Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: Όταν οι νέοι επιχειρούν

Συνέντευξη με την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 2016

Της Αύρας Μπακούρου

13ο Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 1

Στις 12/05/2016 παρακολουθήσαμε το 13ο Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνει το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιχειρηματικές ιδέες, παρουσιάσεις πτυχιακών εργασιών, speed mentoring και brainstorming γέμιζαν τις αίθουσες της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Μάθαμε πολύ χρήσιμα πράγματα για Start up ιδέες και άλλα ακαδημαϊκά θέματα.

Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου η ομάδα του Citycampus βρέθηκε στο ΟΠΑ για να συναντήσει τον κ. Παναγιώτη Λουρίδα, Αναπληρωτή καθηγήτη του τμήματος ΔΕΤ και δύο φοιτήτριες, βασικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, την Ιωάννα Κοντουρά και τη Λαμπρινή Κουτσοκέρα οι οποίες έχουν ενεργή δράση ως εθελόντριες και event managers του 13ου συνεδρίου ΔΕΤ. Ως τριτοετείς φοιτήτριες του τμήματος μας έλυσαν κάθε απορία για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες των νέων. Τις απαντήσεις συμπλήρωνε η έμπειρη οπτική του κ. Λουρίδα, ο οποίος ως ακαδημαϊκός μας βοήθησε να αποκτήσουμε μία σφαιρική  αντίληψη πάνω στο θέμα.

Πιστεύετε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να αλλάξει μέσω των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών;

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι μέσω των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών μπορούν να αλλάξουν πολλά στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν αρκετές καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες αλλά παράλληλα και αρκετά προβλήματα. Οι νέοι έχουν αρκετή όρεξη, πάθος και ιδέες αλλά η υλοποίηση είναι δύσκολη παρότι ζούμε στο 2016. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σ’αυτό τον τομέα. Βέβαια είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που διαχειρίζεται κάθε νέος το όραμά του, καθώς για να επιτυχεί πρέπει να αφοσιωθεί στην ιδέα του.

Υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση των νέων όσον αφορά την επιχειρηματική δράση;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση και συμμετοχή σε επιχειρηματικές ιδέες και προσπάθειες. Μεγαλύτερη απόδειξη το συνέδριο, όπου παρουσιάστηκαν πολλές από αυτές. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο βεβαία λόγω του αντικειμένου σπουδών των τμημάτων του φιλοξενεί πολλές τέτοιες ιδέες και αποτελεί των πυρήνα τέτοιου είδους οραμάτων.

13ο Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 3

Θεωρείτε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια παρέχουν επαρκή βοήθεια στους φοιτητές που έχουν τέτοιου είδους ιδέες;

Όσον αφορά την τεχνική κατάρτιση, τα ελληνικά Πανεπιστήμια κρίνονται πλήρη. Όμως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο διαφέρει από τα άλλα όσον αφορά νοοτροπία του. Για να μιλήσουμε απλά, το ΟΠΑ παρέχει την κατάλληλη στήριξη για όσους ξεκινούν μία ιδέα και προχωρούν να την υλοποιήσουν. Αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα επειδή όπως αναφέραμε η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πίσω στον τομέα της υλοποίησης των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδέων.

Από εσάς, Ιωάννα και Λαμπρινή, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη διοργάνωση του 13ου Συνεδρίου Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η μεγαλύτερη πίεση για την επιτυχή διεξαγωγή του υπήρξε μόνο τους τελευταίους μήνες. Πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό και το feedback που λάβαμε μας χαροποίησε. Όλοι φάνηκαν να είναι ευχαριστημένοι. Η αλήθεια είναι πως προέκυψαν κάποια προβλήματα, όπως σε κάθε διοργάνωση άλλωστε, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Παρότι είμαστε εθελόντριες αρκετά χρόνια, πρώτη φορά ζήσαμε την εμπειρία της διοργάνωσης ενός event εκ των έσω.

Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μία ιδέα; Η αντιγραφή είναι σωστή λύση; Τι μπορεί να την κάνει να αντέξει στο χρόνο;

Μία πολύ καλή πηγή έμπνευσης είναι η αποτυχία και οι δυσκολίες. Η σωστή αντιγραφή από ιδέες του εξωτερικού είναι επιτρεπτή και πολλές φορές οδηγεί στην επιτυχία. Βέβαια η πλήρης αντιγραφή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθώς η κάθε ιδέα πρέπει να προσαρμόζεται στην εκάστοτε χώρα. Δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία ιδέα ως πυρήνα και μετά να δουλέψεις πάνω σ’αυτή. Κακά τα ψέματα παρθενογένεση δύσκολα συναντάμε στις επιχειρηματικές ιδέες. Π.χ ο Steve Jobs πήρε μία παλαιότερη ιδέα ως πυρήνα και την έφτασε στην πιο επιτυχημένη της μορφή. Το ίδιο και o Μark Zuckerberg, του οποίου η ιδέα δεν ήταν πρωτότυπη αλλά την εξέλιξε και σήμερα έχει την επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε. Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικό το πλαίσιο της αντιγραφής που θα κάνεις.

13ο Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 2

Κύριε Λουρίδα, η τελευταία ερώτηση απευθύνεται σε εσάς προσωπικά. Ως ακαδημαϊκός τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νέους που επιθυμούν να υλοποιήσουν μία επιχειρηματική ιδέα;

Να την υλοποιήσουν! Καταρχάς, να πάρουν  feedback, καθώς εκείνοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ιδέα τους είναι μεγαλοφυής αλλά στην ουσία να μην είναι. Να ξέρουν πότε πρέπει να εγκαταλείψουν και να μη φοβούνται να δοκιμάσουν πολλές φορές. Με διαφορετικές και ανανεωμένες ιδέες.

Ευχαριστούμε πολύ τον καθηγητή του τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ, κύριο Παναγιώτη Λουρίδα και τις φοιτήτριες του τμήματος Ιωάννα Κοντουρά και Λαμπρινή Κουτσοκέρα. Τους συγχαίρουμε για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!