Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «NAI» στη Ναυτιλία

 

Το YES to Shipping Forum, που αποτέλεσε τη λήξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

Κάλεσμα στους νέους Έλληνες να τολμήσουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι του Οδυσσέα, να «ανοίξουν πανιά» και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη ζωή τους απηύθυνε σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού έδωσαν το παρών, με την Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής ναυτιλίας, να κλέβει την παράσταση.

Η Δανάη  Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum & CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, υπογράμμισε πως σκοπός του YES είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους που ήδη σπουδάζουν ναυτιλιακά  και όχι μόνο, να ανταλλάξουν απόψεις, «να δουλέψουν μαζί» με τα έμπειρα στελέχη της ναυτιλίας, έτσι ώστε να μεταλαμπαδευτεί η γνώση και να μπορέσει να γίνει η επιτυχής παραλαβή σκυτάλης από τους νεότερους για να υπάρξει μια συνέχεια αντάξια του ένδοξου  παρελθόντος και παρόντος της ναυτιλίας μας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από Open Days & Daily Internships που πραγματοποιούνται σε ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και από τον ανοιχτό διάλογο που διεξάγεται στα Ποσειδώνια από το 2016.

Κίνητρο  του YES ακόμα είναι να γνωρίσουν οι νέοι όλο το φάσμα της ναυτιλίας και να παραμείνουν για σπουδές  εντός συνόρων, με ισχυρά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που θα αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους φοιτητές με το σκεπτικό ότι «αν δεν μπορείς να σπουδάσεις ναυτιλία στην Ελλάδα, τότε πού θα μπορέσεις;», όπως είπε χαρακτηριστικά η Δανάη Μπεζαντάκου. Ακόμα, συμπλήρωσε, ότι και οι Έλληνες που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή και να παραμείνουν εκεί για εργασία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη με ένδοξη ιστορία, έτσι ώστε, σε όποιο μήκος ή πλάτος της γης βρεθούν, να αποτελούν Πρεσβευτές της χώρας μας και της Ναυτιλίας μας.

Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αρχίσει από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας  και πιο συγκεκριμένα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την ένταξη μαθημάτων ναυτιλίας και τουρισμού στα σχολεία, ώστε οι μαθητές από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των δύο κλάδων και  την ιστορία τους, ώστε να τους συμπεριλάβουν συνειδητά στις επιλογές τους, όταν κληθούν να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν. Το YES, θέλοντας να συμβάλει σε αυτό, πρόκειται να διοργανώσει το YES στα σχολεία, εντός του 2019!!

 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα, το οποίο αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από αυτήν, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η βιωσιμότητα του κλάδου, δημιουργώντας προοπτικές ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας. Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποίηση των συνακόλουθων ωφελειών, οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής διάστασης, για τον τόπο μας».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν επίσης, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απευθύνοντας χαιρετισμό, όσο και οι Αναστάσιος Παπαγιανόπουλος, πρόεδρος της BIMCO, και Γιώργος Προκοπίου, επικεφαλής του ομίλου Dynacom.

Κατά τη διάρκεια του Forum έλαβαν χώρα τρία πάνελ συζήτησης στα οποία συμμετείχαν εφοπλιστές, στελέχη εταιρειών παροχής ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και εκπρόσωποι οργανισμών που ασχολούνται με τους νέους που θέλουν να μπουν στη ναυτιλία αλλά και με τη μεταλαμπάδευση της μακράς ιστορίας της ναυτιλίας στην επόμενη γενιά.

Το YES to Shipping Forum έκλεισε με την παρουσίαση όλων των εθελοντών επί σκηνής και ανανέωσε το ραντεβού του για  την Παρασκευή 5 Ιουνίου στα Ποσειδώνια 2020, λέγοντας ακόμα μια φορά ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην ναυτιλία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!