ELSA

Της Ντένιας Μπιλιράκη

ELSA (European Law Students Association)

Το moto της ELSA είναι: “60% of law students get bored during their studies. The other 40% meet ELSA”. Η ELSA αποτελεί μια μη κυβερνητική οργάνωση που απευθύνεται σε φοιτητές των νομικών σχολών ανά την Ευρώπη και ήδη διαθέτει παραρτήματα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, η ELSA διαθέτει παραρτήματα και στις τρεις πόλεις που υπάρχουν νομικές σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή).

ELSA: Δραστηριότητες

Η ELSA Greece συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλές δραστηριότητες που αποσκοπούν στη γνώση της νομικής πρακτικής. Η συγκεκριμένη οργάνωση δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να συμμετάσχουν σε εικονικές δίκες που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως αυτή σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αυτή για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Παράλληλα διοργανώνονται σεμινάρια στα οποία συζητούνται επίκαιρα νομικά θέματα όπως το αεροπορικό και το ιατρικό δίκαιο από καθηγητές ή και δικηγόρους που έχουν εξειδικευτεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όμως οι δραστηριότητες της ELSA δε σταματούν εκεί. Η ELSA προσφέρει στα μέλη της θέσεις πρακτικής άσκησης σε δικηγορικά γραφεία ή εταιρίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης με επαρκή αμοιβή για να καλύψουν τις ανάγκες τους στη ξένη χώρα. Το πρόγγραμα αυτό ονομάζεται STEP (Student Trainee Exchange Programme)  και αποτελεί μια πρωτοβουλία της ELSA, ώστε το μέλη της να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία του ουσιαστικού ή και δικονομικού δικαίου κάποιας άλλης χώρας της επιλογής τους. Η διάρκεια της πρακτικής μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες έως 18 μήνες.

ELSA Day

Ακόμη η ELSA, φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά θα γιορτάσει την ELSA Day.  Η ELSA Day είναι η ημέρα διοργάνωσης δραστηριοτήτων από τις 41 χώρες μέλη της ELSA με θεματικό άξονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρσι, για παράδειγμα η ELSA Komotini είχε οργανώσει ένα ”νομικό debate σχετικά με το διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα” ενώ η ELSA Athens ένα  panel discussion με θέμα ‘ το νομικό και θεσμικό online hate speech  και του διαδικτυακού bulling’. Για φέτος η κάθε τοπική ELSA κάτι διαφορετικό. Η ELSA Athens ετοιμάζει ένα νομικό debate πάνω στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα το εάν θα έπρεπε ή όχι να δημοσιεύονται στις δικαστικές αποφάσεις τα ονόματα των διαδίκων. Η ELSA Komotini ετοιμάζει μια επίσκεψη στη Σχολή Δικαστών ώστε οι φοιτητές να μιλήσουν καθηγητές από τη σχολή και δουν στην πράξη μία άλλη διέξοδο που έχει κάποιος μόλις τελειώσει τη Νομική Σχολή.

Μην χάνεις χρόνο! Είσαι φοιτητής Νομικής και θες να ζήσεις τη νομική επιστήμη στην πράξη όσο ακόμα σπουδάζεις; Γίνε μέλος στην ELSA της πόλης που σπουδάζεις και πάρε μέρος στα πιο ενδιαφέροντα και συνάμα επίκαιρα σεμινάρια για να είσαι ενημερωμένος για όλα τα νομικά θέματα. Για να γίνεις μέλος αυτής της όλο και μαγαλύτερης οργάνωσης δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις την απαιτούμενη αίτηση και να δώσεις ένα κόστος συμμετοχής (10 ευρώ) που καλύπτει τα έξοδα της οργάνωση. Την διαδικασία αυτή μπορείς είτε να την κάνεις ηλεκτρονικά στέλνοντας email στην εκάστοτε τοπική ELSA είτε σε κάποια συγκέντρωσή της.

Φυσικά, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε είτε να στείλετε email στα τοπικά παραρτήματα:

komotini@elsa-greece.org, athens@elsa-greece.org, thessaloniki@elsa-greece.org είτε να μπείτε στο site:

http://www.elsa-greece.org/

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/