνοδευτική επιστολή, όπου αναγράφετε τους λόγους ακριβώς που θέλετε να εργαστείτε στην συγκεκριμένη εταιρεία/ επιχείρηση.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε εμπειρία

Μέρος ενός καλώς δομημένου βιογραφικού είναι η προϋπηρεσία που διαθέτετε. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι και ευκαιρίες για να αποκτήσετε εμπειρία πριν ακόμη αποκτήσετε την πρώτη σας δουλειά. Ο εθελοντισμός, για παράδειγμα, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσετε soft και hard skills και γενικότερα γνώσεις πάνω στον τομέα που σας ενδιαφέρει, ώστε να εισέλθετε στην αγορά εργασίας προετοιμασμένοι.

Διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών σας

Σίγουρα έχετε ακούσει το «δεν έχει να κάνει με το τι ξέρεις, αλλά με το ποιον ξέρεις», στην προκειμένη το ρητό δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές. Η ευκαιρία για δουλειά μπορεί να εμφανιστεί εκεί που δεν το περιμένετε και, σε πολλές περιπτώσεις, ίσως να προκύψει μέσω κάπου γνωστού. Ο γνωστός μπορεί να είναι συγγενής, φίλος, απλός γνωστός, όπως και να χει, ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να ψάχνει για προσωπικό.

Παρουσίασε σωστά τον εαυτό σου

Φτάνουμε στην ώρα της συνέντευξης και της προσωπικής παρουσίας. Όσο ικανοποιητικό βιογραφικό και όση πείρα και να έχεις αποκτήσει, κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει κάποιον που δεν εμπιστεύεται, ή που απλώς δεν του έχει κάνει καλή πρώτη εντύπωση. Παρουσιαστείτε με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, σίγουροι για τις ικανότητες σας. Το σημαντικό είναι να έχετε την πεποίθηση ότι είστε ο/η καταλληλότερος/η γι’ αυτή τη δουλειά, και αυτό θα γίνει εμφανές και στον πιθανό εργοδότη σας.

Δημιουργήστε την πρόταση προσωπικής αξίας σας

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει εσένα από τους δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους, ίσως και ικανότερους υποψήφιους, που θα περάσουν από συνέντευξη για τον ίδιο εργοδότη; Αυτό το ερώτημα δεν μπορείτε να περιμένετε να απαντήσει από μόνος του ο πιθανός σας εργοδότης, πρέπει να το ανακαλύψετε εσείς ο/η ίδιος/α και να έχετε την δυνατότητα να το παρουσιάσετε σωστά. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορεί να αποτελούν τυχόν διακρίσεις, αλλά ακόμη και χόμπι ή κάποια extra ενδιαφέροντα και ασχολίες (π.χ. ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα).

Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και σας ενθουσιάζει

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε την πρώτη σας δουλειά. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το να απολαμβάνετε το επάγγελμα που επιλέξατε. Αν σε αυτό προστεθεί και κάποια εν γένει ικανότητα ή χάρισμα, τότε η εύρεση εργασίας θα καταστεί ακόμη ευκολότερη. Γενικότερα, όπως λέει και ο διάσημος τηλεοπτικός παραγωγός, Steve Harley, «άμα είσαι καλός σε κάτι τότε σίγουρα μπορείς να το κάνεις ένα επικερδές επάγγελμα».

Το βασικό σε κάθε βήμα μέχρι να αποκτήσετε την πρώτη σας δουλειά είναι να ανακαλύψετε τις προσωπικές σας ικανότητες, δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Είναι αυτά που θα σας διαχωρίσουν από πολλούς ακόμη υποψήφιους που ίσως να έχουν τα ίδια ή και περισσότερα αντικειμενικά προσόντα. Όσες συμβουλές και να ακούσετε στο τέλος τίποτα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα αποκτήσετε τη δουλειά της προτιμήσεως σας. Το βασικό είναι να έχετε αυτοπεποίθηση, να μην απογοητεύεστε και να συνεχίζετε την προσπάθεια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!