Χρώματα της άνοιξης: Οι πρώτοι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού.
της Mαίρης Zωγράφου
Ονομάζομαι Καβουκλή Άννα – Δάφνη και κατάγομαι από τη Ρόδο. Είμαι 21 ετών και σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται επίσης στο νησί της Ρόδου. Φέτος ολοκλήρωσα το 2ο έτος των σπουδών μου. Στα ενδιαφέροντά μου κατατάσσεται πρώτη με διαφορά η φωτογραφία. Ασχολούμαι από μικρή βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα μου ο οποίος και με έβαλε στον υπέροχο αυτό κόσμο της φωτογραφίας. Ασχολούμενος πιο επαγγελματικά ο ίδιος με έκανε να αγαπήσω αυτή τη τέχνη και να θέλω να την κάνω επάγγελμα και εγώ.
Η φωτογραφία που με έφερε στη 2η θέση απεικονίζει ένα κινδυνεύον πτηνό που ονομάζεται «Κονούρα του Ήλιου». Βρίσκεται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου και το απαθανάτισα. Είχα πάει στην Αθήνα για μονοήμερη εκδρομή και αποφάσισα να περάσω κάποιες από τις ώρες που είχα στη διάθεσή μου στον ζωολογικό κήπο μιας και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγάλω φωτογραφίες. Έβγαλα πολλά ζώα… Ερπετά, θηλαστικά, αλλά αυτή που πραγματικά ξεχώρισε, ήταν αυτού του πτηνού! Μου έκαναν εντύπωση τα χρώματά του και ήξερα ότι δεν θα φύγω από εκεί αν δεν βγάλω μια καλή φωτογραφία, κάτι που τελικά και πέτυχα!
Προς το παρόν στα σχέδιά μου είναι η ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο που βρίσκομαι. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εκτός από το να συνεχίσω με ένα μεταπτυχιακό, άμεση προτεραιότητά μου είναι να ασχοληθώ περισσότερο με την τέχνη της φωτογραφίας κάνοντας σεμινάρια ή ακόμα και επιπλέον σπουδές σε μια πόλη με περισσότερες ευκαιρίες πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Η φωτογραφία θέλει πάθος, τρέξιμο και ίσως πολλές ώρες αναμονής, υπομονής και επιμονής! Οπότε εκτός από ένα καλό εξοπλισμό που όπως και να το κάνουμε συνήθως είναι απαραίτητος, μια άρτια φωτογραφία θεωρώ πως αποτελείται από ένα μείγμα επαγγελματισμού και έμπνευσης!
Ονομάζομαι Δαμίγου Μαρία και είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Η Φυσική είναι μια επιστήμη που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή, καθώς άλλοτε μου δίνει απαντήσεις και άλλοτε μου προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Πέρα από τη σχολή ασχολούμαι με το σχέδιο και την ζωγραφική. Λατρεύω ιδιαίτερα τα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είμαι ένας άνθρωπος που λειτουργεί κυρίως με τη λογική, χωρίς όμως να μου λείπουν τα όνειρα. Κύριες πεποιθήσεις μου είναι η δικαιοσύνη και η ειλικρίνεια.
Συχνά όταν έχει καλό καιρό μου αρέσει να κάθομαι στο παράθυρο και να χαζεύω τον κήπο χαμένη στις σκέψεις μου. Μια ανοιξιάτικη μέρα λοιπόν έπεσε στην αντίληψή μου μια μικρή πεταλούδα. Ήταν τόσο όμορφη και μου ενέπνεε μια ηρεμία την οποία ήθελα να θυμάμαι, κι ο ευκολότερος τρόπος να κρατήσεις μια στιγμή είναι η φωτογραφία.
Κύρια προτεραιότητά μου αυτόν τον καιρό είναι η ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Φυσικό. Παράλληλα όμως με τις σπουδές, σκοπός μου είναι, να ταξιδεύω όποτε μου δίνεται η ευκαιρία.
Η φωτογραφία μπορεί να αγγίξει την τελειότητα όταν το ταλέντο και η έμπνευση συναντήσουν τον άρτιο επαγγελματισμό. Άλλωστε, μια φωτογραφία μπορεί να είναι απλά καλή, αλλά με την κατάλληλη επεξεργασία από έναν επαγγελματία μπορεί να γίνει μαγική.. Αρκεί βέβαια η επεξεργασία να μην αλλοιώνει την φωτογραφία και απλώς να την βελτιώνει!
-
Δήμητρα Κούστα: Τρίτο Βραβείο
Ονομάζομαι Δήμητρα Κούστα και είμαι από την Κέρκυρα. Εδώ και δύο χρόνια μένω στην Αθήνα καθώς σπουδάζω Πληροφορική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το μεγάλο μου χόμπι είναι η φωτογραφία και θα δυσκολευτώ να βγω έξω από το σπίτι χωρίς την φωτογραφική μου μηχανή. Πέρα από αυτό ασχολούμαι επαγγελματικά με την αρθρογραφία στον τομέα της Τεχνολογίας. Εκτός από την φωτογραφία και την συγγραφή εκτιμώ πολύ ένα καλό βιβλίο, video games, rock μουσική καθώς και κάθε είδος ταξιδιού.
Την φωτογραφία με την μέλισσα και το ηλιοτρόπιο την τράβηξα στην Λευκάδα. Δεν συνηθίζω να στοχεύω σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία, αντιθέτως μάλιστα, περιπλανιέμαι, απαθανατίζοντας οτιδήποτε μου τραβήξει την προσοχή. Όταν εμφανίστηκαν τα ηλιοτρόπια στον δρόμο μου ξεκίνησα να τα φωτογραφίζω μέχρι που μια μέλισσα προσγειώθηκε στο κοντινότερο μου σημείο και έγινε αμέσως το… μοντέλο μου!
Ο σημαντικότερος στόχος μου για το μέλλον είναι η αποφοίτηση από την σχολή μου ενώ, παράλληλα, σκοπέυω να συνεχίσω να ασχολούμαι έντονα με την φωτογραφία. Όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα, δεν έχω ακόμα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο καθώς έχω αρκετό χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα να λάβω μια ξεκάθαρη απόφαση.
Η έννοια της επαγγελματικής φωτογραφίας είναι δύσκολο να οριστεί ξεκάθαρα. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με κάποια σιγουριά είναι πως μια επαγγελματική φωτογραφία απαιτεί όσο το δυνατόν καλύτερο εξοπλισμό για καθαρό και ποιοτικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, κάθε φωτογράφος ακολουθεί την δική του τεχνική στηριζόμενος στην δική του κρίση όσον αφορά το “ωραίο”.
-
Σταύρος Θεοδωρόπουλος: Πρώτο Βραβείο
Με λένε Σταύρο Θεοδωρόπουλο και είμαι 20 ετών. Σπουδάζω στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Κατάγομαι από την ορεινή Τρίπολη Αρκαδίας. Ασχολούμαι επί σειρά ετών με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ). Τον λιγοστό -εξαιτίας της σχόλης- ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να διασκεδάζω με τους φίλους μου, να τρέχω, να βγάζω φωτογραφίες, να ακούω μουσική και να βλέπω ταινίες. Λατρεύω τα ταξίδια και τις εκδρομές σε νέα μέρη. Δεν μου αρέσει η καθιστική ζωή καθώς είμαι συνηθισμένος σε έντονη σωματική δραστηριότητα εξαιτίας του αθλητισμού.
Γενικά περίμενα με ανυπομονησία τον διαγωνισμό φωτογραφίας του Citycampus. Όσο για τη φωτογραφία μου έχει μια συγκεκριμένη ιστορία… Είναι μια φωτογραφία της στιγμής αν μου επιτρέπετε να πω, καθώς την έχω τραβήξει από το μπαλκόνι του δωματίου μου. Αφορμή για τη λήψη αυτής στάθηκε το χρώμα του ουρανού, το χρώμα της φύσης και το ανθισμένο περιβάλλον. Η αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών των χρωμάτων δημιούργησε στα μάτια μου ένα μοναδικό τοπίο σαν καμβά από πίνακα ζωγραφικής!
Θα ήθελα να αποκτήσω σε δεύτερο στάδιο, το πτυχίο μου στη σχολή όπου και φοιτώ. Θα ήθελα μετά να συμμετέχω σε πρόγραμμα Erasmus, να κάνω κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και υστέρα ίσως, κάποιο μεταπτυχιακό. Όλα αυτά βεβαία με πιστή, ελπίδα και αισιοδοξία μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Υ.Γ.: Ο επαγγελματισμός είναι ένα εφόδιο καλό και ένα προσόν ναι μεν σημαντικό, αλλά η έμπνευση, για εμένα, υπερισχύει. Τι να έχεις τα καλύτερα μηχανήματα, εάν δεν έχεις φαντασία, διορατικότητα, προσωπική γνώμη, κριτική σκέψη και έμπνευση; Το άτομο αυτό καθ’αυτό “κάνει” την φωτογραφία και όχι το αντίστροφο!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!