Υποτροφίες Ιδρύματος Fulbright 2016-2017

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Υποτροφίες Fulbright

Το ίδρυμα Fulbright προκηρύσσει υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Σκοπός των υποτροφιών αυτών είναι να δοθεί η ευκαιρία σε Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, να πραγματοποιήσουν μέρος της έρευνάς τους ή/και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές δίνονται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών. Βασική προϋπόθεση είναι η υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση και ο ξεκάθαρος επαγγελματικός προσανατολισμός. Η περίοδος εγγραφής είναι από 6 Οκτωβρίου 2015 εώς 15 Ιανουαρίου 2016, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης την 12η Φεβρουαρίου 2016.

Στους επιστήμονες δίνονται υποτροφίες για πραγματοποίηση μέρους της έρευνάς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι καθηγητές Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνικών Σχολών ή ερευνητές και οφείλουν να έχουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού τους διπλώματος. Οι υποτροφίες αυτές διαρκούν 3-6 μήνες και στο διάστημα αυτό οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και διαλέξεις σε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περίοδος εγγραφής είναι από 22 Σεπτεμβρίου εώς 15 Νοεμβρίου 2015, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης την 11η Δεκεμβρίου 2015 (όπως καταλαβαίνετε είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, οπότε προλάβετε!).

Ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους επιστήμονες αποτελεί επίσης το πρόγραμμα Fulbright-Schuman, μέσω του οποίου παρέχονται υποτροφίες διάρκειας τουλάχιστον  3-6 μηνών, με τη μέγιστη διάρκεια να είναι 9 μήνες. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζεται η επιτροπή εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Βελγίου και Λουξεμβούργου, ενώ το ίδρυμα Fulbright αναλαμβάνει την παροχή πληροφοριών για το πρόγραμμα και τις συνεντεύξεις των υποψηφίων. Δυνατότητα αίτησης για συμμετοχή έχουν καθηγητές με διδακτορικό δίπλωμα, διδακτορικοί φοιτητές ή ερευνητές που ασχολούνται με τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να κάνουν διαλέξεις και να πραγματοποιήσουν μέρος της έρευνάς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπεύθυνοι προγραμμάτων διεθνούς εκπαίδευσης, όπως τα προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών. Η προθεσμία για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η 1η Δεκεμβρίου 2015.

Για τους καλλιτέχνες υπάρχει υποτροφία που τους επιτρέπει να αποκτήσουν εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς των Καλών Τεχνών, της δημιουργικής γραφής, της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και των ψηφιακών τεχνών. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη των πρωτοποριακών προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Απαιτείται επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών. Η περίοδος εγγραφής είναι από 1η Δεκεμβρίου 2015 εώς 5 Φεβρουαρίου 2016, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης την 4η Μαρτίου 2016.

Υποτροφίες Fulbright

Στους καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνεται υποτροφία για τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών διάρκειας πέντε εβδομάδων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Απευθύνεται σε καθηγητές που διδάσκουν Αγγλικά ή/και ασχολούνται με την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών, την εκπαίδευση διδασκόντων και τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων. Τα σεμινάρια εστιάζουν σε θέμα ή αντικείμενο σχετικό με τις Αμερικανικές σπουδές. Η περίοδος εγγραφής είναι από 8 Σεπτεμβρίου εώς 13 Νοεμβρίου 2015, με την τελευταία μέρα να αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οπότε σπεύσατε!

Μέσα από την παρουσίαση αυτή φαίνεται πως τα προγράμματα Fulbright καλύπτουν μεγάλο εύρος φοιτητών, επιστημόνων και επαγγελματιών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Ευχόμαστε καλή τύχη στον αγώνα σας για τη διεκδίκηση των υποτροφιών αυτών και επιτυχία στην απόκτησή τους!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!