Φοιτητές «πρεσβευτές» σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Της Μαρίας Παπακοσμά

Οι οργανισμοί της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας ή πρακτικής εξάσκησης σε απόφοιτους ή φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν προϋπηρεσία και βασικά εφόδια για την αγορά εργασίας μελλοντικά.

Η επιλογή για την θέση του «πρέσβη-φοιτητή»  που θα εκπροσωπήσει το πανεπιστημιακό του ίδρυμα, ανάλογα, βέβαια, και με το στάδιο των σπουδών του, αποτελεί μοναδική ευκαιρία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε συμμετέχων  θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τις ευκαιρίες καριέρας που παρέχει η ΕΕ, θα δημιουργήσει ένα φανταστικό δίκτυο γνωριμιών σε όλη την Ευρώπη, θα αποκτήσει εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών, θα αναπτύξει τις δεξιότητές του και θα ενισχύσει σημαντικά το βιογραφικό του.

Όσον αφορά τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε πρέσβης-φοιτητής, αυτά έχουν να κάνουν με διαπροσωπικές επαφές δικτύωσης, παρακολούθησης δραστηριοτήτων, διεκπεραίωση εργασιών και αναφορών, ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αναζήτηση και επίβλεψη των εργασιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προετοιμασία για το ρόλο που θα τους ανατεθεί. Θα υπάρχει στήριξη και επιπλέον βοήθεια έτσι ώστε να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους ως επιτυχημένοι «πρεσβευτές». Η διαδικασία αυτή θα ενισχύσει το προφίλ και τις επικοινωνιακές δεξιότητες των φοιτητών εφοδιάζοντας τους έτσι με ένα δυνατό χαρτί στο βιογραφικό τους.

Οι προδιαγραφές για την συμμετοχή είναι:

να είναι διαθέσιμος κάθε συμμετέχων για εγγραφή-παρουσία και υποχρεωτική εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο του 2017, να είναι πολίτης της Ε.Ε. και να μιλάει άπταιστα μια από τις γλώσσες της χώρας που θα μεταβεί.

Υπεύθυνη για την διαδικασία επιλογής των φοιτητών είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιλογής Προσωπικού (EPSO), το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιλογή προσωπικού σε όλους τους θεσμούς τις Ε. Ε.

Οι αιτήσεις για την συμμετοχή υποβάλλονται μέχρι τις 24 Μαρτίου και γίνονται ηλεκτρονικά. Εάν ο πρώτος γύρος είναι επιτυχής, θα ακολουθήσει μια online συνέντευξη τον Απρίλιο.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο παρακάτω link:

https://epso.europa.eu/job-opportunities/students-and-graduates_en

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!