Της Μαριέλενας Σοϊλεμεζίδη*

Η Ιταλική κυβέρνηση χορηγεί υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε ξένους καθώς και σε Ιταλούς που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα οι υποτροφίες έχουν διάρκεια:

  • έξι (6) ή εννέα (9) μηνών: αφορούν σε φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή ή να πραγματοποιήσουν έρευνα/εξειδίκευση σε δημόσια εκπαιδευτικά ινστιτούτα ή σε αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές ιδρύματα.
  • τριών (3) μηνών: αφορούν σε προγράμματα εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας ή σε τμήματα εκπαίδευσης καθηγητών ιταλικής γλώσσας.

Η χορήγησή τους δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από την 1η Νοεμβρίου 2017.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υποτροφίας είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι μεταξύ:

  • Για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές: 18 και 36 ετών
    Εξαίρεση αποτελούν οι υποψήφιοι που κάνουν αίτηση για τον πρώτο χρόνο διδακτορικών σπουδών, οι οποίοι πρέπει να είναι ως 33 ετών.
  • Για προγράμματα ιταλικής γλώσσας: 18 με 45 ετών.

Οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό γλωσσικής ικανότητας τουλάχιστον επιπέδου Β2 (σύμφωνα με το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς) για τα Ιταλικά. Για προγράμματα που διεξάγονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα δεν απαιτείται αποδεικτικό γλωσσομάθειας της Ιταλικής. Όσον αφορά στους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα ιταλικής γλώσσας, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό γλωσσομάθειας Ιταλικών τουλάχιστον επιπέδου Α2.

Η δυνατότητα ανανέωσης της υποτροφίας παρέχεται μόνο σε υποψήφιους οι οποίοι μπορούν να αποδεικνύουν ότι έχουν επιτύχει στις εξετάσεις κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 10 Μαΐου 2017 (μεσάνυχτα, ώρα Ιταλίας). Αιτήσεις που θα ληφθούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνονται δεκτές.

Η απόδοση των υποτροφιών θα γίνει με βάσει την εξαιρετική απόδοση των υποψηφίων, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από την Ιταλική Διπλωματική Αποστολή της χώρας προέλευσής τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας αναφέρει στην επίσημη προκήρυξη πως σκοπός των παρεχόμενων υποτροφιών είναι η ενίσχυση της διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, η διάδοση της Ιταλικής γλώσσας, κουλτούρας και επιστήμης, όπως και η προαγωγή του Ιταλικού οικονομικού και τεχνολογικού συστήματος στον υπόλοιπο κόσμο.

Για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα:
http://www.ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/it/

Η προκήρυξη της υποτροφίας στα αγγλικά και στα ιταλικά είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο (όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών):
http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/prokiry3h-ypotrofias-ths-italikis-kybernhshs-ak-etoys-2017-18.html

Η λίστα με τα συνεργαζόμενα ιδρύματα παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας της Ιταλίας, στη διεύθυνση: http://hubmiur.pubblica.istruzione.it/web/universita/home

Οι ξένες χώρες από τις οποίες μπορούν να προέρχονται οι υποψήφιοι των  υποτροφιών, αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα:
http://www.esteri.it/mae/it/ministero/servizi/stranieri/opportunita/borsestudio_stranieri.htm

* Η Μαριέλενα Σοϊλεμεζίδη παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!