Φοιτητική ζωή στο Παρίσι

Της Ευγενίας Πάταρα

Ρωτώντας φίλους και γνωστούς σχετικά με τις σπουδές τους, σίγουρα η πλειοψηφία θα εκφράσει την επιθυμία παρακολούθησης μαθημάτων σε κάποιο γνωστό ή και όχι τόσο γαλλικό Πανεπιστήμιο μεταβαίνοντας για μια νέα περιπέτεια στην Πόλη του Φωτός. Πώς είναι πραγματικά, όμως, η ζωή ενός φοιτητή στο Παρίσι;

Φοιτητική ζωή στο Παρίσι

Είναι γνωστό ότι το Παρίσι είναι μια από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά για ένα φοιτητή. Παρ’όλα αυτά, κατάφερε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, να βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τα πανεπιστήμια που προτιμούν περισσότερο οι φοιτητές ανά τον κόσμο. Η επιλογή έγινε με βάση πέντε κριτήρια, τα οποία είναι η κατάταξη των πανεπιστημίων της κάθε πόλης, η ποικιλομορφία του φοιτητικού της κοινού, η ελκυστικότητα της πόλης, η άποψη των εργοδοτών και το κόστος ζωής στην εκάστοτε πόλη. Το Παρίσι είχε πολύ καλή βαθμολογία όσον αφορά την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του και την άποψη των εργοδοτών, οι οποίοι ερωτήθηκαν από τους ερευνητές σε ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα προτιμούσαν να προσλάβουν κάποιον για εργασία. Ωστόσο, έλαβε αρνητική βαθμολογία όσον αφορά το κόστος ζωής, κάτι που και πάλι δεν της στέρησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών.

Το Παρίσι συγκεντρώνει φοιτητές από όλες τις γωνιές της γης, με τον αριθμό τους να προσεγγίζει τις 50.000. Οι περισσότεροι κατάγονται από την Αλγερία, ενώ δεύτερη έρχεται η Κίνα, καθώς ο αριθμός των κινέζων φοιτητών στο Παρίσι έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και έπειτα συναντάμε το Μαρόκο, την Τυνησία αλλά και την Ιταλία. Είναι γεγονός πως το υψηλό επίπεδο καθηγητών αλλά και η ποιότητα των σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια είναι βασικό κίνητρο για τους ξένους φοιτητές. Ο Χρήστος Δ., φοιτητής στο Παρίσι για δύο χρόνια, αναφέρει σχετικά: «Η Γαλλία είναι αν όχι ο καλύτερος, από τους καλύτερους προορισμούς για ένα φοιτητή. Τα πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου και οι καθηγητές είναι πραγματικά πολύ κοντά στους φοιτητές».

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 10

Ωστόσο, το Παρίσι αποτελεί μια ιδιαίτερα ακριβή πόλη όσον αφορά τη στέγαση, παρέχοντας, όμως, πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αρχικά, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος 30m² στη γαλλική πρωτεύουσα κοστίζει γύρω στα 740€ / μήνα. Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές προτιμούν να εγκαθίστανται στο 18ο, 19ο και 20ο διαμέρισμα της περιφέρειας του Παρισιού ή έστω στο 13ο, 14ο και 15ο, προκειμένου να βρίσκονται πιο κοντά στα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα, αποφεύγοντας, έτσι, το κέντρο της πόλης. Αυτή είναι βέβαια η κλασσική λύση. Υπάρχουν και οι πιο οικονομικές, όπως είναι η συγκατοίκηση με άλλο φοιτητή, η συγκατοίκηση με ένα ηλικιωμένο άτομο ή η διαμονή στις φοιτητικές εστίες. Πιο αναλυτικά, η συγκατοίκηση με κάποιον άλλο φοιτητή δίνει την ευκαιρία της μείωσης του προς πληρωμή ενοικίου του κάθε ενοικιαστή, αλλά και της γνωριμίας και της ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων για όσους βρίσκονται ξαφνικά σε μη γνώριμο περιβάλλον. Η συγκατοίκηση με ένα ηλικιωμένο άτομο προσφέρει στον τελευταίο παρέα και ένα εισόδημα, ενώ ο φοιτητής επωφελείται από ένα δωρεάν δωμάτιο ή πληρώνει ένα μικρό συμβολικό ποσό ως ενοίκιο. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να φέρει σε πέρας κάποιες δουλειές, τις οποίες επιθυμεί ο ηλικιωμένος (ψώνια, μαγείρεμα, συμπλήρωση και κατάθεση εγγράφων σε υπηρεσίες κ.α.).

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, αυτές είναι διαφόρων τύπων. Αρχικά, υπάρχουν οι εστίες του πανεπιστημίου. Οι παραδοσιακές εστίες περιλαμβάνουν επιπλωμένα δωμάτια των 10m² περίπου και κοστίζουν γύρω στα 115€ / μήνα. Στις πιο πρόσφατα χτισμένες ή ανακαινισμένες εστίες, προσφέρονται δωμάτια από 18m² εώς 23m². Έπειτα, υπάρχουν και οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδιώτες. Στο Παρίσι ένα δωμάτιο 18m² στο συγκεκριμένο κτίριο κοστίζει 600 – 900€.

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 8

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 9

Το Παρίσι, εκτός από εκπαιδευτικό κέντρο, αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Βρίσκεται στην κορυφή των ταξιδιωτικών προορισμών, αφού περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από αξιοθέατα και πολλά γραφικά σημεία. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνονται αναρίθμητα πολιτιστικά δρώμενα, που προωθούν το γαλλικό πολιτισμό. Τον Ιανουάριο λαμβάνει χώρα η Διεθνής Επίδειξη Prêt-à-Porter, όπου εκατοντάδες σχεδιαστές παρουσιάζουν τις συλλογές τους για την ερχόμενη σεζόν.

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 7

Το Μάρτιο, το Φεστιβάλ Bose Blue Note διάρκειας ενός μήνα συγκεντρώνει στο Παρίσι τα μεγάλα ονόματα διεθνούς φήμης της jazz, τα οποία προσφέρουν αξέχαστες μουσικές στιγμές στους θαυμαστές τους.

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 4

Στις αρχές Απριλίου, διοργανώνεται ο Μαραθώνιος του Παρισιού, όπου 30.000 συμμετέχοντες από 70 χώρες διασχίζουν την περίφημη διαδρομή των 42.195 χλμ περνώντας δίπλα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 6

Τέλος Μαΐου, οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές του τέννις καταφθάνουν στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού για να αναμετρηθούν κατά τη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά τέννις Roland Garros. 21 Ιουνίου, κατά τη Γιορτή της Μουσικής (Fête de la Musique), συναυλίες με ελεύθερη είσοδο διοργανώνονται σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα είδη μουσικής και καταλήγοντας σε μια μεγάλη γιορτή με πολύ κόσμο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 5

φοιτητική ζωή στο Παρίσι 3

Το Σεπτέμβριο λαμβάνουν χώρα οι Journées du Patrimoine, όπου για δύο μέρες το κοινό έχει την ευκαιρία να βρεθεί δωρεάν σε πολιτιστικούς χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς, στους οποίους δεν έχει πρόσβαση τον υπόλοιπο χρόνο. Εθελοντές ξεναγοί αναλαμβάνουν την περιγραφή των αρχαιολογικών και θρησκευτικών έργων τέχνης, πάρκων, κήπων αλλά και της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις εκδηλώσεις που διαδραματίζονται σε ετήσια βάση στο Παρίσι και έτσι, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη γαλλική κουλτούρα και παράδοση. Και όπως είπε και ο Χρήστος Δ., «το Παρίσι είναι μια πόλη που έχει τα πάντα και δεν βαριέσαι ποτέ αν είσαι φοιτητής…Πάντα θα έχεις μέρη να ανακαλύψεις!»

Τέλος, διαλέξαμε για εσάς τα εξής video που αναφέρονται στην φοιτητική ζωή στο Παρίσι:

Δείτε και το σχετικό μας άρθρο: Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: Πλήρης οδηγός

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr