Χριστύγεννα βγαλμένα από ταινία

Της Έλενας Σκούφου

Nightmare before Christmas

Απ’ τη θαλπωρή των ημερών δε θα μπορούσε να λείπει μια καλοδιαλεγμένη ταινία, που θα συμπληρώσει το χριστουγεννιάτικο εσταντανέ και θα μας μεταφέρει τη μαγεία της έβδομης τέχνης. Πέντε ταινίες που ξεχωρίζουν, τόσο για το διαφορετικό τους περιεχόμενο, όσο και για το ξεχωριστό κοινό στο οποίο απευθύνονται, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το “Nightmare before Christmas”. Ο Jack Skellington, η πιο αγαπημένη σκελετωμένη φιγούρα του κινηματογράφου, μας καλωσορίζει στο Halloween town, όπου οι εκδηλώσεις για την πιο τρομακτική βραδιά, φθάνουν στο τέλος τους. Τότε, ο Jack ανοίγει την πόρτα του Christmas town, όπου χαρούμενες,χριστουγεννιάτικες νότες ξεπηδούν από παντού. Απαγάγοντας τον Αη-Βασίλη, οι κάτοικοι του Halloween town, αποφασίζουν να αναλάβουν αυτοί φέτος την χριστουγεννιάτικη διοργάνωση. Η περιπέτεια που ακολουθεί, γυρισμένη με την τεχνική του “stop-motion animation” και διανθισμένη με την εξαιρετική μουσική του D. Elfman, εγγυάται την καλύτερη χριστουγεννιάτικη επιλογή, καλλιτεχνικό γέννημα του εξαιρετικού Tim Burton.

Φυσικά, απ’ τη χριστουγεννιάτικη, κινηματογραφική λίστα, δεν θα μπορούσε να λείπει το “Black Christmas”. Πρόκειται για μια ταινία που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των splatter θρίλερ, χωρίς ωστόσο να είναι υπερβολικό. Η ιστορία διαδραματίζεται το βράδυ των Χριστουγέννων, όπου έξι κοπέλες, δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι τους. Ποιός βρίσκεται στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου; Γιατί ξαφνικά χάνεται το ένα κορίτσι μετά το άλλο; Μετά από χρόνια ο τρόμος ενός γεγονότος του παρελθόντος, χτυπά ξανά την πόρτα. Πώς θα εξελιχθεί άραγε η χριστουγεννιάτικη βραδιά;

Μια κλασική ιστορία για τα Χριστούγεννα είναι το “A Christmas carol”. Η πλοκή, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Charles Dickens “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” μας μεταφέρει στην Αγγλία την εποχή του 1843 και μας εξιστορεί την μεταμόρφωση του μίζερου και φιλάργυρου Scrooge, σε έναν ευγενικό και φιλότιμο άνθρωπο. Η “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” πρόκειται για μια ταινία διδακτικού περιεχομένου, που υπενθυμίζει σ’ όλους μας, πως το νόημα της ζωής δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις και πως η έννοια του “μοιράζομαι’ προσφέρει μεγαλύτερη συναισθηματική απολαβή από την αποταμίευση.

Μια ταινία ελληνικής παραγωγής είναι το “Τανγκό των Χριστουγέννων” στο οποίο εξιστορείται ο “παράνομος έρωτας” μια νεαρής, παντρεμένης κοπέλας με τον Υπολοχαγό του στρατοπέδου του Έβρου. Πρόκειται για ταινία που θα αγαπήσουν οι σινεφίλ των ρομαντικών, δραματικών ταινιών, που όμως δεν αγγίζουν τα όρια του μελοδραματισμού. Η ιστορία προσεγγίζεται με ειλικρίνεια και αποδίδεται με αριστοτεχνική ατμοσφαιρικότητα, στοιχεία που βράβευσε τριπλά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Τέλος, το “Joyeux noel” πρόκειται για μια αντιπολεμική ταινία, που αναπαριστά τα αληθινά γεγονότα εκεχειρίας, μεταξύ των αντιπάλων, τα Χριστούγεννα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Με αφορμή το τραγούδι ενός τενόρου και της σοπράνο συζύγου του, Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες, αφήνοντας στην άκρη τα όπλα τους, ενώνονται έξω από τα χαρακώματα, για να απολαύσουν λίγες μέρες ηρεμίας. Μια ταινία απόδειξη πως οι διαφορές δεν βρίσκονται μεταξύ των λαών, μα μεταξύ των κυβερνήσεων.

Καλή προβολή και όμορφα κινηματογραφικά Χριστούγεννα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!