Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το έθιμο του στολισμού 

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Το έθιμο και η μορφή του

Πρόκειται για ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο που στολίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων από πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ο στολισμός του περιλαμβάνει διάφορα στολίδια, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του δέντρου είναι τα λαμπιόνια, τα οποία κάνουν αισθητή την παρουσία του στο σπίτι. Στο παρελθόν οι άνθρωποι επέλεγαν να τοποθετήσουν κεριά, έτσι ώστε να κάνουν το δέντρο πιο φωτεινό.

Ένα ακόμα στοιχείο του είναι το αστέρι ή ο άγγελος που βρίσκονται στην κορυφή του. Ο συμβολισμός του αστεριού έγκειται στο αστέρι της Βηθλεέμ που λειτούργησε ως οδηγός για τους μάγους και τους αγγέλους. Οι μη υποστηρικτές της σύνδεσής του δέντρου με τον Χριστιανισμό, εκφράζουν την αντίθεσή τους και συχνά αποκαλούν το δέντρο Yule (αρχαϊκή λέξη που σημαίνει Χριστούγεννα).

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το πρώτο δέντρο και η ιστορία του ανά τους αιώνες

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, το πρώτο δέντρο φαίνεται πως στολίστηκε κατά τα πρώτα χρόνια του 15ου αιώνα από κατοίκους της Εσθονίας και της Λετονίας. Αλλά και κατά τον 16ο αιώνα από αυτούς που ζούσαν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1441, 1442 και 1514 στολίστηκε το πρώτο δέντρο από την αδελφότητα Brotherhood of Blackheads κατά τον χριστουγεννιάτικο εορτασμό στην περιοχή του Τάλλιν. Μάλιστα λέγεται πως οι ίδιοι έκανα μεταφορά του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία του Τάλλιν κατά την τελευταία νύχτα των εορταστικών εκδηλώσεων. Το σκηνικό συμπληρώθηκε από άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χόρευαν γύρω από το δέντρο όντας χαρούμενοι για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά την Γερμανία, φημολογείται πως το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε με κόκκινα, στρογγυλά μήλα. Αυτή η επιρροή οφείλεται στα λόγια των ιερέων του Μεσαίωνα για το «δέντρο του παραδείσου» που περιλάμβανε μαγικούς καρπούς. Επίσης, συχνά το στόλιζαν με ποικίλα τρόφιμα και γλυκά, τα οποία λάμβαναν οι φτωχές οικογένειες μετά την λήξη των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Με την πάροδο του χρόνου το έθιμο άρχισε να μεταφέρεται στα σπίτια πλούσιων αριστοκρατικών και προτεσταντικών οικογενειών. Κατά τον 18ο αιώνα τα δέντρα στολίζονταν με κεριά και αντικείμενα υψηλού κόστους. Αυτός είναι ο λόγος που τα συναντούσε κανείς μόνο σε πλούσια σπίτια και στις εκκλησίες.

Περνώντας τα χρόνια και φτάνοντας στον 19ο αιώνα παρατηρείται πως στολίζονται χριστουγεννιάτικα δέντρα σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και διάφορους δημόσιους χώρους. Μεγαλύτερο ρόλο στη διάδοση του δέντρου διαδραμάτισε ο στολισμός του δέντρου σε στρατόπεδα και νοσοκομεία από τον γερμανικό στρατό κατά την διάρκεια του πολέμου 1870-1871.

Η μαζική εξάπλωση του εθίμου σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική συνέβη από τον 18ο αιώνα και μετά.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Ελλάδα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατέφθασε στην Ελλάδα μαζί με τους Βαυαρούς. Το πρώτο δέντρο στολίστηκε στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Τα παλαιότερα χρόνια επικρατούσε το παραδοσιακό Χριστόξυλο σε διάφορα χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ξύλο που το τοποθετούσαν στο τζάκι έχοντας το να καίει 12 ημέρες με σκοπό την τύχη και την ευημερία στα σπίτια των ανθρώπων. Σήμερα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς το δέντρο έχει αποκτήσει γερά θεμέλια στον χριστουγεννιάτικο εορτασμό.

Αναμφίβολα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα σύμβολο χαράς και αγάπης.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!