Τρόποι εκμάθησης ξένων γλωσσών

Της Κατερίνας – Χριστίνας Σανιδά

Η εκμάθηση μίας επιπλέον ξένης γλώσσας σίγουρα, θα εμπλουτίσει όχι μόνο  το βιογραφικό σου στον ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς εργασίας, αλλά και τα ενδιαφέροντά σου. Πίστεψε με, τα μαθητικά  χρόνια που διάβαζες με τις ώρες και γκρίνιαζες για να μην πας στο μάθημα έχουν περάσει. Τώρα τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα είναι δική σου επιλογή.

Ναι, ίσως και εσύ έχεις καιρό να ασχοληθείς με κάποια ξένη γλώσσα, να κάνεις μάθημα, να διαβάσεις και να κουραστείς, αλλά να που ήρθε η ώρα. Δεν είναι εύκολο, αλλά μην αγχώνεσαι! Το Citycampus.gr έχει 5+1 τρόπους που μπορεί να σου φανούν σωτήριοι στο νέο σου εγχείρημα.

Ας ξεκινήσουμε από το ψυχολογικό κομμάτι. Να σκέφτεσαι θετικά, χωρίς φόβο και άγχος: σε λίγο καιρό θα μιλάς άπταιστα τη γλώσσα που επέλεξες (αισιοδοξία είπαμε).

Πάμε και στο πρακτικό κομμάτι τώρα.

Μουσική και Ταινίες                                                                                                          

Άκου μουσική και δες ταινίες της γλώσσας που επέλεξες. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις και την προφορά, αλλά κυρίως θα συνηθίσεις να την ακούς, με αποτέλεσμα να μπορείς να μάθεις κάποιες λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις εύκολα.

Υ.Γ.: Μη ξεχάσετε να κρατήσετε στο σημειωματάριό σας συγκεκριμένες εκφράσεις και λέξεις που δεν καταλάβατε.

Μίλα πολύ και συχνά                                                                          

Χρησιμοποίησε μόνο τη γλώσσα που διδάσκεσαι για να μιλήσεις στην καθηγήτριά σου, στους συμμαθητές σου ή με κάποιον που έχει τη συγκεκριμένη γλώσσα ως μητρική. Θα σε βοηθήσει πολύ, ακόμα και στον κοινωνικό σου περίγυρο να μιλάς κάποιες φορές κι ας μην καταλαβαίνουν… ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Ρυθμίσεις: Αλλαγή γλώσσας            

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού, του υπολογιστή και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε και αλλάξτε τη γλώσσα στη γλώσσα που έχετε επιλέξει να κατακτήσετε. Χρήσιμο και αποτελεσματικό. Θα τα βλέπετε όλα σε αυτή τη γλώσσα, έτσι θέλοντας και μη θα κατανοήσετε λέξεις και φράσεις.

Χειρόγραφα

Για να μάθετε την ορθογραφία, αλλά και την σημασία λέξεων από την νέα σας γλώσσα πρέπει να γράφετε τις λέξεις, την προφορά τους και διάφορες δύσκολες εκφράσεις, που όμως χρησιμοποιούνται συχνά.

Υ.Γ.: Μην υποτιμάτε το χειρόγραφο. Άλλωστε, όταν γράφουμε μαθαίνουμε καλύτερα.

Με τη μετάφραση τι γίνεται;                                                                                            

Ξεκίνα να μεταφράζεις ό,τι θέλεις να πεις από τη μητρική σου γλώσσα στη γλώσσα που μαθαίνεις. Ακόμα και διάφορα γνωμικά και παροιμίες μπορεί να ακούγονται πολύ ωραία στη νέα σου γλώσσα και με αυτό τον τρόπο να ανανεώσεις και τις δημοσιεύσεις σου στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιείς.

Ταξίδεψε και λίγο                                                                                                             

Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις τη γλώσσα είναι να επισκεφθείς τη χώρα από όπου προέρχεται, να μιλήσεις με τους ανθρώπους της και να μάθεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Σίγουρα θα την κατανοήσεις καλύτερα ξέροντας το γενικότερο πλαίσιο πολιτισμού της και θα έχεις και άφθονες ευκαιρίες για practice.