Φοιτητική ζωή στη Λιθουανία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Βίλνιους (Vilnius)

Το Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ενώ ιστορικά υπήρξε μια πόλη με πολύ έντονη δραστηριότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήδη από την περίοδο της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας (16ος-18ος αι.), η αναγνώριση της ποιότητας των σπουδών άρχισε να επέρχεται μόλις τα τελευταία χρόνια, με το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και το Πολυτεχνείο του να βρίσκονται στην κατάταξη του QS. Από πλευράς κλίματος, η πόλη αυτή, η οποία μετά τον Α’ Παγκόσμιο δόθηκε στην Πολωνία πριν επιστραφεί στη Λιθουανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο, παρουσιάζει κάποιες ακρότητες: το χειμώνα οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους -25, ενώ το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί και θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια της ημέρας (γύρω στις 17,5 ώρες), το καλοκαίρι ευνοούνται η νυχτερινή ζωή και οι εκδρομές.

Λόγω της πλούσιας ιστορίας του, το Βίλνιους έχει πολλές δραστηριότητες και αξιοθέατα. Έχετε, μάλιστα, τη δυνατότητα να βγάλετε κάρτα που σας επιτρέπει να μετακινείστε και να δείτε όλα τα μνημεία, ενώ οι περιηγήσεις στην πόλη γίνονται σε διάφορες γλώσσες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της Λιθουανικής ιστορίας αποτυπώνεται στο Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας. Ευτυχώς, η νυχτερινή ζωή στο Βίλνιους καλύπτει όλα τα γούστα και υπάρχουν εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκών χωρών. Το καλοκαίρι διαδραματίζονται πολλά πολιτιστικά δρώμενα, ενώ στα αθλητικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κατοίκων του Βίλνιους στρέφεται περισσότερο γύρω από το μπάσκετ. Aν σας φαίνεται απίστευτο, δείτε εδώ την απόδειξη.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Τα βασικά αξιοθέατα του Βίλνιους

Events στο Βίλνιους

Δραστηριότητες στο Βίλνιους

Μαθήματα καλών τρόπων για τη διαμονή σας στην πόλη

Εμπειρίες φοιτητών που σπούδασαν στο Βίλνιους:

https://www.youtube.com/watch?v=YnX2Cp9Ne6I

https://www.youtube.com/watch?v=szVwdOe_04Y

Σας ευχόμαστε να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία στο Βίλνιους.

Κάουνας (Kaunas)

Η πόλη Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και προσωρινή πρωτεύουσά της την περίοδο που το Βίλνιους ήταν στα χέρια της Πολωνίας. Το όνομά της θυμίζει αντρικό λιθουανικό όνομα, που πιθανόν προέρχεται από έναν ηγεμόνα της περιοχής, χαμένο στα βάθη της ιστορίας. Φημίζεται για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική που τη διέπει, όπως φαίνεται και από το κάστρο της πόλης, και το στίγμα του εβραϊκού πληθυσμού που κάποτε άνθιζε στην περιοχή. Βρέχεται από τους ποταμούς Neris και Nemunas και έχει τη δική της ιδιοτροπία ως προς το κλίμα: έχει υγρό ηπειρωτικό κλίμα, με βροχές κατά τη διάρκεια του χρόνου που εντείνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Το χειμώνα οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από τους -10 και το καλοκαίρι μπορούν να ξεπεράσουν τους 20 (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Το Κάουνας διαθέτει πολλά μουσεία και η πολιτιστική του ζωή έχει πολλά να προσφέρει, κυρίως λόγω του παρελθόντος του ως προσωρινής πρωτεύουσας. Τα πιο αξιομνημόνευτα μουσεία είναι το Πολεμικό Μουσείο του Βιτάουτας του Μεγάλου, το Μουσείο των Διαβόλων (καλά διαβάσατε, έχει χιλιάδες απεικονίσεις διαβόλων από διάφορες μυθολογίες) και το Μουσείο των Μουσικών Οργάνων της Λιθουανικής Λαϊκής Μουσικής. Αν θέλετε να διεισδύσετε ακόμα περισσότερο στη Λιθουανική ιστορία, τότε αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Ιάπωνα διπλωμάτη Chiune Sugihara, ο οποίος έσωσε 6.000 περίπου Εβραίους εξασφαλίζοντάς τους καταφύγιο στην Ιαπωνία με κίνδυνο της ζωής του.

Το θέατρο στις διάφορες μορφές του βρίσκεται σε έξαρση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και παραστάσεις με μαριονέτες και παντομίμα! Περισσότερες πληροφορίες για τα θέατρα θα βρείτε εδώ. Από πλευράς νυχτερινής ζωής, καλύπτονται όλα τα ιδιαίτερα γούστα. Σε όσους από εσάς αρέσουν οι λάτιν χοροί ή η ντίσκο, στο Κάουνας θα βρείτε τα στέκια σας. Καθώς εδρεύει στο Κάουνας το Πανεπιστήμιο Αθλητισμού, οι λάτρεις του μπάσκετ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αγώνες, αλλά και να παίξετε!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Πολιτιστικά δρώμενα στο Κάουνας

Οδηγός για το Κάουνας

Χρήσιμες πληροφορίες για το Κάουνας

Εμπειρίες φοιτητών που σπούδασαν στο Κάουνας:

https://www.youtube.com/watch?v=ENEFSrfXlCs

https://www.youtube.com/watch?v=BOCWORr3krA

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε την ενδιαφέρουσα πολιτιστική ζωή του Κάουνας!

Δείτε τα Πανεπιστήμια της Λιθουανίας που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα.