Φοιτητής VS μαγειρική
Της Γιούλης Γκίκα*
Τι θα φάω σήμερα; Είναι αυτές οι στιγμές, ειδικά στα πρώτα χρόνια της φοιτητικής μας ζωής που αναπολούμε το φαγητό της μαμάς που βρισκόταν έτοιμο, ζεστό και λαχταριστό στο τραπέζι κάθε μεσημέρι. Η μαγειρική αποτελεί μια λέξη άγνωστη για τους περισσότερους φοιτητές, ειδικά τον πρώτο καιρό των σπουδών τους. Εκεί που όλοι είχαμε το έτοιμο φαγητό της μανούλας μας, ξαφνικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της μαγειρικής. Έτσι λοιπόν οι φοιτητές για να αποφύγουν τη δύσκολη τέχνη της μαγειρικής καταφεύγουν σε άλλες λύσεις. Κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, κάνει αγαπημένη του συνήθεια τα σουβλάκια και τις πίτσες.
Σίγουρα, όμως, όλοι οι φοιτητές επισκέπτονται και τη φοιτητική λέσχη. Εκεί μπορείτε να φάτε με ελάχιστα χρήματα ή και δωρεάν σε κάποιες σχολές. Σίγουρα όμως το φαγητό εκεί δε θυμίζει τίποτα από τα νόστιμα φαγητά της μαμάς σας! Τα ίδια και τα ίδια φαγητά, άλλοτε κρύα άλλοτε άνοστα. Επειδή, λοιπόν, τα νόστιμα φαγητά της μαμάς σας δεν τα αλλάζετε, αποφασίζετε να εκπέμψετε S.O.S. Τα ταπεράκια παίρνουν φωτιά και το δρομολόγιο σπίτι – ΚΤΕΛ σας έχει γίνει συνήθεια. Αφού λοιπόν τα παραλάβετε, το τηλέφωνο ξεκινά να χτυπά με τη μαμά στην άλλη γραμμή να σας δίνει οδηγίες για το τι θα κάνετε με το ένα φαγητό τι με το άλλο, τι θα βάλετε στη κατάψυξη και τι στο ψυγείο.
Η μαγειρική όμως δεν είναι και τόσο σπουδαίο κατόρθωμα όσο νομίζετε. Μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ετοιμάσετε κάποια απλά φαγητά! Θα σας προτείνουμε λοιπόν τέσσερις απλές και γρήγορες συνταγές που μπορεί κάθε φοιτητής να μάθει ώστε να κάνει πιο εύκολη τη καθημερινότητα του!
Ξεκινάμε..
Γρήγορη ομελέτα με τυρί του τοστ
Υλικά συνταγής
4-5 αυγά
2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ (προαιρετικά)
4-5 φέτες τυρί του τοστ
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 κουταλιά φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, άνιθο ή σχοινόπρασο)
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλο και το αλατοπίπερο. Ζεσταίνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι ή το βούτυρο.
Ρίχνετε το μείγμα των αυγών και ψήνετε χωρίς να ανακατέψετε την κάτω πλευρά της ομελέτας, κουνώντας περιστασιακά το τηγάνι ώστε να περνάει λίγο καυτό λάδι κι από πάνω.
Μόλις δείτε ότι έσφιξε και ρόδισε η κάτω πλευρά, απλώνετε στην επιφάνεια τις φέτες του τυριού του τοστ. Αν θέλετε βάζετε και περισσότερες. Κλείνετε την ομελέτα γυρίζοντας τις δυο πλευρές προς τα μέσα ή απλώς διπλώνοντάς τη στα 2 σαν σάντουιτς.
Τη γυρίζετε λίγο κι απ’ την άλλη και μόλις δείτε ότι τα τυριά έλιωσαν, τη βγάζετε. Πασπαλίζετε με φρέσκα αρωματικά, αν έχετε, και σερβίρετε με ψωμί.
Μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά

Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο multi
1 κ. γ. ρίγανη
1/2 κ. γ. κύμινο (αν θέλετε)
1 φέτα ψωμιού μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά δύο φέτες τυρί γκούντα
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε σε ένα ταψάκι όλα τα υλικά και τα ζυμώνετε καλά, μέχρι να προκύψει ένα μείγμα.
Πλάθετε μπιφτέκια στρογγυλά (γίνονται περίπου 12 μπιφτέκια). Αν θέλετε, βάζετε στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού ένα μικρό κομμάτι τυριού και φροντίζετε να καλυφθεί γύρω-γύρω από κιμά. Καλύτερα να τα αφήσετε να σταθούν στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ψήσετε, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Τα ψήνετε σε ελαφρά λαδωμένη σχάρα ή τηγάνι-ψηστιέρα που έχει κάψει καλά, περίπου 4′ από κάθε πλευρά.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι.
Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
5-6 πατάτες
1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κ. σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Bάζετε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί.
Κόβετε τις πατάτες και τις απλώνετε γύρω-γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί σας.
Σε ένα shaker βάζετε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτετε στο shaker μισό ποτήρι νερό και ξαναχτυπάτε λίγο.
Περιχύνετε αυτό το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας, ρίχνετε το λεμόνι και βάζετε το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη.
Τέλος χύνετε το ένα ποτήρι νερό που έχει απομείνει σιγά-σιγά στην μία γωνία του ταψιού.
Ψήνετε στο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα. Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάτε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό. Αν το νερό “σωθεί”, προσθέτετε λίγο για να υπάρχει πάντα τουλάχιστον μισό εκατοστό, ώστε να ψηθεί το φαγητό και να έχετε ζουμάκι στο τέλος.
Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και ανάλογος με τον φούρνο σας.
Επειδή τα όσπρια όσο και αν δε μας αρέσουν πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας, προτείνω φακές που είναι και πλούσιες σε σίδηρο!
Φακές
Υλικά
φακές
2 μικρά κρεμμυδάκια
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι / μαύρο πιπέρι
μαϊντανό
2-3 φύλλα δάφνης
λάδι
2 μεγάλες γινωμένες ντομάτες
ξύδι
ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Αν έχετε χρόνο, βάλτε το προηγούμενο βράδυ τις φακές σε μια λεκανίτσα με νερό και αφήστε τες μέχρι την επόμενη μέρα που θα τις μαγειρέψετε. Αν όχι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
Ρίξτε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε τις να πάρουν μια βράση. Χύστε το νερό και ξαναγεμίστε την κατσαρόλα με φρέσκο.
Μόλις πάρουν άλλη μια βράση προσθέτετε τα ψιλοκομμένα καρότα, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σκόρδο κομμένο στα 2 την κάθε σκελίδα.
Μετά από 10 λεπτάκια ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, τις ντομάτες λιωμένες, αλάτι, πιπέρι, λάδι και ζάχαρη.
Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά στο μέτριο και αφήνετε να βράσουν μέχρι να σωθεί το νερό ως εκεί που θέλετε. (Κάποιοι προτιμούν τις φακές περισσότερο “σούπα” και αφήνουν μπόλικο ζουμί, κάποιοι άλλοι πάλι, όπως εγώ, τις θέλουν πιο πηχτές).
Μόλις δοκιμάσετε και δεν είναι πια τραγανές αλλά ούτε και λιωμένες, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε 5-10 λεπτάκια να κρυώσουν.
Σερβίρετε ρίχνοντας λίγο (ή πολύ) ξύδι!
*Η Γιούλη Γκίκα παρακολούθησε το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του citycampus.gr.