Φοιτητική ζωή στην Ιρλανδία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Φοιτητουπόλεις στην Ιρλανδία

Φοιτητική ζωή στην Ιρλανδία: Δουβλίνο (ιρλ. Baile Átha Cliath)

Φοιτητική ζωή στην Ιρλανδία Δουβλίνο

Το Δουβλίνο αποτελεί βασική εστία της φοιτητικής ζωής στην Ιρλανδία, με τα Πανεπιστήμιά του να βρίσκονται υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Φυσικά αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία, καθώς το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής αυτής είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εκεί γεννήθηκαν σπουδαίοι λογοτέχνες όπως ο Oscar Wilde και ο James Joyce (για τον οποίο έχει καθιερωθεί η 16η Ιουνίου ως ημέρα γιορτής της μνήμης και του έργου του, η λεγόμενη Bloomsday: http://jamesjoyce.ie/bloomsday/), ενώ η δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής είναι σημαντική (οι U2 ιδρύθηκαν εκεί). Είναι παραποτάμια περιοχή και διαιρείται από τον ποταμό Liffey. Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο και σχετικά ψυχρό, καθώς το καλοκαίρι η υψηλότερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς, ενώ το χειμώνα είναι γύρω στους 5, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν τη νύχτα (http://www.worldweatheronline.com/Dublin-weather-averages/Dublin/IE.aspx).

Στο Δουβλίνο εδρεύει και το ζυθοποιείο της μαύρης μπύρας Guinness, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες μπύρες, όχι τόσο γνωστές εκτός Ιρλανδίας, οι οποίες αξίζει να δοκιμαστούν. Η πόλη βρίθει από αξιοθέατα, όπως η παλιά βιβλιοθήκη του Trinity College (https://www.tcd.ie/Library/bookofkells/), το Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (http://www.imma.ie/en/index.htm) και το Μικρό Μουσείο του Δουβλίνου (http://www.littlemuseum.ie/). Το Phoenix Park είναι τεράστιο κλειστό πάρκο, όπου συμπεριλαμβάνεται ο ζωολογικός κήπος του Δουβλίνου και κυκλοφορούν άγρια ελάφια!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.lonelyplanet.com/ireland/dublin

http://www.timeout.com/dublin/

Φοιτητικές εμπειρίες στο Δουβλίνο:

Στο Δουβλίνο σίγουρα θα έχετε να δείτε πολλά ασυνήθιστα πράγματα τα οποία μπορεί να σας θυμίζουν Μεσαίωνα. Ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε …άλλον κόσμο κατά τη διάρκεια των σπουδών σας!

Φοιτητική ζωή στην Ιρλανδία:Κορκ (ιρλ. Corcaigh)

Φοιτητική ζωή στην Ιρλανδία Κορκ

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας, κοντά στον ποταμό Lee, με φυσικό λιμάνι. Τα κολλέγιά της βρίσκονται και αυτά στην παγκόσμια κατάταξη και το 2005 ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έχει επηρεαστεί από τις μεταναστεύσεις λαών όπως εκείνων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οπότε όσοι φοιτητές μένουν στην Ελλάδα και έχουν προέλθει από τις χώρες αυτές μπορούν στο Κορκ να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους.

Υπάρχουν πολλές πολιτιστικές διέξοδοι, όπως το Cork Opera House (http://www.corkoperahouse.ie/) ή το Cork City Hall, ενώ κάθε χρόνο οι λάτρεις της τζαζ μουσικής συγκεντρώνονται στο Cork Jazz Festival (http://www.guinnessjazzfestival.com/). Στο Cork βρίσκεται επίσης και το ζυθοποιείο της μπύρας Murphy’s, ενώ στο English Market (http://www.englishmarket.ie/) μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά εδέσματα, όπως τα crubeens, βρασμένα πόδια χοιρινού (μέχρι και τη συνταγή βρήκα, για να ξέρετε τι σας περιμένει: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/crubeenspigstrotters_86182). Επίσης το Cork αποτελεί έδρα του γνωστού τηλεοπτικού σταθμού RTÉ (http://www.rte.ie/).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.discoverireland.ie/Places-To-Go/Cork

http://www.cork.ie/

Φοιτητικές εμπειρίες στο Κορκ:

Μπορεί να ειπωθεί πως η εμπειρία σας στο Κορκ θα είναι ιδιαίτερη και αξιοζήλευτη. Σας ευχόμαστε να καταφέρετε να τη ζήσετε!

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία