Υποτροφίες για Αγγλία (μεταπτυχιακά)

Υποτροφίες για Αγγλία 2

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Υποτροφίες

Επειδή το οικονομικό θέμα απασχολεί έντονα όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικά στην Αγγλία, είναι καλό να δοθεί ξεχωριστή σημασία στις υποτροφίες. Υπάρχουν πολλές ανά εθνικότητα (υπήκοοι ΗΒ, υπήκοοι ΕΕ, και υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ), οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ανακούφιση για τους ενδιαφερόμενους όσον αφορά τα δίδακτρα του πανεπιστημίου που θα επιλέξουν. Κάθε πανεπιστήμιο παρέχει PhD studentships, όπου σε συγκεκριμένα διδακτορικά προγράμματα παρέχεται αμοιβή -της τάξης των 20.000 λιρών περίπου ανά έτος- για τη διάρκεια των σπουδών των φοιτητών τους.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα, όμως, δεν παύουν να αποτελούν ακριβή υπόθεση, οπότε θα παρατεθούν και επιπλέον επιλογές χρηματοδότησης σπουδών στην Αγγλία. Εν τούτοις, σε ένα πρωταρχικό στάδιο, θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία αίτησης για υποτροφίες καθώς και οι προϋποθέσεις απόκτησής τους.

Πώς κάνω αίτηση για υποτροφία;

Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι η υποτροφία την οποία θέλετε να διεκδικήσετε αντιστοιχεί στην εθνικότητά σας, επειδή τα δίδακτρα είναι διαφορετικά για τους υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ από εκείνα που αντιστοιχούν στα κράτη εκτός ΕΕ και ΗΒ. Σε ορισμένες υποτροφίες μπορεί να γίνεται διάκριση μεταξύ full-time και part-time σπουδών, οπότε βεβαιωθείτε ότι η υποτροφία ταιριάζει και με αυτήν την προϋπόθεση. Άλλες υποτροφίες αφορούν μόνο συγκεκριμένους τομείς σπουδών, για αυτό είναι καλό να ελέγξετε ότι το μεταπτυχιακό σας πρόγραμμα ταιριάζει με τον τομέα της επιθυμητής υποτροφίας. Λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την αναζήτηση υποτροφίας το νωρίτερο δυνατό πριν την έναρξη των σπουδών σας.

Αφού συμπεριλάβετε τα στοιχεία σας, το πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο σκοπεύετε να εισαχθείτε, θα χρειαστεί να παρουσιάσετε αναλυτικά τις επιδόσεις σας στα προπτυχιακά μαθήματα και στο IELTS. Έπειτα, θα πρέπει να τους εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους έχετε ανάγκη τη χρηματοδότηση, ώστε να τους πείσετε ότι αξίζει να σας τη δώσουν. Αν κάνετε αίτηση για μερική υποτροφία, και όχι για πλήρη, πρέπει να τους δείξετε σαφώς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσετε να καλύψετε το υπόλοιπο κόστος των σπουδών σας. Για άλλη μια φορά είναι απαραίτητο ένα πολύ καλό personal statement, όπου πρέπει να δώσετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους υποψήφιους χρηματοδότες σας. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα όπου σας ρωτούν για τα μελλοντικά σας σχέδια και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δείξετε πως τα χρήματα δεν θα πάνε χαμένα, αλλά θα αξιοποιηθούν πλήρως ώστε να προσφέρετε στην έρευνα. Αν είστε υπήκοος κράτους εκτός ΕΕ ή ΗΒ, πρέπει να παρουσιάσετε ημερομηνίες έκδοσης και λήξης του διαβατηρίου και της Visa και ημερομηνίες έναρξης και λήξης του μεταπτυχιακού προγράμματος. Υπάρχουν πολλές υποτροφίες για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες, όπου θα πρέπει να δοθούν αποδεικτικά έγγραφα της κατάστασής τους.

Υποτροφίες για Αγγλία (μεταπτυχιακά): Υποτροφίες για υπηκόους ΕΕ

Πανεπιστημιακές Υποτροφίες και PhD Studentships

Κάθε Πανεπιστήμιο προκηρύσσει θέσεις με πλήρη υποτροφία για όλη τη διάρκεια των σπουδών σας. Τέτοιες υποτροφίες υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε επιστημονικό τομέα, οπότε μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του πανεπιστημίου προτίμησής σας.

Arts & Humanities Research Council

Παρέχει υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις για όλες τις εθνικότητες έχοντας ως σκοπό να εξαλείψει τις διακρίσεις. Αφορά τις ανθρωπιστικές σπουδές, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με τυχόν άλλες χρηματοδοτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.ahrc.ac.uk/Funding-Opportunities/Postgraduate-funding/Pages/Postgraduate%20funding.aspx.

Biotechnology and Biological Sciences Research Council

Ακολουθώντας την ίδια αρχή για την εξάλειψη των διακρίσεων, προσφέρει σε όλους χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε προγράμματα βιολογίας και βιοτεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.bbsrc.ac.uk/funding/.

Engineering and Physical Sciences Research Council

Για τους μηχανικούς και τους επιστήμονες της φυσικής υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα εδώ:

https://www.epsrc.ac.uk/funding/.

Economic and Social Research Council

Αγκαλιάζοντας μεγάλο εύρος οικονομικών και κοινωνικών σπουδών, οι συγκεκριμένες υποτροφίες είναι ιδιαίτερα περιζήτητες. Για λεπτομέρειες, μεταβείτε στο σύνδεσμο:

http://www.esrc.ac.uk/funding-and-guidance/postgraduates/index.aspx.

Medical Research Council

Επικεντρώνεται σε ιατρικές έρευνες που αφορούν χώρες αναπτυσσόμενες, ιδιαίτερα της Αφρικής. Όπως και στα υπόλοιπα παραρτήματα του Ερευνητικού Συμβουλίου δεν γίνεται διάκριση βάσει εθνικότητας από 1/11/2013. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.mrc.ac.uk/funding/browse/.

Natural Environment Research Council

Παρέχει, πλέον, χρηματοδότηση μόνο σε διδακτορικούς φοιτητές των επιστημών φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η διαδικασία αίτησης γίνεται μέσω του Πανεπιστημίου όπου εκεί κατατίθενται τα χρήματα. Περισσότερες οδηγίες εδώ:

http://www.nerc.ac.uk/skills/postgrad/prospectivestudents/.

Science & Technology Facilities Council

Από εδώ μπορούν να επωφεληθούν πολλοί επιστημονικοί κλάδοι, όπως η αστρονομία ή η πυρηνική φυσική. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.stfc.ac.uk/funding/research-grants/funding-opportunities/.

Entente Cordiale Scholarships

Υποτροφία που δίνεται σε Γάλλους φοιτητές που επιδιώκουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε Βρετανούς φοιτητές που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Η υποτροφία έχει διάρκεια ενός χρόνου και είναι μέχρι 10.000 λίρες. Για επιπλέον πληροφορίες, μεταβείτε εδώ:

http://www.britishcouncil.fr/en/programmes/education/entente-cordiale/apply.

Υποτροφίες για Αγγλία (μεταπτυχιακά): Υποτροφίες για διεθνείς φοιτητές

Πανεπιστημιακές Υποτροφίες

Κάθε Πανεπιστήμιο παρέχει πλήρεις και μερικές υποτροφίες για τους φοιτητές εκτός ΕΕ ή/και των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (που έχουν αυτονομηθεί αλλά εξακολουθούν να «προστατεύονται» από τη Βρετανία).

Euraxess UK

Αυτός ο φορέας, αν και ιδρύθηκε για φοιτητές εκτός της ΕΕ, δέχεται φοιτητές από όλες τις χώρες ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός της ΕΕ. Συμπεριλαμβάνει και έξοδα όπως ταξίδια σε συνέδρια, και αφορά τις κατηγορίες σπουδών που αναφέρονται εδώ: https://www.hesa.ac.uk/index.php/content/view/102/143/1/2/. Υπάγεται στο Βρετανικό Συμβούλιο και δίνει την ευκαιρία ακόμα και για προσωρινή εργασία σε χώρες όπως η Τουρκία. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε τη σελίδα:

http://euraxessfunds.britishcouncil.org/Search.aspx/Index.

British Chevening Scholarships

Πρόκειται για υποτροφίες που αφορούν φοιτητές από ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ, Αφρική, Ασία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κεντρική και Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Καραϊβική. Eπισημαίνεται ότι η συνέντευξη των υποψήφιων υποτρόφων γίνεται στη Βρετανική Πρεσβεία της χώρας τους. Τον Αύγουστο θα προκηρυχθούν οι αιτήσεις για τις υποτροφίες που θα ξεκινήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, οπότε προλάβετε. Σημαντικό είναι να έχετε εργασιακή εμπειρία επί πληρωμή ή εθελοντική τουλάχιστον για δύο χρόνια στον τομέα του μεταπτυχιακού σας προγράμματος. Για περαιτέρω πληροφορίες, ακολουθείστε το σύνδεσμο:

http://www.chevening.org/apply/eligibility.

Commonwealth Scholarships for Developing Commonwealth Countries

Πρόκειται για τις χώρες που είχαν αποτελέσει Βρετανικές αποικίες και τώρα είναι μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (δείτε την πλήρη λίστα των χωρών αυτών εδώ: http://cscuk.dfid.gov.uk/apply/developing-cw-countries/ ). Η χρηματοδότηση μπορεί να είναι για ένα χρόνο ή για τρία χρόνια, και το πανεπιστήμιο επιλογής πρέπει να είναι συμβεβλημένο με αυτόν τον φορέα, ώστε να παρέχει και αυτό μερική χρηματοδότηση. Περαιτέρω πληροφορίες εδώ:

http://cscuk.dfid.gov.uk/wp-content/uploads/2011/03/prospectus-scholarships-2015.pdf.

Commonwealth Shared Scholarship Scheme at UK Universities

Αφορά τις χώρες της Κοινοπολιτείας, για τους σπουδαστές που σκέφτονται να κάνουν μεταπτυχιακό (taught Master degree) σε τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας των χωρών τους. Ανά πανεπιστήμιο υπάρχουν διαφορές στις διαδικασίες αίτησης, οπότε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://cscuk.dfid.gov.uk/wp-content/uploads/2011/03/prospectus-shared-scholarships-2015.pdf.

Aga Khan Foundation Scholarship Program

Είναι υποτροφία που δίνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, κυρίως χωρών της Αφρικής, που δεν έχουν πόρους να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους και επιθυμούν να προχωρήσουν και σε διδακτορικές σπουδές. Το μισό ποσό της υποτροφίας είναι καθαρά χρηματοδότηση και το άλλο μισό είναι ένα είδος δανείου. Ο οργανισμός αυτός παρέχει ευκαιρίες εργασίας στους υποτρόφους του. Για αυτά και για ακόμα περισσότερα, μεταβείτε στο σύνδεσμο:

http://www.akdn.org/akf_scholarships.asp.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.topuniversities.com/student-info/scholarship-advice/scholarships-study-uk (περαιτέρω πληροφορίες για υποτροφίες φοιτητών εκτός ΕΕ)

http://www.educationuk.org/global/articles/scholarships-financial-support/#scholarships (εδώ μπορείτε να αναζητήσετε υποτροφίες βάσει και του αντικειμένου σπουδών σας).

Ευχόμαστε καλή τύχη στην προσπάθειά σας για χρηματοδότηση και να έχετε υπ’ όψιν τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων!

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!