Υποτροφίες: Οι μύθοι για τη διεκδίκησή τους.

Της Αργυρώς Σταμούλη.

Ενημερώσου έγκυρα και αποτελεσματικά για τη διεκδίκηση υποτροφιών στον Οδηγό Υποτροφιών που μόλις κυκλοφόρησε!

Κατά την εισαγωγή μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, πολλές φορές, ενημερωνόμαστε για υποτροφίες που τρέχουν και διστάζουμε να κάνουμε αίτηση. Συνήθως, εμείς οι ίδιοι είμαστε που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας κάνοντας αρνητικές σκέψεις ή ακούγοντας τον περίγυρό μας, που δεν είναι πλήρως καταρτισμένος, ώστε να έχει γνώσεις επί του θέματος.

Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό όσων επιθυμούν να επιλεχθούν για μια υποτροφία είναι η πιθανότητα της αποτυχίας, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της ζήτησης. Ωστόσο, η πεποίθηση πως μόνο οι άριστοι σπουδαστές έχουν πιθανότητες για την απόκτηση μιας υποτροφίας είναι πέρα για πέρα λανθασμένη! Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, μια μέτρια βαθμολογία έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά αν συνοδεύεται και από αρκετές πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών (απαραίτητα των Αγγλικών). Πολλά πανεπιστήμια επιλέγουν να διεξάγουν και εξετάσεις προκειμένου οι ευκαιρίες που δίνονται να είναι ίσες για όλους τους ενδιαφερόμενους. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δίνουν σημασία και στα ενδιαφέροντα του σπουδαστή πέρα από την πρόοδό του (καλές επιδόσεις στον αθλητισμό, εθελοντισμός, διακρίσεις σε μουσικούς διαγωνισμούς κ.τ.λ) και έτσι, πραγματοποιούν τα όνειρα πολλών.

Άλλη μια λανθασμένη άποψη είναι ότι ο αριθμός των υποτροφιών που προσφέρονται είναι περιορισμένος. Αδιαμφισβήτητα, μεγαλύτερη προβολή έχουν οι υποτροφίες που προσφέρονται από μεγάλους οργανισμούς, αλλά θα εκπλαγείτε και από τον αριθμό αυτών που προέρχονται από μικρότερους κύκλους, διότι κάθε μήνα «τρέχουν» και νέες υποτροφίες.

Με την ευκαιρία μπορείτε να δείτε τις υποτροφίες για τον μήνα Απρίλιο στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://citycampus.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF/

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υποτροφίες που προσφέρονται στους σπουδαστές από τον τόπο καταγωγής τους και είναι μια εξίσου σημαντική οικονομική ενίσχυση.

Συνεχίζοντας με τους λόγους που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον να κάνει αίτηση για υποτροφία, ακόμη ένας είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι γίνεται δεκτός κάποιος ο οποίος έχει πολλές διασυνδέσεις. Στις μέρες μας, οι προκηρύξεις για υποτροφίες είναι πολύ συγκεκριμένες και καταγράφουν με ακρίβεια όλα τα απαραίτητα κριτήρια και δικαιολογητικά, καθιστώντας αδύνατο το να υπάρχουν κάποιοι που να ευνοούνται περισσότερο όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο πολλοί αποθαρρύνονται είναι το ότι η έρευνα για την κατάλληλη υποτροφία είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι αβέβαιο. Αυτή η δικαιολογία, όμως, με τη δύναμη του διαδικτύου αποτελεί πλέον παρελθόν. Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά, έχουμε περισσότερη ευκολία στην πρόσβαση της ειδησεογραφίας και από την άλλη, έχουμε παροχές, όπως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που με μια απλή συμπλήρωση στοιχείων, μπορούμε να είμαστε ένα «κλικ» μακριά από τη λίστα με τις πιθανές υποτροφίες που μπορούμε να διεκδικήσουμε. Για παράδειγμα, οι πιο φημισμένες πλατφόρμες αναζήτησης υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό είναι:

http://www.european-funding-guide.eu/

https://www.scholarships.com/

Επιπρόσθετα, υποτροφίες μπορούν να διεκδικήσουν και άτομα τα οποία δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα αλλά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Επίσης, ο χρόνος για τον οποίο θα προσφέρεται η υποτροφία στον εκάστοτε σπουδαστή είναι από την αρχή καθορισμένος, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ο ίδιος καλείται να έχει συγκεκριμένη βαθμολογία σε κάθε εξάμηνο για να συνεχίζει να λαμβάνει την οικονομική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι η χρηματοδότηση θα είναι μόνο για το πρώτο χρονικό διάστημα των σπουδών μας. Αλλά ακόμα και αν η υποτροφία που προσφέρεται αφορά ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να την απορρίπτουμε, γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων ή ενασχόληση με εποικοδομητικές δραστηριότητες έξω από τα πλαίσια του πανεπιστημίου, οι οποίες θα γεμίσουν το βιογραφικό μας. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν κάποιος έχει λάβει ήδη μια υποτροφία που έχει λήξει, έχει εκ νέου την δυνατότητα να διεκδικήσει μια καινούρια.

Ολοκληρώνοντας, είναι αναγκαίο να καταρρίψουμε το μύθο ότι οι υποτροφίες καλύπτουν μόνο το κόστος ζωής ενός φοιτητή, καθώς υπάρχουν και εκείνες οι κατηγορίες υποτροφιών που καλύπτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό των υποψηφίων (υλικά για τα εργαστήρια, βιβλία, εκτυπώσεις κτλ.), τα έξοδα του ταξιδιού τους από και προς την πόλη από την οποία κατάγονται, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την κατάρτιση και την έρευνα. Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα, για την παραχώρηση υποτροφιών απαιτείται μια μεγάλη σειρά δικαιολογητικών, κάτι όμως που δε θα πρέπει να προκαλεί άγχος σε κανέναν σπουδαστή, καθώς υπάρχουν πολλά κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού από τα οποία μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Για την παραχώρηση υποτροφιών από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού απαιτείται, πολλές φορές, οι σπουδαστές να περιγράψουν τον εαυτό τους, τις ασχολίες τους καθώς και τους λόγους για τους οποίους θέλουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Δεν είναι λίγοι οι σπουδαστές που σε αυτό το σημείο έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους περί της δεινότητας του γραπτού τους λόγου, καθώς αρκετά πανεπιστήμια επιθυμούν μια πιο επίσημη μορφή γραπτού λόγου. Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κέντρα ξένων γλωσσών ή επαγγελματικού προσανατολισμού. Νέα τάση όμως είναι και η πιο ελεύθερη έκφραση των σπουδαστών, που σκιαγραφεί τον πραγματικό τους εαυτό. Βέβαια, και στις δυο περιπτώσεις, λόγω της υποκειμενικότητας του γραπτού λόγου, για την έκβαση του αποτελέσματος καταλυτικό ρόλο παίζει και ο αντισταθμιστικός παράγοντας της τύχης.

Για τους λόγους που αναφέραμε, λοιπόν, με το να κάνεις μια αίτηση για υποτροφία έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου, τη στιγμή που οι ευκαιρίες είναι πολλές και ο κόσμος της εκπαίδευσης είναι πιο ανοιχτός από όσο φαντάζεσαι. Αν έχεις στο νου σου την περίπτωση της αποτυχίας, μπορείς να αποστείλεις αιτήσεις σε όσους οργανισμούς επιθυμείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αδράνεια επιφέρει μηδενικό ποσοστό επιτυχίας. Τι περιμένεις λοιπόν; Διεκδίκησε την υποτροφία που πάντα ονειρευόσουν!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!