Φοιτητική ζωή Ρέθυμνο

Φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο: Η πόλη που πάντα επιστρέφεις!

της Μαρίας Χαραλαμπάκη

Αγαπημένα μου πρωτοετάκια,

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας! Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, πρέπει να σας ενημερώσω ότι περάσατε στην πιο όμορφη και πιο ζωντανή πόλη του νησιού, εκεί ακριβώς που χτυπά η καρδιά της φοιτητικής ζωής στην Κρήτη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε!

Φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο: Σχολές

Όσο γλυκιά και αν είναι η φοιτητική ζωή, η προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι οι σπουδές και οι φοιτητικές υποχρεώσεις.

Στο Ρέθυμνο στεγάζονται:

  • Η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
  • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
  • Η Φιλοσοφική Σχολή
  • Η Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Επιπλέον, τα δύο Πανεπιστήμια διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες κατά την διάρκεια των φοιτητικών σου σπουδών. Μερικές από αυτές είναι:

  • Τα γραφεία της Φοιτητικής Μέριμνας, στα οποία έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αίτηση για να εξασφαλίσεις δωρεάν φοιτητική στέγη και σίτιση.
  • Τα γραφεία Διεθνών Σχέσεων και  Σταδιοδρομίας.
  • Tο Γυμναστήριο, στο οποίο μπορείς να πηγαίνεις εντελώς δωρεάν.
  • Τη Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει μια πλούσια συλλογή από βιβλία, περιοδικά, ψηφιακές βάσεις δεδομένων, αλλά και χώρους ανάγνωσης και μελέτης με θέα στην θάλασσα.

Ιστορία και Τέχνες

Το Ρέθυμνο, αν και μικρή πόλη, μετράει ήδη 100 χρόνια ιστορίας και παράδοσης. Σε κάθε πλευρά της πόλης υπάρχουν διάσπαρτα ενετικά και οθωμανικά μνημεία κι αξιοθέατα και πληθώρα μουσείων που μαρτυρούν την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου. Στην πόλη, επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται διάφορες μουσικοχορευτικές και θεατρικές δράσεις, καθώς και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, αλλά και το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Κρήτης.

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: ”Μια πόλη που ονειρεύεται και πάλι..”

Το σύνθημα της έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού δίνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ρεθύμνης με πλήθος εκδηλώσεων. Κάποιες από αυτές είναι οι μουσικές συναυλίες, οι παραδοσιακές καντάδες και το κυνήγι θησαυρού. Τα δρώμενα διαρκούν περίπου ένα μήνα και κορυφώνονται το τριήμερο της Αποκριάς. Ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε μια μεγάλη γιορτή μασκαράδων με πολλή μουσική, κέφι, χορό και αμέτρητο κόσμο στους δρόμους.

Φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο: Διαμονή

Το Ρέθυμνο υποδέχεται χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, οπότε πρέπει να βιαστείς για να εξασφαλίσεις γρήγορα το φοιτητικό σου σπίτι. Ίσως δυσκολευτείς λίγο με την εύρεση κατοικίας, μιας και τα ενοίκια συνήθως είναι πολύ υψηλά. Δυστυχώς, τα περισσότερα σπίτια είναι παλιά και μικρά. Παρ ‘όλα αυτά, κάποιες ενδεικτικές περιοχές είναι το κέντρο ή οι περιοχές του Μασταμπά και της Καλλιθέας. Εκεί, τα σπίτια είναι πιο μεγάλα, σύγχρονα, επομένως οι φοιτητές τα επιλέγουν. Βέβαια, όπου κι αν επιλέξεις να μείνεις, όλα βρίσκονται πολύ κοντά. Η μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι αρκετά εύκολη και ενδείκνυται για περπάτημα, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές.

Διασκέδαση

Φοιτητική ζωή ΡέθυμνοΡέθυμνο χωρίς νυχτερινή ζωή δεν γίνεται. Με μια βόλτα στην πόλη μπορεί να βρει κάποιος άπειρες επιλογές για διασκέδαση. Στην παραλιακή υπάρχουν αρκετά καφέ και μπαράκια, στα οποία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ και το ποτό σου, καθώς και φαγητό σε διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες. Στα στενάκια της παλιάς πόλης και στο κάστρο θα βρεις αρκετά ρακάδικα και κλαμπ με κάθε είδους μουσική.

Το Ρέθυμνο δίνει μια ευκαιρία για το απόλυτο ταξίδι στην κρητική παράδοση: τοπικά εδέσματα, μουσική κουλτούρα, λύρα, μαντινάδες και φυσικά, το πιο γλυκό ποτό, η ρακή ή τσικουδιά.

Δραστηριότητες

Τα φοιτητικά χρόνια είναι η πιο κατάλληλη περίοδος ώστε να αναπτύξεις τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις σου, να αποκτήσεις εμπειρίες, να κάνεις νέες γνωριμίες, τα οποία θα συμβάλλουν στην εξέλιξή σου σαν άτομο. Στο χώρο του Πανεπιστήμιου υπάρχει το Φοιτητικό Κέντρο, εθελοντικές οργανώσεις, καλλιτεχνικοί, καθώς και αθλητικοί φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν αρκετά στην κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση των φοιτητών. Εκεί θα βρεις μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για να περνάς πιο ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο σου. Τέλος, φοιτητικές εκδρομές και σύντομες εξορμήσεις σίγουρα επιβάλλονται τα Σαββατοκύριακα για ένα διάλειμμα από τις φοιτητικές σου υποχρεώσεις.

Είμαι σίγουρη πως ανυπομονείς να γνωρίσεις κάθε γωνιά αυτού του μέρους, να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. Θα θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα στο ενετικό λιμάνι, τα διάφορα μνημεία, θα μάθεις την ιστορία αυτού του τόπου και θα ζήσεις εκεί τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής σου. Το Ρεθυμνάκι θα γίνει η πόλη που πάντα θα θέλεις να επιστρέψεις. Φρόντισε λοιπόν να απολαύσεις κάθε στιγμή των φοιτητικών σου χρόνων και να δημιουργήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!