Τρόποι παρουσίασης μιας επιχειρηματικής ιδέας

της Ειρήνης Φιλιπποπούλου

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε σκαρφιστεί ιδέες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια  επιχειρηματική επιτυχία, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σχεδόν ποτέ, όμως, δεν είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε επαγγελματικά ή ακόμα χειρότερα δε γνωρίζαμε τους τρόπους για να το επιτύχουμε αυτό. Κι όμως, μια επιχειρηματική ιδέα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απλή παρουσίαση του εαυτού μας, την αφήγηση της δικής μας ιστορίας, της δικής μας επιχείρησης.

Πώς μπορούμε, όμως, να πείσουμε τους πιθανούς επενδυτές και να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας μας ;

Παρακάτω λοιπόν αναφέρουμε 4 βασικούς και “must” τρόπους που θα βοηθήσουν την πρόταση μας να γίνει περισσότερο ελκυστική.

Προετοιμάστε τον εαυτό σας, όχι μόνο την ιδέα

Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να νιώσουν εμπιστοσύνη και να μπορούν να βασιστούν στο άτομο που θα τους παρουσιάσει μια επιχειρηματική πρόταση. Γι’ αυτό, εφοπλιστείτε με περίσσεια αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια, ώστε να είστε γρήγοροι, προσεκτικοί και αποτελεσματικοί.

Ετοιμάστε ένα καλό Business Plan

Διατυπώστε καθαρά και συστηματικά, πώς η επιχειρηματική σας ιδέα θα μετεξελιχθεί σε εταιρεία. Σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να πείσει τεκμηριωμένα τους ενδεχόμενους επενδυτές, ότι η ιδέα σας είναι καλά μελετημένη, βιώσιμη και αντάξια της χρηματοδότησής τους.

Αποδείξτε την αξιοπιστία σας

Δεν αρκεί μόνο να είστε καλός αφηγητής, αλλά πρέπει και το επιχειρηματικό σας σχέδιο να είναι πειστικό και να αποτελείται από κείμενα και πίνακες με στατιστικές αναλύσεις, τεχνικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα. Προσπαθήστε, να είστε όσο το δυνατόν σαφέστεροι και προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Κάντε μια συναρπαστική παρουσίαση

Καταγράψτε μόνο τα βασικά στοιχεία της επιχειρηματική σας ιδέας. Σε αυτό το βήμα μπορεί να σας βοηθήσει το Powerpoint και ο κανόνας του 10/20/30.  Κρατήστε την παρουσίασή σας σύντομη και περιεκτική σε δέκα μόλις σελίδες, με χρονικό όριο είκοσι λεπτών και γραμματοσειρά τριάντα για να είναι κατανοητή και ευχάριστη στους αναγνώστες σας. Θυμηθείτε ότι μπορεί να έχετε μόνο μια ευκαιρία να το κάνετε αυτό, οπότε το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην καλή προετοιμασία της παρουσίασής σας.

Κι αν για κάποιο λόγο το σχέδιο σας αποτύχει, απλά αναδιαμορφώστε το. Μην εγκαταλείψετε τον στόχο σας. Σπάνια, ο δρόμος που θα ακολουθήσετε να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πρέπει να αποδεχθείτε ότι η δυσκολία είναι μέρος του ταξιδιού σας κι ότι η πίστη στις ικανότητές σας είναι η κινητήριος δύναμή σας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!