Αγγλική Φιλολογία ΕΚΠΑ: 5+1 λόγοι για να την σπουδάσεις!

Της Μαρινίκης Πούλιου*

Αγγλική Φιλολογία

«Αναπτύσσουν την διορατικότητα του καλλιτέχνη, την αναλυτική ακρίβεια του επιστήμονα και την πειθώ του δικηγόρου» είχε πει κάποτε ένας καθηγητής για τους φοιτητές της αγγλικής φιλολογίας. Μπορεί όμως, στα αλήθεια, μία σχολή να στα προσφέρει όλα αυτά; Παρακάτω, ακολουθούν 5 + 1 λόγοι, που θα σας πείσουν να επιλέξετε το τμήμα της αγγλικής φιλολογίας για τις σπουδές σας:

Ευκαιρίες καριέρας. Καθώς τον δρόμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακολουθεί μονάχα ένα μικρό ποσοστό των αποφοίτων της αγγλικής φιλολογίας, αντιλαμβάνεται κανείς το εύρος των επαγγελμάτων που είναι σε θέση να επιλέξει μετά το πέρας των σπουδών του. Μεταφραστές, γλωσσολόγοι, δημοσιογράφοι, κριτικοί τέχνης, συγγραφείς, ξεναγοί είναι μόνο μερικά από τα επαγγέλματα που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, έχοντας ως βάση του το πτυχίο της αγγλικής φιλολογίας.

Σπουδές στο εξωτερικό. Το τμήμα της αγγλικής φιλολογίας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να κάνουν αίτηση στα καλύτερα προγράμματα μεταπτυχιακών της Ευρώπης και της Αμερικής. Το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος αναγνωρίζεται, από τους διεθνείς οργανισμούς, ως ένας από τους πλέον αξιόλογους τίτλους σπουδών. Ακόμη, όμως, και αν δεν σε ενδιαφέρει η περαιτέρω κατάρτιση, μπορείς να πραγματοποιήσεις μέρος των προπτυχιακών σπουδών σου στο εξωτερικό. Το τμήμα της αγγλικής φιλολογίας διαθέτει ένα εύρος από διεθνείς συμφωνίες Erasmus με έγκριτα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Σύγχρονες υποδομές.Καθώς στο σύγχρονο κόσμο συμπλέκονται ολοένα και περισσότερο η εκπαίδευση με την τεχνολογία,το τμήμα αγγλικής φιλολογίας έχει δημιουργήσει μία σειρά εργαστηρίων και κέντρων έρευνας. Το Εργαστήριο Πολυμέσων, το Κέντρο Αυτοεκπαίδευσης, το Κέντρο Έρευνας για την Διδασκαλία και την Αξιολόγηση Γλωσσομάθειας, καθώς και το Κέντρο Καναδικών Σπουδών είναι υποδομές που φέρνουν τους φοιτητές κοντά στις νέες τεχνολογίες, παρέχοντας τους παράλληλα ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης.

Πρακτική άσκηση. Εάν πάλι σε ενδιαφέρει μία καριέρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή εάν ακόμη έχεις αμφιβολίες για τις διδακτικές σου ικανότητες, το τμήμα αγγλικής φιλολογίας σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις το μάθημα «Πρακτική Άσκηση στη Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας». Το συγκεκριμένο μάθημα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσουν οι φοιτητές εκπαιδευτική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες διδασκαλίας της αγγλικής σε ένα συνεργαζόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.

Φιλόσοφος, Λογοτέχνης, Ποιητής. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πώς ως απόφοιτος του συγκεκριμένου τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών αποκτάς μία σφαιρική αντίληψη για τις τέχνες. Σου δίνεται η δυνατότητα να εντρυφήσεις σε κλασικά έργα της λογοτεχνίας, της ποίησης και της φιλοσοφίας. Η μελέτη και η ανάλυση σπουδαίων έργων του αγγλόφωνου και αμερικανικού πολιτισμού οξύνει την κριτική σκέψη και προωθεί την έρευνα και την δημιουργική γραφή.

Διπλό πτυχίο. Οι φοιτητές του τμήματος αγγλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ στα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών τους καλούνται να εξεταστούν και σε ελληνικά μαθήματα που πραγματεύονται την ελληνική λογοτεχνία, τη γλωσσολογία, την εκπαίδευση, την παιδαγωγική και την ψυχολογία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματος να αποκτήσουν ένα πτυχίο διπλού τίτλου: «Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας».

Τώρα, βέβαια, εάν ανήκεις σε εκείνη την μειοψηφία που αφορίζει τα αγγλικά ως παγκόσμια γλώσσα που αλλοιώνει την πολιτιστική σου κληρονομιά, και εάν απεχθάνεσαι συγγραφείς, όπως ο Shakespeare και η Jane Austen, τότε δεν έχεις παρά να αποκλείσεις το τμήμα της αγγλικής φιλολογίας! Η επιλογή, εξάλλου, είναι δική σου, εσύ είσαι ο ηθοποιός στη δική σου θεατρική παράσταση, όπως εύστοχα αναφέρει και ο ίδιος ο Shakespeare, ως εθνικός ποιητής των Άγγλων!

* Η Μαρινίκη Πούλιου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!