Φιλανθρωπικοί οργανισμοί για πρόσφυγες και μετανάστες

της Ευανθίας Νικολάου

Ο εθελοντισμός σε μια εποχή με τόσα προβλήματα και ανάγκες δίνει μια σημαντική σπίθα ελπίδας. Είναι τόσοι πολλοί οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί με σκοπό τους την παροχή βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας. Δυστυχώς, όμως, λίγοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί και ποιες είναι οι δράσεις τους. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί οργανισμοί οι οποίοι στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών και στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις κοινωνίες υποδοχής τους.

Ιόλαος (Κλίμακα)

Το πρόγραμμα «Ιόλαος» παρέχει στήριξη και φροντίδα σε πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στοχεύει στην αυτόνομη διαβίωση των μελών του στην κοινότητα μακροπρόθεσμα. Αποτελείται από δύο δομές ψυχικής υγείας: Το Κέντρο Ημέρας «ΙΟΛΑΟΣ» και τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης-Ξενώνας «ΙΟΛΑΟΣ». Δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Βαβέλ

Μία ακόμη μονάδα ψυχικής υγείας, η οποία απευθύνεται σε μετανάστες που ζουν στην Αθήνα και διακρίνονται μεταξύ άλλων για την μεταναστευτική συνθήκη, την διαφορετική εθνοπολιτισμική καταγωγή και την εμπειρία ψυχικής διαταραχής (τριπλή ετερότητα). Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δραστηριοποιείται επίσης στην Αθήνα. 

Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων και Μεταναστών, Οικουμενικό Πρόγραμμα προσφύγων

Το κέντρο αυτό στοχεύει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων οποιαδήποτε καταγωγής, ακόμη και παλιννοστούντων Ελλήνων και όσων αιτούνται άσυλο. Επίσης, παρέχει και υποστηρικτικές-συμβουλευτικές υπηρεσίες και προσπαθεί να χτίσει την αποδοχή του διαφορετικού μέσω διαφόρων δράσεων. Δραστηριοποιείται επίσης στην Αθήνα.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Το ΕΣΠ παρέχει συμβουλές νομικής και κοινωνικής φύσεως σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που προέρχονται από τρίτες χώρες. Δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ευάλωτες περιπτώσεις και στοχεύει στην προστασία και την ομαλή ένταξη στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο. Επιπλέον, παρευρίσκεται και σε κάθε σημείο εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα όταν υπάρχουν μαζικές αφίξεις.

Ελληνικό Φόρουμ μεταναστών

Η οργάνωση αυτή αποτελεί δίκτυο μεταναστευτικών οργανώσεων και κοινοτήτων στην Ελλάδα. Εναντιώνεται στις διακρίσεις και υποστηρίζει την ισότητα δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση των μεταναστών για την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, προωθεί την επικοινωνία ανάμεσα στις μεταναστευτικές κοινότητες και την ελληνική Κοινωνία των Πολιτών. Δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

SolidarityNow

Το SolidarityNow προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες μέσω 3 Κέντρων Αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα στέγασης και δραστηριότητες ενσωμάτωσης αλλά και εκπαιδευτικού περιεχομένου και υποστηρίζει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!