Το ΦΠΨ Αθηνών μέσα από τα δικά μου μάτια

ή

5+1 λόγοι για να φοιτήσεις στο ΦΠΨΑθηνών

Της Κατερίνας Χριστίνας Σανιδά*

Philosophy, coloration, chihuly ceiling, las vegas

Ο καιρός της επιλογής των σπουδών φτάνει στην τελευταία τάξη του λυκείου, για τους περισσότερους τουλάχιστον. Τότε καλούμαστε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία να ονειρευτούμε και να σκεφτούμε τι θα θέλαμε να σπουδάσουμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας, ώστε πρώτα να βιώσουμε την φοιτητική ζωή που τόσο αναμένουμε άλλα και να είμαστε ευτυχισμένοι στην μελλοντική επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Για τον λόγο αυτό η απόφαση θα πρέπει να επέλθει έπειτα από πολλή και ώριμη σκέψη.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός ανοίγεται ένα ευρύ φάσμα σχολών και τμημάτων. Βέβαια με το πέρας των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων η επιλογή θα γίνει πιο ξεκάθαρη. Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση βρισκόμουν και εγώ πριν 2 χρόνια. Γνωρίζοντας όμως πως επιθυμούσα μια σχολή η όποια θα με καλλιεργούσε πνευματικά και γλωσσικά αλλά και ως λάτρης της ψυχολογίας επέλεξα το τμήμα της Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Ας δούμε λοιπόν μαζί 5+1 λογούς για να σπουδάσει κανείς στον εν λόγω τμήμα της φιλοσοφικής.

Διάφορες προοπτικές για το μέλλον

Ήδη από το όνομα του τμήματος θα αντιληφθήκατε πως πρόκειται για ένα αντικείμενο, το όποιο προσφέρει διαφορές προοπτικές. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει σαφές πως το πτυχίο που χορηγεί το τμήμα είναι πτυχίο φιλόλογου, άλλα μέσω της επιλογής μια εκ των κατευθύνσεων θα έχετε ειδίκευση και στο μέλλον θα μπορούσατε να ασχοληθείτε πιο συστηματικά με το αντικείμενο, ώστε το εύρος των θέσεων εργασίας να είναι μεγαλύτερο.

Ενασχόληση με την ψυχολογία

Με την επιλογή της αντίστοιχης κατεύθυνσης κυρίως για όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την ψυχολογία πρέπει να τονιστεί πως θα έρθουν πολύ κοντά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν και οι σπουδές στην εν λόγω σχολή δεν οδηγούν στη απόκτηση πτυχίου ψυχολόγου άλλα μοναχά φιλόλογου, οι γνώσεις που δίνει το ΦΠΨ είναι πολυδιάστατες, τα μαθήματα αναλυτικά και χρήσιμα. Αυτό μάλιστα αφορά και όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, καθώς δίνεται μεγάλη σημασία στην ψυχολογία των παιδιών και των έφηβων, πράγμα που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο και για τους φιλόλογους, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με νέους.

Πηγή νεότητας και ευτυχίας

Για πολλούς η επαφή με τα παιδιά δίνει την διαρκή νεότητα και ευτυχία της ψυχής. Έτσι καθώς πρόκειται για παιδαγωγικό επάγγελμα, όπου η συναναστροφή με τα παιδιά είναι άμεση και καθημερινή μέχρι μεγαλύτερη ηλικία, θα ζείτε και εσείς κατά κάποιο τρόπο τις πλάκες τους και την ανέμελη ζωή τους. Αυτό μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αγχολυτικό, καθώς θα κάνετε ένα διάλειμμα από κάποια καθημερινά προβλήματα και θα ξεχνιέστε.

Πνευματική και γλωσσική καλλιέργεια

Αν μην τι άλλο όλα τα τμήματα της φιλοσοφικής έχουν το προνόμιο της πνευματικής και γλωσσικής καλλιέργειας. Η διαφορά όμως έγκειται στο γεγονός πως η δομή των σπουδών δεν είναι τόσο αυστηρή και θα μπορέσετε να γνωρίσετε των αρχαίο κόσμο, τους μεγάλους φιλοσόφους και την ιστορία της γλώσσας και να επικεντρωθείτε όπου εσείς θα κρίνετε απαραίτητο.

Λειτούργημα ή Επάγγελμα;

Ο φιλόλογος εκτός από το να διδάσκει έχει ως έργο την διάπλαση του χαρακτήρα των μαθητών του, ώστε να τους κάνει καλύτερους και σωστούς ανθρώπους. Συνάμα και με τα εφόδια της ψυχολογίας, έχει τις γνώσεις να παρέχει στήριξη και βοήθεια. Έτσι πρόκειται για ένα διαρκή αγώνα που προσφέρει δράση και κίνητρο στον καθέναν σας, ώστε να μην βαρεθείτε πότε.

Γυναικοκρατία

Η σχόλη χαρακτηρίζεται ως γυναικοκρατούμενη και για αυτό θα απευθυνθώ αρχικά μονό στα αγόρια, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν γνωριμίες με κοπέλες διαφορετικών ενδιαφερόντων. Μην ξεχνάτε ότι το τμήμα περικλείει έκτος από τη φιλοσοφία και την ψυχολογία αλλά και την παιδαγωγική. Τέλος και εσείς, κορίτσια, θα κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, θα κάνετε νέες παρέες, θα αποκτήσετε νέα ενδιαφέροντα και σίγουρα όλοι θα χαρείτε την φοιτητική σας ζωή.

Από τα δικά μου μάτια, λοιπόν, η σχόλη μου παρέχει αυτά τα πλεονεκτήματα και ίσως και πολλά ακόμα, τα όποια εσείς μπορείτε να ανακαλύψετε. Ό,τι και να επιλέξετε να το αγαπάτε!

Αν όμως ακόμη δεν είστε σίγουροι και περάσετε στο ΦΠΨ χωρίς να είναι από τις πρώτες σας επιλογές είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε, καθώς προσφέρει πληθώρα προοπτικών και θα βρείτε τον δρόμο σας. Η επιλογή σας ανήκει.

* Η Κατερίνα Χριστίνα Σανιδά παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφικού λόγου του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!