Οι κινηματογραφικές ομάδες του ΑΠΘ (2)

Δευτέρα βράδυ, λίγο μετά τις 9, στο Πολυτεχνείο, Πτέρυγα Ηλεκτρολόγων. Η αίθουσα έχει αρχίσει να γεμίζει κόσμο, μπύρες και πίτσες να κυκλοφορούν ανάμεσα στα έδρανα. Πώς ταιριάζουν όμως όλα αυτά με τα ηλεκτρικά πεδία και τους υπολογιστές; Είναι βραδιά ταινίας, «Ας περιμένουν οι γυναίκες» για απόψε. Τη θέση της κβαντικής φυσικής στον πίνακα  παίρνει η ταινία που με μεράκι προβάλλεται από την Κινηματογραφική Ομάδα. Κινηματογραφικές ομάδες μπορείς να ξετρυπώσεις σε πολλές «γωνιές» του ΑΠΘ, με το Πολυτεχνείο να βρίσκεται στο τοπ των σινεφίλ του πανεπιστημίου.

Τους ψάξαμε, τους βρήκαμε, μας κέρασαν ταινίες και ποπ κορν, και μας μίλησαν για την – ομολογουμένως μαγική – τους (επί)δραση στη ζωή του Πανεπιστημίου. Σινεμά παντού λοιπόν, με τουλάχιστον 12 Ομάδες να πασπαλίζουν με την αστερόσκονη της 7ης τέχνης αυτό το γκρίζο πανεπιστήμιο…

Γιατί σινεμά στο πανεπιστήμιο;

«Δεν είναι απλά το χόμπι κάποιων σινεφίλ  που βρήκαν ένα χώρο για να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, ούτε μια εναλλακτική διέξοδος για όσους θέλουν να γλιτώσουν το εισιτήριο του κινηματογράφου. Είναι κυρίως ο δικός μας τρόπος να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά πως για εμάς το πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ένας χώρος στεγνής εξειδίκευσης και επαγγελματικής προετοιμασίας αλλά ένα εξαιρετικά ζωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας που, έχοντας την τύχη να συγκεντρώνει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες, θέλει και πρέπει να αποτελέσει ένα χώρο άμεσης παραγωγής πολιτισμού και διαμόρφωσης συνειδήσεων μέσω της συλλογικότητας», απαντά η Κινηματογραφική Ομάδα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ή αλλιώς CineΦ.Ηλ.
-Έχει θέση το σινεμά στην  (τριτοβάθμια) εκπαίδευση;

«Η εκπαιδευτική αξία του κινηματογράφου θα πρέπει να τονίζεται περισσότερο συχνά. Σε μια εποχή που η διάδοση της πληροφορίας λαμβάνει χώρα με φρενήρη ρυθμό και γεννά εκατομμύρια μηνύματα, η έβδομη τέχνη καλείται μέσω της τεχνολογίας και των πολυμέσων να λάβει διδακτικό ρόλο. Παρακολουθώντας ένα κινηματογραφικό έργο το άτομο μαθαίνει, αναρωτιέται, συμφωνεί ή διαφωνεί, διαπιστώνει και του δίνεται το έναυσμα να ερευνήσει και να παράγει χρήσιμα συμπεράσματα για το ίδιο και τον κόσμο. Αναφορικά με τη συμβολή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να λεχθεί το εξής: Το πανεπιστήμιο είναι κομβικό σημείο στη ζωή του νεαρού ενήλικα, διότι στα πλαίσια αυτού ο μαθητής διευρύνει τους ορίζοντές του, καλλιεργείται ως χαρακτήρας και αναπτύσσει ωφέλιμο διάλογο με τους συσπουδαστές του. Αυτός είναι και ο λόγος που μας ώθησε στη σύσταση της ΚΟΠΕ (Κινηματογραφικής Ομάδας Πολιτικών Επιστημών), η διάθεση να προσφέρουμε στο φοιτητή τη δυνατότητα να μάθει με έναν τρόπο διαφορετικό, που δεν περιορίζεται μόνο στα έδρανα των αιθουσών και στις σελίδες των βιβλίων. Άλλωστε μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, όπως υποστηρίζει μια αρχαία κινεζική παροιμία», απαντά η Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτικών Επιστημών (Κ.Ο.Π.Ε.)

-Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ταινίες που προβάλλονται; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς;

«Η επιλογή της ταινίας γίνεται δημοκρατικά και μόνο εφόσον την έχει δει τουλάχιστον ένα από τα μέλη μας. Γενικά προτιμάμε να προβάλλονται ανεξάρτητες παραγωγές αλλά δε λέμε όχι και σε ένα αξιοπρεπές blockbuster. Από το σύνολο των ταινιών που έχουν προβληθεί από την ομάδα μας πιο δημοφιλείς φαίνεται να ήταν αυτές με πολιτικό περιεχόμενο» απαντά η Κινηματογραφική Ομάδα των Μηχανολόγων Μηχανικών, ή αλλιώς, K.o.mix. και συμπληρώνει : «Υπάρχει βέβαια καλή διάθεση! Πρόσφατα προβάλλαμε τις “Αριστόγατες” και η ταινία άρεσε πολύ σε όσους ήταν εκεί!»

«Στοχεύουμε  στην προβολή ταινιών που έχουν κάποια ποιότητα αλλά και στην προβολή επίσης διαφορετικού είδους ταινίας κάθε φορά για να υπάρχει ποικιλία. Όποιος έχει δει κάποια καλή ταινία και θεωρεί ότι πρέπει να προβληθεί την προτείνει και όλοι μαζί αναδιαμορφώνουμε και παίρνουμε την τελική απόφαση για την ταινία», απαντά η Κινηματογραφική Ομάδα Γεωπονίας, ΚινΟΓε.

-Γιατί να υπάρχουν τόσες διαφορετικές κινηματογραφικές ομάδες, κι όχι μία ενιαία για τους φοιτητές του Α.Π.Θ.;

«Φαντάζομαι πως όλες οι ομάδες ξεκίνησαν λίγο πολύ σαν την Κ.Ο.Τ.Α., από μια παρέα ατόμων που είχε όρεξη. Οπότε μετά διατήρησε την ομάδα της. Φυσικά υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των ομάδων, για παράδειγμα,  στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Κινηματογραφικών Ομάδων. Και όσο να ναι η κάθε ομάδα, έχει και τον δικό της χαρακτήρα»  απαντά η Κ.Ο.Τ.Α., η Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Μηχανικών.

-Πείτε μας για το Φεστιβάλ. Πώς συνεργάζονται οι Ομάδες; Υπάρχει «ανταγωνισμός»;

«Aνταγωνισμός δεν υπάρχει, αντιθέτως.  Tα άτομα γνωρίζονται και μέσα από το φεστιβάλ σχεδόν όλα μεταξύ τους και είμαστε μια παρέα. Είναι  μάλλον καλό που κάθε σχολή έχει την κινηματογραφική της ομάδα, αυτό προσφέρει λίγη ζωντάνια στις σχολές τα βράδια και μπορεί να συμμετάσχει και κάθε ένα από τα παιδιά της σχολής. Το Φεστιβάλ το καθιερώσαμε ετησίως να διεξάγεται το Μάιο από όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές ομάδες του ΑΠΘ. Θα πραγματοποιηθεί και φέτος, σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες», απαντά η Cinemagroup, Κινηματογραφική Ομάδα Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών.

-Εκτός από προβολές ταινιών, ποια είναι η δράση σας;

«Συγκεκριμένα η Κ.Ο.Τ.Α. διοργανώνει ετησίως αφιερώματα στα είδη του κινηματογράφου, στα ντοκιμαντέρ, σε σημαίνοντες και άσημους σκηνοθέτες καθώς και εκτενή αφιερώματα στον ξενόγλωσσο κινηματογράφο. Στα πλαίσια της δράσης μας έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια φωτογραφίας και διαλέξεις. Τέλος η κινηματογραφική μας ομάδα συμμετείχε πριν 3 χρόνια  στο φεστιβάλ κινηματογράφου», απαντά η Κ.Ο.Τ.Α., η Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Μηχανικών.

-Η τέχνη όντως θεραπεύει;

Η υγεία δεν είναι θέμα μόνο «αντοχής» και κληρονομικότητας του οργανισμού. Σίγουρα αυτή είναι η αφετηρία της, αλλά από κει και πέρα το περιβάλλον, η ψυχολογική κατάσταση και γενικότερα όλη η καθημερινότητα του ατόμου έχουν εξίσου μεγάλη σημασία. Επομένως, αν δεχτούμε πως η τέχνη «άγει» την ψυχή, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις – ιδιαίτερα ψυχολογικά, δεδομένης της σημερινής αποξένωσης των ανθρώπων, της αβεβαιότητάς τους και της ανασφάλειάς τους. Πολλές είναι οι ασθένειες που είτε προκαλούνται είτε εντείνονται λόγω ψυχολογικών αιτίων. Επίσης, και όσον αφορά το σινεμά ως μέρος της θεραπείας ασθενειών, η ιδέα αυτή θα μπορούσε να έχει μια βάση, σε ασθένειες που συνδέονται πιθανά και πάλι με την ψυχολογία του ασθενή – με συμπληρωματικό εννοείται χαρακτήρα. Αν και αυτή η πρόταση δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, τέτοιου είδους «εναλλακτικές» μέθοδοι που συσχετίζουν την υγεία του ανθρώπου με την ψυχολογία του είναι προς το παρόν μονάχα πιθανολογικές, σαν μέρος μιας ιατρικής θεραπείας επίσημα», απαντά η Ε.Τ.Σ.Ι., η Κινηματογραφική Ομάδα της Ιατρικής.

Βέβαια, εκτός από τις Κινηματογραφικές Ομάδες των σχολών, δυναμική είναι και η παρουσία της Κ.Ο.Φ.Ε.Θ., της Κινηματογραφικής Ομάδας των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης,  που εκτός από τις προβολές ταινιών κάθε Παρασκευή στις 21:00, διεξάγει ετησίως έναν τριήμερο  Μαραθώνιο Ταινιών. Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει από το προσκήνιο το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ με το Πανόραμα Ταινιών, στο οποίο προβάλλονται ταινίες φοιτητών του Τμήματος.

Αυτές είναι λοιπόν οι Κινηματογραφικές Ομάδες του ΑΠΘ. Διοργανώνουν κάθε εβδομάδα προβολές, αφιερώματα, συζητήσεις. Είναι ανοιχτές προς όλους, οικονομικά δεν στηρίζονται παρά στις μπύρες των σινεφίλ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες πίσω απ’ τη μεγάλη οθόνη του ΑΠΘ, που χαμογελαστά και  απλόχερα σκορπούν μαγεία, μεταφέροντάς μας στο «Σινεμά ο Παράδεισος».

 Τι ωραιότερο λοιπόν, από μια βραδιά κινηματογράφου, όταν τα φώτα του πανεπιστημίου σβήνουν…;

Οι κινηματογραφικές ομάδες του ΑΠΘ (3)

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

11 Καρέ, Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Αρχιτεκτονικής

Πολυτεχνείο, Πτέρυγα Αρχιτεκτόνων, αίθουσα 301, 3ος όροφος

Δευτέρα, 21:00 ή Τετάρτη, 19:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

C.U.M., Κινηματογραφική Ομάδα Μαθηματικού Α.Π.Θ.

Σχολή Θετικών Επιστημών, Δ22

Παρασκευή, 21:00

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Cinemagroup, Κινηματογραφική Ομάδα Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών

Πολυτεχνείο,  Πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών, Αίθουσα 5.42

Τρίτη, 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

CineΦ.Ηλ, Κινηματογραφική Ομάδα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Πολυτεχνείο ,Πτέρυγα

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αίθουσα 5

Δευτέρα, 21:00

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

K.O.MIX.,  Kινηματογραφική Oμάδα Mηχανολόγων Mηχανικών

Πολυτεχνείο, Β’ Πτέρυγα, Αμφιθέατρο Ορόφου Μηχανολόγων Μηχανικών

Τρίτη ή Πέμπτη,  21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

K.O.Π.Ε., Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτικών Επιστημών

Ν.Ο.Π.Ε., Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

Πέμπτη,20:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ε.Τ.Σ.Ι.,

Κινηματογραφική Ομάδα Ιατρικής

Ιατρική Σχολή, Αμφιθέατρο Δ’, έναντι ΑΧΕΠΑ

Δευτέρα ή Τρίτη 21:00

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Κ.Ο.Κ.,

Κινηματογραφική Ομάδα Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Κτηνιατρική Σχολή, Αμφιθέατρο Τσιρογιάννης /

Αμφιθέατρο Α’

Τετάρτη ή Πέμπτη, 21:00

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Κ.Ο.Τ.Α., Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων ΑΠΘ

Πολυτεχνείο, Γ’ Πτέρυγα, Αμφιθέατρο Τοπογράφων Μηχανικών,  3ος όροφος

Τετάρτη, 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κ.Ο.Φοι.Ν, Κινηματογραφική Ομάδα Συλλόγου Φοιτητών Νομικής

Ν.Ο.Π.Ε., Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

Σε εβδομαδιαία βάση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2

Κιν.Ο.Γε., Κινηματογραφική Ομάδα Γεωπονίας

Γεωπονική Σχολή, Γ’ Αμφιθέατρο

Πέμπτη, 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κινηματογραφική Ομάδα Φυσικού Α.Π.Θ.

Σχολή Θετικών Επιστημών

Τετάρτη ή Πέμπτη, 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΟΧηΜΠΑ, Κινηματογραφική Ομάδα Χημικών Μηχανικών

Πολυτεχνείο, Πτέρυγα Πολιτικών Μηχ.,  Αμφιθέατρο Χημικών Μηχ., 2ος Όροφος

Τετάρτη, 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Οι Κινηματογραφικές Ομάδες του Παιδαγωγικού και της Οδοντιατρικής είναι, προσωρινά ελπίζουμε, ανενεργές!

Θερμές ευχαριστίες στον Κωνσταντίνο Λαζαρίδη, από τους CineΦ.Ηλ. για την καθοδήγησή του!

Ελίζα Βελλίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.