Φεστιβάλ εθελοντισμού «Voluntary action»
Της Όλγας Συμεωνίδου
Το Φεστιβάλ εθελοντισμού «Voluntary action» στην Τεχνόπολη (Κεραμικός) άνοιξε και έκλεισε την αυλαία του στις 15 και 16 Ιουλίου με χαμόγελα, όρεξη για μάθηση, προσφορά και εποικοδομητικό διάλογο. Η διοργάνωση της Skywalker στέφθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία, δίνοντας δωρεάν σε όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να γιορτάσουν για άλλη μια χρονιά τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.
Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η σύγκλιση του οικοσυστήματος του εθελοντισμού (εθελοντές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση) και η ανάδειξη της παραγωγής κοινωνικών αγαθών στην Ελλάδα της κρίσης, στόχοι που επιτεύχθηκαν και με το παραπάνω κρίνοντας από την προσέλευση και το κλίμα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Αυτό εξάλλου που αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή και καλή διάθεση που έδειξαν οι προσερχόμενοι για τη διοργάνωση, πολύ από τους οποίους ήταν ήδη ενεργοί εθελοντές, είναι ότι, παρ’ όλο που στην Ελλάδα η εθελοντική δράση δεν είναι τόσο διαδεδομένη και οργανωμένη όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο και να θέλουν να αναμειχθούν και να μάθουν περισσότερα για τέτοιου είδους δράσεις. Αυτό που βέβαια όλοι οι συμμετέχοντες αποκομίσαμε από αυτή τη γιορτή προσφοράς, κατανόησης και αλληλοβοήθειας είναι ότι αρκεί και ένας μόνο άνθρωπος για να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο και πως υπάρχει χώρος για όλους να μάθουν και να δραστηριοποιηθούν σε έναν ή περισσότερους από τους εθελοντικούς οργανισμούς που υπάρχουν στη χώρα μας.
Οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους πολλών εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και να πληροφορηθούν για το έργο τους, στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης, καθώς και να πληροφορηθούν για το πώς οι ίδιοι μπορούν να τους συνδράμουν ή να συμμετάσχουν εθελοντικά στις δράσεις τους. Μάθαμε ακόμα από εθελοντές και δραστηριοποιούμενους στο χώρο του εθελοντισμού τι εφόδια πρέπει να έχει ένας εθελοντής, όπως υπευθυνότητα, συνέπεια, πραγματική διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και συνεργασία, καθώς και πόσα πράγματα μπορεί κανείς να αποκομίσει από την εθελοντική δράση. Όλοι εξάλλου οι ομιλητές, εθελοντές και δραστηριοποιούμενοι στο χώρο και οι ίδιοι, ως επί των πλείστων, μας επιβεβαίωσαν πως αυτά που αποκομίζει ένας εθελοντής είναι πολλά περισσότερα από όσα προσφέρει, όπως, ευγνωμοσύνη, ικανοποίηση από την κοινωνική προσφορά που παρέχουν, πολύτιμη εμπειρία και δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλους ανθρώπους.
Στον συνεδριακό χώρο ενημερωθήκαμε από ειδήμονες για σοβαρά επίκαιρα ζητήματα όπως για τον σχολικό εκφοβισμό και βία, για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη συνέργεια στον εθελοντισμό και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ακόμα, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα διαδραστικά εργαστήρια και δραστηριότητες, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι το δέσιμο μιας ομάδας (team building) για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μιας ομάδας με στόχο την αποδοτικότητα, καθώς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις που ενδέχεται να ανακύψουν σε πλουραλιστικά περιβάλλοντα. Πληροφορηθήκαμε επίσης τα οφέλη της εργασίας σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και πώς μπορεί κανείς να εμπνεύσει και να διαχειριστεί σωστά μια εθελοντική ομάδα. Τέλος πολλοί ομιλητές αναγνώρισαν τον εθελοντισμό ως μέσο δημιουργίας ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και μέσο ανάπτυξης και ανάδειξης δεξιοτήτων, ενώ μας έφεραν σε επαφή και με τον απομακρυσμένο και τον ευκαιριακό εθελοντισμό.
Από το Φεστιβάλ δεν έλειψαν και παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν την αλληλεγγύη και τη φιλία, καθώς και εκμάθηση σωστής και ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου για τους μικρούς φίλους του εθελοντισμού. Ακόμα παραδόθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών και έλαβαν χώρα βιωματικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια του το σεβασμού απέναντι στα ζώα, ενώ αθλητές και εθελοντές των Special Olympics φρόντισαν για την ενημέρωση και μύηση των συμμετεχόντων σε αθλήματα των Special Olympics (Bocce και Judo) τα οποία δίδαξαν στους ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας.
Φυσικά η διοργάνωση φρόντισε ακόμα να μην μείνουν οι συμμετέχοντες νηστικοί, καθώς, όπως λέει και η παροιμία «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», πριν την εκμάθηση zumba και χορού που ακολούθησαν μετά τη δύση του ηλίου σε έντονους ρυθμούς, ενώ και τις δύο βραδιές το κλείσιμο έγινε με συναυλίες.
Συνολικά λοιπόν η εντύπωση που μας άφησε το Φεστιβάλ αυτό ήταν πολύ θετική, η οργάνωση ήταν πολύ καλή και μόνο αισιοδοξία, χαμόγελα και διάθεση για συνεργασία, δραστηριοποίηση και γνώση μας προκάλεσε. Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα σίγουρα έχει μέλλον και διαμορφώνει προσωπικότητες, καλλιεργεί την αλληλεγγύη, αναπτύσσει ταλέντα και είναι μια πηγή ανθρωπιάς και κατανόησης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Έχοντας εξάλλου προσωπική εμπειρία στον τομέα του εθελοντισμού, σας καλούμε να του δώσετε κι εσείς μια ευκαιρία και είμαστε σίγουροι πως θα συμφωνήσετε εν τέλει πως τα οφέλη που θα αποκομίσετε από αυτόν θα αξίζουν κάθε τελευταίο λεπτό του χρόνου που θα αφιερώσετε. Εμείς γραφτήκαμε ήδη σε μερικά εθελοντικά προγράμματα. Εσείς;
Πηγή φωτογραφιών: https://www.facebook.com/Zitisi.Ethelontwn/