Το TEDx είναι θεσμός

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Κατά πάσα πιθανότητα έχεις ακουστά αυτό το περίφημο TED ή το TEDx. Οι περισσότεροι όμως δε γνωρίζουν ακριβώς ή και καθόλου για τι πρόκειται. Εάν λοιπόν θες κι εσύ να μάθεις ή να ενημερωθείς περαιτέρω, συνέχισε να διαβάζεις.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά. Το TED είναι ένας Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ), που πραγματοποιεί συνέδρια και events που έχουν ως στόχο τη διάδοση ιδεών που αξίζουν (“Ideas Worth Spreading”), με τη μορφή σύντομων και ισχυρών ομιλιών (18 λεπτών ή και λιγότερο). Τα αρχικά του TED είναι: Technology, Entertainment, Design, δηλαδή Τεχνολογία, Ψυχαγωγία και Σχέδιο. Το όνομα αυτό προέκυψε όταν πριν από 33 χρόνια, το 1984 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο με σκοπό να «συναντηθούν» άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως χιλιάδες ομιλίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και μπορεί όποιος επιθυμεί να τις παρακολουθήσει, καθώς πρόκειται για ομιλίες που στόχο έχουν να ασκήσουν θετική επιρροή και πραγματοποιούνται από ειδικούς πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, επιχειρήσεων, επιστήμης, τεχνολογίας, δημιουργικότητας και ούτω καθεξής.

Μπορούμε να πούμε πως το TED είναι η «βάση» για τη διάδοση ιδεών που αξίζουν και πλέον όλες αυτές οι ιδέες και οι ομιλίες είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες. Όμως, μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως το TED βρίσκεται στις ΗΠΑ, οπότε και πολύ μακριά μας. Να λοιπόν γιατί δημιουργήθηκε το TEDx!

Το TEDx δημιουργήθηκε με βάση το πνεύμα της αποστολής που έχει το TED για τη διάδοση ιδεών που αξίζουν. Έτσι λοιπόν, υποστηρίζει ανεξάρτητους διοργανωτές, κοινότητες, πανεπιστήμια ή οργανισμούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα event, σαν αυτά που διοργανώνει το TED. Πρέπει να τονιστεί πως με τη δημιουργία του TEDx  ο σκοπός του TED υλοποιείται καθημερινά και αληθινά σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου μέσω όλων των event που πραγματοποιούνται.

Το TEDx στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το πρώτο TEDx ήταν το TEDxAthens το οποίο πήρε την άδεια λειτουργίας του το 2009 και είναι από τα πρώτα TEDx events σε όλο το κόσμο. Πλέον όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα TEDx στη χώρα μας. Στην Αθήνα συγκεκριμένα μπορείς να συναντήσεις το TEDxPanteionUniversity, το TEDxUniversityOfPiraeus, ενώ TEDx έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται επίσης σε Χανιά, Ανώγεια, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Ρόδο και Σύρο. Τέλος, μη ξεχνάς πως όλα τα event του TEDx πραγματοποιούνται αποκλειστικά από εθελοντές!

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ παρακάτω: TED, TEDx, Upcoming events in Greece

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!