Υποτροφίες για Βρετανία

Της Χριστίνας – Ιωάννας Σουλκανά

Υποτροφίες για Βρετανία

Είναι γνωστό ότι αρκετοί φοιτητές, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σκέφτονται να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αγγλία. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ακούσει και δει περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα. Έρευνες μας δείχνουν πως η Αγγλία εμπεριέχεται στις τρείς πρώτες επιλογές των Ελλήνων φοιτητών για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, και συγκεκριμένα το 83,3 % επέλεξε την Αγγλία σύμφωνα με την φετινή έρευνα της QS.

Φυσικά, είναι γεγονός πως η Αγγλία διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για τους Έλληνες, καθώς η Βρετανία είναι η χώρα προέλευσης της Αγγλικής γλώσσας και επομένως είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών εργασίας. Επιπλέον, τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μεγάλη ευελιξία επιλογών και επιτρέπουν στους σπουδαστές να συνδυάζουν προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής κατεύθυνσης με προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ακόμη, οι μέθοδοι διδασκαλίας και μελέτης που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία παρέχουν στους σπουδαστές την ελευθερία να είναι δημιουργικοί και να αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έχουν διδάσκοντες μερικούς από τους παγκοσμίως κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες, όπως επίσης να επωφελούνται από την ακαδημαϊκή υποστήριξη που τους προσφέρουν. Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε πως τα Βρετανικά πτυχία μπορούν να προσαρμόζονται στα ατομικά ενδιαφέροντα και συχνά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα, και πραγματοποιούν το 5% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας ενώ παράγουν και το 14% των εργασιών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως. Σαφώς όπως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, οι Βρετανικοί τίτλοι σπουδών προσφέρουν διεθνή αναγνώριση και εκτίμηση και τα ιδρύματα της Βρετανίας κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων σε όλο τον κόσμο.

Η Βρετανία παρέχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίου φήμης με τίτλους σπουδών που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο μέλλον σας. Προσελκύει περισσότερους από 600.000 διεθνείς σπουδαστές κάθε έτος σε μια πληθώρα προγραμμάτων σπουδών που ποικίλλουν από προγράμματα εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας έως Διδακτορικά. Και ενώ η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια υποτροφιών στα πανεπιστήμια, εντούτοις οι σχολές στην Αγγλία εξακολουθούν να παλεύουν σκληρά προκειμένου να κατορθώσουν να προσελκύσουν τους καλύτερους υποψηφίους απ’όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα το University College London (UCL) πρόσφατα επένδυσε πάνω από £250.000 σε μία νέα υποτροφία για διεθνείς φοιτητές που τους ενδιαφέρει η έρευνα. Υποτροφίες προσφέρονται και από άλλα πανεπιστήμια – και μάλιστα πολλές από αυτές απευθύνονται συγκεκριμένα σε Έλληνες υποψήφιους. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Schilizzi χορηγεί υποτροφίες ύψους £2.500 το χρόνο και για τρία χρόνια (δεδομένου ότι υπάρχει ικανοποιητική ακαδημαϊκή πρόοδος) σε τρεις προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί στο King’s College London. Υπάρχουν κι άλλες διαθέσιμες υποτροφίες, όπως η Global Excellence Scholarship η οποία προσφέρει έως και 5.000£ το χρόνο.

Χρήσιμες ιστοσελίδες με πληροφορίες για τις βρετανικές υποτροφίες είναι οι εξής: www.postgraduatestudentships.co.uk, www.scholarship-search.org.uk και www.topuniversities.com. Μία από τις πιο διάσημες υποτροφίες για τη Βρετανία, η Chevening, προσφέρεται από το Βρετανικό Συμβούλιο. Οι επιτυχόντες λαμβάνουν ένα χρηματικό βραβείο το οποίο καλύπτει σπουδές τριών έως και δώδεκα μηνών και μπορεί να φτάσει τις 12.000£ και καλύπτει το κόστος ζωής, μεταφορικά από και προς τη χώρα προέλευσης (μόνο για μία φορά, μην ενθουσιάζεστε!) και μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και κάποια άλλα έξοδα. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν την επιλογή, οι Έλληνες υποψήφιοι μπορούν να έρθουν και να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη: www.britishcouncil.gr.

Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια επίσκεψη είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την σωστή επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος, καλό θα ήταν να αναφερθούμε και λίγο στις συνήθεις τυχόν απορίες που μπορεί να υπάρχουν. Έτσι, ας τονίσουμε πως τα μεταπτυχιακά στην Αγγλία διαρκούν ένα έτος με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται από 5.000 μέχρι και 16.000 λίρες Αγγλίας. Τα προγράμματα MΒΑ είναι συνήθως τα πιο ακριβά, ενώ το κόστος διαβίωσης μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το αν οι σπουδές πραγματοποιούνται στο Λονδίνο ή όχι. Το Λονδίνο έχει πολύ υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης και θα πρέπει να υπολογίζει κανείς περίπου 1.500€ το μήνα. Συνήθως για να υποβληθεί αίτηση για υποτροφία πρέπει ο υποψήφιος μεταξύ άλλων να έχει ήδη αποφοιτήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ήδη να έχει τελειώσει και με το τελευταίο μάθημα του πτυχίου για να υποβάλλει αίτηση. Οι προσκλήσεις για υποτροφίες ανακοινώνονται την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και αφορούν τους φοιτητές που αναζητούν υποτροφία το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι απαιτήσεις προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός είναι καλός βαθμός πτυχίου, αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας, δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές, Toefl ή σχετικά πρόσφατο Proficiency, GMAT όταν η αίτηση αφορά MBA, Management Course ή συναφές αντικείμενο και φυσικά συμπληρωμένες φόρμες αιτήσεων που παραλαμβάνονται από τη Γραμματεία κάθε προγράμματος.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδών χρειάζεται αρκετή ώριμη σκέψη και πληροφόρηση γιατί λίγο πολύ καθορίζει το μέλλον εκάστοτε ατόμου.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!