Όλα για την Μαρι…άννα

6+1 πράγματα που μόνο μια Μαριάννα μπορεί να καταλάβει…

Μαριάννα 2

Της Μαριάννας Αλεξίου*

Οι Βρετανοί συνηθίζουν να λένε “Τίποτα δε παίρνει το όνομά του τυχαία”. Και για να το λένε… κάτι θα ξέρουν. Και αυτό γιατί το κάθετί έχει μια σημασία και σχεδόν πάντα κρύβει και μια ιστορία, η οποία επηρεάζει το χαρακτήρα μας και μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή. Η Μαριάννα λοιπόν λένε ότι είναι μια δυναμική γυναίκα, ευχάριστη, με αυτοπεποίθηση, που μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος. Είναι γυναίκα με ευαισθησίες και πολλά όνειρα για ζωή. Έτσι λένε! Αλλά και γιατί να μην ισχύει; Έχετε γνωρίσει κάποια Μαριάννα που να μην έχει συστηθεί από μόνη της από το πρώτο κιόλας λεπτό; Εγώ πάντως όχι!

Στο πρόσωπο κάθε Μαριάννας ενσαρκώνεται η “Marianne”, η γυναίκα-σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας που στιγμάτισε τον 18ο αιώνα. Ο σώφρων και επαναστατικός της χαρακτήρας ήταν εκείνος που επηρέασε τον γαλλικό λαό.

Ένεκα της ημέρας ας ευχηθούμε σε όλες τις Μαριάννες που έχουν τη ψευδαίσθηση ότι έχουν την ονομαστική τους εορτή σήμερα. Και όμως… είμαι και εγώ μια Μαριάννα που πρόσφατα ανακάλυψε ότι γιορτάζει στις 28 Φεβραουαρίου. Ας προσποιηθούμε όμως πως δε το ξέρουμε και ας τονίσουμε πως όλα τα δώρα είναι ευπρόσδεκτα.

Όσο αριστοκρατικό και αν φαντάζει στα αυτιά μας το όνομα Μαριάννα, πολλοί από τον περίγυρο μας έχουν προβεί σε διαφόρων ειδών τροποποιήσεις, άλλωτε ευχάριστες και άλλωτε δυσάρεστες για εμάς. Πρώτη και κυριότερη η ίδια μας η μαμά, η οποία συνηθίζει στουσ διαδρόμους των μεγάλων καταστημάτων να φωνάζει “Μαριάααααν”. Ποτέ δε κατάλαβα γιατί αφαιρεί το τελευταίο αυτό “α”!

Τα χρόνια στο σχολείο φαντάζουν δραματικά αν σκεφτούμε τη συνήθη φράση των καθηγητών… “Να έρθει στον πίνακα η ΜαρΓιάννα” φράση που μόνο μια ΜαΡιάννα μπορεί να καταλάβει πόσο ενοχλητικό ακούγεται ηχητικά.

Για να εκπληρώσουμε την επιθυμία κάποιου ακούμε στο “Βρε Μαριαννάκι…”, ενώ όταν τα πράγματα σοβαρεύουν μας αποκαλούν επιβλητικά “ΜΑΡΙΑΝΝΑ”.

Για τα μικρά παιδάκια είσαι η “Μανιάνα”, για το αγόρι σου “Το Μαριαννάκι μου”, για τη καθηγήτρια των γαλλικών σου η “Μαγγγιάν” ( Marianne). Και στη περίπτωση που έχεις κάποια φίλη που ακούει στο όνομα Φιλίππα θα είσαι “ο Μαριαννάκος”, για έναν λόγο που μόνο η ίδια φυσικά γνωρίζει!

Δε θα λέγαμε ότι σε κάθε παρέα υπάρχει και μια Μαριάννα. Ωστόσο στη δική μας δημοσιογραφική παρέα, σε αυτή του citycampus, υπάρχουν δύο!

Χρόνια μας πολλά!

* Η Μαριάννα Αλεξίου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!