Φοιτητική ζωή στη Σουηδία

της Νάντιας Μορφωνιού

Η Σουηδία θεωρείται χώρα της Δυτικής Ευρώπης με πληθυσμό περίπου 9,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων η πλειονότητα ζει στα νότια τμήματα της χώρας. Η χώρα χαρακτηρίζεται από απέραντες ακτές, πυκνά δάση και πολλές μεγάλες λίμνες. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη ζωή στη Σουηδία τόσο ξεχωριστή;

φοιτητική ζωή στη Σουηδία Sweden-generala-14

Η Σουηδία κατέχει υψηλή θέση στην Ευρώπη, και τον κόσμο, ως μια σύγχρονη και ασφαλής χώρα και τη φήμη ότι είναι αρκετά ανταγωνιστική και καινοτόμα. Έχει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο και διακρίνεται για το αξιόλογο σύστημα δημοκρατίας και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων. Μεγάλο τμήμα του Σουηδικού πληθυσμού έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το ποσοστό του αναλφαβητισμού να είναι αρκετά χαμηλό, ενώ τα αγγλικά είναι πολύ διαδεδομένα στην επικράτειά της. Η Σουηδία επιδιώκει να είναι ένα από τα πιο καινοτόμα και υψηλής ποιότητας έρευνας έθνη του κόσμου. Σχεδόν τέσσερα τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας πηγαίνει προς την έρευνα και την ανάπτυξη – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Μια ενεργή πολιτική προσέγγιση της έρευνας επέτρεψε στη Σουηδία να αποκτήσει ηγετική θέση σε πολλούς τομείς.

Υπάρχουν 14 δημόσια πανεπιστήμια και 20 δημόσια πανεπιστημιακά κολέγια στη Σουηδία συνολικά. Τα Σουηδικά Πανεπιστήμια βρίσκονται συχνά σε υψηλές θέσεις στις δημόσιες κατατάξεις, όπως το Times Higher Education World University Rankings και το Shanghai Jiao Tong Academic Ranking of World Universities, και η έρευνα έχει συμβάλει στη γενική καταξίωση πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Σουηδίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία κατέλαβε την τρίτη θέση στον κόσμο στο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2014 (GII).

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στη Σουηδία!

Φοιτητική ζωή στη Σουηδία: Στοκχόλμη

φοιτητική ζωή στη Σουηδία stockholm

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας – Στοκχόλμη – είναι μια από τις πιο ζωντανές και όμορφες πόλεις στον κόσμο όπου η ηρεμία συναντά τη νεωτερικότητα – εστιατόρια, μοντέρνες τοποθεσίες και ζωντανά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του ειδυλλιακού αρχιπελάγους. Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης φτάνει τους 900.000, και, συμπεριλαμβανομένων των περιχώρων, το 1,4 εκατομμύριο, ενώ η μεγαλειότητα της πόλης της προσδίδει τον τίτλο της Πρωτεύουσας της Σκανδιναβίας, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Η πλειοψηφία των κατοίκων μιλά αγγλικά και είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε διεθνείς επισκέπτες. Σε γενικές γραμμές, η χώρα προσφέρει μια φιλόξενη, πολυπολιτισμική, ανοιχτή και ασφαλή κοινωνία.

Παρόλο που διαθέτει μια πολυάσχολη κοσμοπολίτικη ζωή, η πόλη είναι χτισμένη σε νησιά και σχεδόν όπου κι αν πάτε, γαληνεύετε από την εκπληκτική θέα στις προκυμαίες. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από περίπου 30.000 νησιά, ενώ υπάρχει αφθονία χώρων πρασίνου, όπως το Djurgården, το Nackareservatet και το Royal National City Park, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ιδανικών για εξορμήσεις όλες τις εποχές του έτους. Αυτό το μίγμα αστικών και αγροτικών πολιτισμών είναι που ξεχωρίζει τη Στοκχόλμη από τις άλλες πόλεις του κόσμου, αναδεικνύοντάς την σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους φοιτητές.

φοιτητική ζωή στη Σουηδία royalnationalcitypark

Η Στοκχόλμη φιλοξενεί 18 πανεπιστήμια και κολέγια και διαθέτει παράδοση πολλών ετών στην εκπαίδευση και στην έρευνα, καθώς πανεπιστήμια λειτουργούσαν στη χώρα ήδη από τον 15ο αιώνα. Επίσης η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη πόλη που απέσπασε το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010. Υπάρχουν περισσότερα από 260 δημοτικά σχολεία και πάνω από 80 γυμνάσια και λύκεια της πόλης και όλη η εκπαίδευση για τα παιδιά έως 19 ετών, αλλά και η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Στα πανεπιστήμια, τα προγράμματα για τους διεθνείς φοιτητές διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα δωρεάν εκμάθησης σουηδικών.

Λέγεται πως στη Σουηδία δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά λάθος επιλογή ρούχων. Στη Στοκχόλμη απολαμβάνουν τέσσερις εποχές και όλα τα είδη καιρού! Στη νότια Σουηδία, οι χειμώνες είναι πιο βραχύχρονοι από ό, τι σε άλλες περιοχές της Σουηδίας, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετά ψυχροί. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 20-25 ° C. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, το καλοκαίρι οι ώρες τις ημέρας είναι περισσότερες ενώ το χειμώνα η νύχτα εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της ημερολογιακής ημέρας (συνήθως βραδιάζει ήδη από τις 15:30).

φοιτητική ζωή στη Σουηδία student life sweden

Η στέγαση είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε στην πόλη. Οι επιλογές είναι δύο: η φοιτητική εστία και οι ιδιωτικές κατοικίες. Η φοιτητική ένωση του κάθε ιδρύματος διαχειρίζεται τις φοιτητικές εστίες και βοηθά τους φοιτητές στην εύρεση χώρου διαμονής. Το κόστος των δωματίων ποικίλει μεταξύ SEK 2,000 – SEK 3,000 το μήνα για ένα χώρο 20 τετραγωνικών περίπου, ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που επιλέγουν διαμονή εκτός φοιτητικής εστίας μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες στον φοιτητικό σύνδεσμο του πανεπιστημίου τους. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικές εταιρείες και οργανώσεις που εξασφαλίζουν την εύρεση φοιτητικής κατοικίας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι υποψήφιοι ξένοι φοιτητές πριν την άφιξή τους στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε την αίτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επιπρόσθετα, δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να συνυπάρχουν και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες μεταξύ τους, ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις κοινωνικές επαφές. Τα έξοδα κυμαίνονται από 200-500 € ανάλογα τον τόπο και το είδος διαμονής που θα επιλέγει ο φοιτητής. Τα συνολικά μηνιαία έξοδα υπολογίζονται περίπου 700-900 €. Ως φοιτητές, ακόμα, είστε υποχρεωμένοι να αγοράζετε οι ίδιοι τα συγγράμματά σας και να πληρώσετε ένα εφάπαξ ποσό για την εγγραφή τους στην εκάστοτε φοιτητική ένωση (περίπου 45 ευρώ)

Οι μετακινήσεις στην πόλη γίνονται με το δίκτυο των 100 σταθμών του μετρό, ή με λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν με συχνά δρομολόγια, με ακρίβεια λεπτού στην άφιξη και ευγενέστατο προσωπικό. Τα εισιτήρια γι’ αυτά μπορούν να αγοραστούν μέσω κινητού ή με προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα, ενώ υπολογίστε ότι μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών μπορεί να κοστίσει μέχρι και 90 ευρώ. Επιπρόσθετα υπάρχουν ημέρες που τα δρομολόγια γίνονται επί 24ώρου βάσεως. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν να κινούνται καθημερινά με ποδήλατα, ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όντας σεβόμενοι από τους υπόλοιπους οδηγούς, καθώς η οδική κυκλοφορία είναι από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη.

Τα φοιτητικά πάρτυ φυσικά αφθονούν σε διάφορα μπαράκια και clubs της πόλης και διοργανώνονται συχνά από τις φοιτητικές οργανώσεις των ερασμιτών (ESN) ή από τα λεγόμενα nations τα οποία φροντίζουν να διοργανώνουν μαζικές εκδηλώσεις προκειμένου η τιμή του αλκοόλ να καταστεί πιο προσιτή στους φοιτητές, μιας και το μονοπώλιο στη διάθεσή του το καθιστά αρκετά ακριβό. Παρόλα αυτά, μη φανταστείτε πως τα πάρτυ θα είναι ολονύκτια όπως στις μεσογειακές χώρες… ναι μεν είναι πολύωρα ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα, αλλά συνήθως τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες… γύρω στη μία το βράδυ. Με την κατοχή φοιτητικής κάρτας, οι σπουδαστές μπορείτε να επωφεληθείτε από τις φοιτητικές προσφορές σε πολλά συνεργαζόμενα εστιατόρια με τις φοιτητικές ενώσεις, ενώ ένα γεύμα σε ένα κοινό εστιατόριο μπορεί να κοστίσει αρκετά ακριβά. Οι τιμές των βασικών προιόντων κινούνται συνήθως στα ίδια ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα με αυτά της Ελλάδας, αλλά το κρέας και το τυρί είναι αρκετά υπερτιμημένα, με αποτέλεσμα η αγορά τους να καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για ένα μέσο φοιτητή. Mη χάσετε την ευκαιρία να επισκευτείτε νωρίς το μεσημέρι τα food halls της πόλης, προκειμένου να γευτείτε παραδοσιακά καθημερινά σουηδικά εδέσματα της σουηδικής γαστρονομίας, το λεγόμενο husmanskost.

Τέλος, οι τοπικές φοιτητικές οργανώσεις διοργανώνουν διάφορες αποδράσεις και events, καθώς και πρωτότυπες δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη διασκέδαση και την ευχερέστερη κοινωνικοποίησή σας με τους υπόλοιπους διεθνείς φοιτητές αλλά και με τους ντόπιους. Το καλοκαίρι η επίσκεψη των νησιών του αρχιπελάγους και οι βόλτες στα τοπικά καταπράσινα πάρκα είναι επιτακτικές, ενώ τον πολικό χειμώνα η εκμετάλλευση του ψύχους και της χιονόπτωσης με χιονοπόλεμους και αγώνες σκι είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη!

Αξιοθέατα και mustsee

Το Μουσείο Vasa

φοιτητική ζωή στη Σουηδία vasa museum

Το Vasa είναι το μoναδικό διατηρημένο καράβι του δέκατου έβδομου αιώνα στον κόσμο, και ένας μοναδικό θησαυρός τέχνης. Περισσότερο από το 95 τοις εκατό του πλοίου είναι πρωτότυπο και διακοσμημένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά. Το 69 μέτρων μήκους πολεμικό πλοίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στο κέντρο της Στοκχόλμης το 1628, και διασώθηκε 333 χρόνια αργότερα, το 1961. Για σχεδόν μισό αιώνα διήρκησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης του πλοίου προκειμένου αυτό να ανακτήσει την αρχική του δόξα. Οι τρεις κεραίες στην οροφή έξω από το ειδικά κατασκευασμένο μουσείο, δείχνουν το ύψος των πρωτότυπων καταρτιών του πλοίου. Σήμερα το Μουσείο Βάσα είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στη Σκανδιναβία, με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Royal Palace

φοιτητική ζωή στη Σουηδία Royal-Palace-Stockholm

Με πάνω από 600 δωμάτια, πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη! Το Βασιλικό Παλάτι είναι η επίσημη κατοικία της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά της Σουηδίας και είναι ανοιχτό για το κοινό, αφού περιέχει πέντε μουσεία. Πρόκειται για ένα κτίσμα του δέκατου όγδοου αιώνα ντυμένο με ιταλικό μπαρόκ στυλ, που περιέχει, μεταξύ άλλων το Μουσείο Αρχαιοτήτων Gustav ΙΙΙ, το Tre Kronor Museum και το Treasury. Το Βασιλικό Παλάτι περιέχει επίσης το οπλοστάσιο, με βασιλικά κοστούμια και πανοπλίες, καθώς και άμαξες του στέμματος και υπέροχη Βασιλική Φρουρά. Φροντίστε να μην χάσετε την παρέλαση των στρατιωτών και την καθημερινή αλλαγή φρουράς.

Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης

φοιτητική ζωή στη Σουηδία city hall

Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, με κωδωνοστάσιο του χαρακτηρίζει τις χρυσές τρεις κορώνες, είναι μία από τις πιο διάσημες σιλουέτες στη Στοκχόλμη. Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του εθνικού ρομαντισμού που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της χώρας. Το Δημαρχείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ragnar Östberg και είναι χτισμένο από οκτώ εκατομμύρια τούβλα. Ο 106 μέτρων ψηλός πύργος έχει τις τρεις κορώνες, που είναι το σουηδικό εθνόσημο, στην κορυφή του. Πίσω από τις υπέροχες προσόψεις βρίσκονται τα γραφεία και αίθουσες συνεδρίων για πολιτικούς και αξιωματούχους, καθώς και μοναδικά έργα τέχνης. Οι ετήσιες απονομές βραβείων Νόμπελ διεξάγονται κάθε χρόνο εδώ, με λαμπρές τελετές και χορευτικές παραδόσεις.

Gamla Stan

φοιτητική ζωή στη Σουηδία gamlastan

Η Παλιά Πόλη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κέντρα πόλεων στην Ευρώπη, και ένας από τα σπουδαιότερους αξιοθέατα στη Στοκχόλμη. Εδώ ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252. Το Gamla Stan και το γειτονικό νησί Riddarholmen είναι σαν ένα ζωντανό μουσείο, ιδανικό για τους πεζούς τουρίστες, γεμάτο αξιοθέατα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα για να ψωνίσουν. Τα στενά δρομάκια, με τα κτίριά τους σε τόσες πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του χρυσού, δίνουν στην πόλη ένα μοναδικό χαρακτήρα και ακαταμάχητη γοητεία. Ακόμα και τώρα θολωτά κελάρια και τοιχογραφίες από το Μεσαίωνα μπορούν να βρεθούν πίσω από τις ορατές προσόψεις, ενώ τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα η περιοχή μοιάζει με ζωγραφιά.

Peace and Love Festival (4 – 5 Ιουλίου)

φοιτητική ζωή στη Σουηδία peaceandlovefestival

Ιδρυθέν το 1999, το φεστιβάλ Ειρήνης και Αγάπης έχει σχεδιαστεί για να γιορτάζεται η ποικιλομορφία, η κοινότητα, η ειρήνη και η αγάπη. Μέχρι την πτώχευση του 2013, η Ειρήνη και Αγάπη ήταν το μεγαλύτερο ετήσιο φεστιβάλ μουσικής της Σουηδίας, αλλά έχει ανασυρθεί από τα χαλάσματα και αναβίωσε το 2014. Προσπαθεί να προωθήσει έναν υγιή σεβασμό για τις απόψεις των άλλων μέσα από εκδηλώσεις και εργαστήρια, καθώς και την υιοθέτηση ενός πνεύματος κατανόησης, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα παρέχει την καλύτερη μουσική. Προσελκύει μεγάλα ονόματα της μουσικής, καθώς και τοπικά ταλέντα και ενδείκνυται κυρίως για τη νεολαία της χώρας. Διεξάγεται στην πόλη Borlange.

Walpurgis Night at Skansen

φοιτητική ζωή στη Σουηδία skansenwalpurgis

Για την απόλυτη παραδοσιακή εμπειρία φροντίστε να επισκεφθείτε την πόλη Skansen. Το απόγευμα ξεκινάει με μια παράσταση από μια ανδρική χορωδία που τραγουδάει μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια της άνοιξης. Αργότερα, θα έχετε την τιμή να δείτε την παραδοσιακή εκπαίδευση για τη χρήση του φοιτητικού χιτώνα και την έναρξη του πολυαναμενόμενου τρελού φοιτητικού horseplay υπό το φως της γιγάντιας φωτιάς που χαρίζει ξεχωριστή αίσθηση και παρειστικο κλίμα.

Icebar Stockholm by Icehotel

φοιτητική ζωή στη Σουηδία Ice-Hotel-Bar

Πρόκειται για το πρώτο μόνιμο μπαρ πάγου στον πλανήτη, όπου τα πάντα- εκτός από τα υγρά ποτά -είναι κατασκευασμένα από πάγο, και η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή στους 23 βαθμούς Fahrenheit! Ντυθείτε ζεστά… και προετοιμαστείτε για την πιο ψυχρή υποδοχή που έχετε ζήσει ποτέ!

φοιτητική ζωή στη Σουηδία archipelago tours

Τέλος, μία από τις απαραίτητες εκδρομές που οφείλετε να κάνετε ως φοιτητής προκειμένου να γνωρίσετε τη Σουηδία εκ των έσω, είναι ένα μικρό τουρ στα πανέμορφα νησάκια του μαγευτικού Αρχιπελάγους. Οι τιμές των φέρρυ κυμαίνονται μεταξύ SEK 50-150 (αναλόγως τη διαδρομή), ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε ένα hopping pass αξίας SEK 420 με διάρκεια πέντε ημερών.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!


2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.