Φοιτητική ζωή στη Σλοβενία

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Η Σλοβενία είναι μία χώρα με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόκειται για ένα κοινωνικό, δίγλωσσο κράτος, το οποίο καταλαμβάνει μια εξαιρετική θέση στο σημείο συνάντησης των Άλπεων και της Μεσογείου. Αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό πολλών φοιτητών, καθώς διαθέτει ενδιαφέροντα προγράμματα σπουδών.

Πώς είναι, όμως, πραγματικά η ζωή ενός φοιτητή στη Σλοβενία;

Φοιτητική ζωή στη ΣλοβενίαΣίτιση: Τα φοιτητικά γεύματα επιδοτούνται από την κυβέρνηση, η οποία μειώνει πραγματικά το κόστος διαβίωσης. Για παράδειγμα, μια πίτσα κοστίζει περίπου 5€, αλλά ένας φοιτητής μπορεί να πάρει πίτσα, ποτό, σούπα, σαλάτα και επιδόρπιο με 2,5€. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως υπάρχει η δυνατότητα εκπτώσεων σε φοιτητές σε σχεδόν στο 80% των εστιατορίων σε πόλεις που έχουν μαθητές (Λιουμπλιάνα, Μάριμπορ, Τσέλιε, Koper, Kranj κ.α.).

Διαμονή: Και πάλι πολλές εκπτώσεις… Στο Μάριμπορ, ειδικότερα, οι φοιτητές δύνανται να ζήσουν σε μαθητικούς κοιτώνες, όπου το ενοίκιο κάθε μήνα κυμαίνεται στα 80-150€, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Φυσικά, πάντα υπάρχει η επιλογή διαμονής σε ιδιωτικά διαμερίσματα, όπου τα ενοίκια είναι λίγο υψηλότερα. Ειδικότερα αρχίζουν από τα 150€ , συμπεριλαμβανομένων των εξόδων. Βέβαια, στην πρωτεύουσα, οι τιμές είναι περίπου 10-20% υψηλότερες, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ προσιτές.

Δραστηριότητες: Οι μαθητές στη Σλοβενία μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό των εκπτώσεων όσον αφορά στις δραστηριότητές τους. Ο αθλητισμός είναι πολύ δημοφιλής και μπορούν να παρακολουθήσουν πραγματικά οικονομικά μαθήματα για αθλήματα, όπως και να κλείσουν σε συμφέρουσα τιμή επισκέψεις σε γυμναστήριο, βόλεϊ, ποδόσφαιρο κ.α. Συμπληρωματικά, οι εκπτώσεις συμπεριλαμβάνουν και μη αθλητικές δραστηριότητες, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, μαθήματα φωτογραφίας κ. ά. Οι περισσότερες σχολές διαθέτουν φοιτητικούς συλλόγους με διεθνείς συνδέσεις, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαφορετικά εργαστήρια.

Party time: Η νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια του έτους είναι έντονη, με πολλά φοιτητικά πάρτι που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεξάγονται πολλά φεστιβάλ σε όλη τη Σλοβενία, τα οποία προσφέρουν διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές ευκαιρίες, με πολύ καλή μουσική για κάθε γούστο, όπως και ποικίλες δραστηριότητες για όλους.

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τι προσφέρει η κάθε πόλη της Σλοβενίας:

Λιουμπλιάνα

Η πρωτεύουσά της Σλοβενίας, η Λιουμπλιάνα, έχει μια πραγματική κοσμοπολίτικη αίσθηση με όλες τις ανέσεις και χρηστικότητα ενός μικρότερου χωριού. Φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει ένα καλό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και το εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Λιουμπλιάνα: Πολιτισμός και Αναψυχή

Φοιτητική ζωή στη ΣλοβενίαΗ Λιουμπλιάνα αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο της Σλοβενίας. Πάνω από 1.000 πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην πόλη κάθε χρόνο, που συμπεριλαμβάνουν από το θέατρο και το χορό μέχρι τη μουσική και την τέχνη. Το Φεστιβάλ της Λιουμπλιάνα (http://www.ljubljanafestival.si/en/), μουσεία και γκαλερί τέχνης, η Πινακοθήκη, το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας όπως και το Εθνογραφικό, συνιστούν εξαιρετικές επιλογές για φοιτητές που είναι λάτρεις της τέχνης.

Λιουμπλιάνα: Νυχτερινή Ζωή

Η Λιουμπλιάνα είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Τα μπαρ και τα εστιατόρια μένουν ανοιχτά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες με ντόπιους, επισκέπτες, αλλά και φοιτητές, που απλά να ξεχνούν να γυρίσουν σπίτι! Η διασκέδαση συνεχίζεται στην πλατεία της πόλης, Prešernov Trg, με τα περισσότερα από τα καλύτερα μπαρ, κλαμπ και καφετέριες της πόλης σε κοντινή απόσταση.

Λιουμπλιάνα: Αξιοθέατα

Το κάστρο της Λιουμπλιάνα (Ljubljanski grad) είναι το πιο εντυπωσιακό θέαμα της πρωτεύουσας.

Ο ζωολογικός κήπος της Λιουμπλιάνα έχει απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο της πόλης. Οι σπουδαστές μπορούν να θαυμάσουν πολλά είδη άγριων ζώων απ’ όλες τις ηπείρους που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθούν και άλλα αξιοθέατα που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπως ο καταρράκτης Savica, το Ενυδρείο, η σπηλιά Mayor, το Town Hall, το κάστρο Bogenšperk και πολλά άλλα!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

https://www.visitljubljana.com/en/visitors/events/

http://www.ljubljana.si/en/

https://www.youtube.com/watch?v=8EBEwffWftI

Μάριμπορ

Φοιτητική ζωή στη ΣλοβενίαΣε απόσταση μικρότερης της μίας ώρας με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, η πόλη Μάριμπορ έχει υπέροχα εστιατόρια, έντονη νυχτερινή ζωή, όπως και ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Όταν δε φιλοξενεί διεθνείς αγώνες σκι, τα βουνά Pohorje προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για σκι για τους επισκέπτες, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι η ίδια περιοχή συνιστά έναν παράδεισο για όσους φοιτητές είναι λάτρεις της πεζοπορίας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

http://www.slovenia.info/?_ctg_kraji=2625

https://www.youtube.com/watch?v=3Jr11-Bd5IE

Δείτε εδώ και τα Πανεπιστήμια της Σλοβενίας που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ.