Athens Short Film Festival

της Kατερίνας Μαρίντσιου

athens film photo festival logo

Το Σάββατο 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», το Athens Short Film Festival. Ένα φεστιβάλ για θεατές που ήθελαν να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους, τη ψυχολογία τους και την πνευματική τους καλλιέργεια, καθώς περιλάμβανε ταινίες αρκετά εναλλακτικές για ιδιαίτερα γούστα.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ποικίλες ταινίες μικρού μήκους, απομακρυσμένες από τα συμβατικά σενάρια με τις περισσότερες να έχουν βαθυστόχαστα μηνύματα που σε προκαλούσαν να προβληματιστείς. Τα όρια, βέβαια, σε αυτού του είδους τις ταινίες είναι λεπτά, καθώς πολλές φορές τυχαίνει να κουράζουν ή και να αφήνουν στο τέλος μία πικρία αν οι θεατές δεν έχουν αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα της ιστορίας. Πόσο μάλλον σε ταινίες μικρού μήκους που η διάρκειά τους είναι ελάχιστη, τα περιθώρια να αντιληφθεί κανείς το σκοπό δημιουργίας τους είναι.. πιο στενά.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα με μία σύντομη παρουσίαση από τον διοργανωτή. Ακολούθησαν μία-μία οι προβολές των ταινιών και στο τέλος δόθηκαν τα βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ανά κατηγορία. Αναλυτικότερα, οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν: “Death of Albine”, “Give me Your Hand”, “Clayton’s Last Breath”, “Kids of Chaos”, “The Soil (Χώμα)”, “Shalim Goodbye”, “Level 4”, “Notes from Dunblane”, “Celebrate Eileen!”, “The Ticket”, “City of My Heart”, “#will”. Εκτός από τις συγκεκριμένες ταινίες, σε κάθε κατηγορία ήταν υποψήφιες και άλλες, ωστόσο δεν προβλήθηκαν τη συγκεκριμένη βραδιά. 

Ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους βραβεύτηκε το “The Ticket”, μία ελληνική δημιουργία, η οποία μάλιστα άγγιξε όλον τον κόσμο μέσα στην αίθουσα, καθώς άντλησε στοιχεία από την τωρινή οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Το “Notes from Dunblane” είναι ένα άκρως ανατριχιαστικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ, το οποίο μάλιστα κέρδισε και το βραβείο στην κατηγορία του. Μέσα από τις μαρτυρίες 2 ιερέων που κουβαλούν έντονα ψυχολογικά τραύματα και ευθύνες, παρακολουθούμε, 16 χρόνια μετά τους πυροβολισμούς σε ένα σχολείο στο Δουβλίνο, τις επιπτώσεις του στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Καλύτερη δραματική ταινία μικρού μήκους ήταν το “#will”, ενώ καλύτερη κωμική το “Level 4”. To “Apex” βραβεύτηκε ως η καλύτερη πειραματική μικρού μήκους ταινία,το “Shalim Goodbye” ως η καλύτερη ξένη, ενώ ως καλύτερη κινηματογραφική βγήκε το “Remission”. Στην κατηγορία «Καλύτερη μικρού μήκους animation ταινία» βραβεύτηκε το “Clayton’s Last Breath”, μία αρκετά εναλλακτική ταινία που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα του κινηματογράφου. Επιπροσθέτως, η ταινία “Kids of Chaos”, μία ταινία με παιδιά με σύνδρομο Down, βραβεύτηκε ως το καλύτερο μουσικό βίντεο, ενώ για το καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα κέρδισε το βραβείο η ταινία μικρού μήκους “Death of Albine”. Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε το “Celebrate Eileen!”, επεξεργασίας το “City of My Heart” και καλύτερου σεναρίου το “Dry Land”.

Η πλειοψηφία των ταινιών που προβλήθηκαν κέντρισαν το ενδιαφέρον των θεατών. Το “The Ticket” και το “#will”, χαρακτηρίστηκαν από το κοινό ως οι καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν εκείνη τη βραδιά. Μάλιστα, το “#will”, πέρασε ένα σημαντικό μήνυμα για τη φιλία και για το bullying. Μέσα από την ιστορία ενός έφηβου video blogger που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δικούς του φόβους και δέχεται ψυχολογικό πόλεμο από ορισμένα άτομα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μας.

Ωστόσο, ορισμένες ήταν αρκετά ξεχωριστές, με αποτέλεσμα ο κόσμος όχι μόνο δεν αντιλαμβανόταν το βαθύτερο νόημα, αλλά ούτε και την ίδια την πλοκή, προκαλώντας μάλιστα, σχόλια όπως «τι ήθελε να δείξει αυτός που την δημιούργησε;», «πολλή υπερβολή..». Επιπλέον, κάποιες ήταν πάρα πολύ σύντομες, χρονικής διάρκειας 2-3 λεπτών, δυσανασχετώντας αρκετά κάποιους θεατές, αλλά κυρίως προκαλώντας έντονη απορία.

Η βραδιά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με την αίθουσα να είναι σχεδόν γεμάτη από κόσμο. Σινεφίλ που τους αρέσουν οι καινοτόμες προτάσεις, δημιουργοί ορισμένων ταινιών από όσες πήραν μέρος στο φεστιβάλ, αλλά και γενικά άτομα του καλλιτεχνικού χώρου παρευρέθηκαν σε ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο θεωρήθηκε επιτυχές και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου.

Αναμένουμε, λοιπόν, την επόμενη διοργάνωση!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!