Το SURVIVOR του πρώτου έτους στο Ρέθυμνο

Της Κάλλιας Χρηστάκη

Αγαπητοί πρωτοετείς,

με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο αγαπημένο Ρέθυμνο!

Γνωρίζουμε όλοι την ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, όμως αυτή η διαδικασία έληξε και το Ρέθυμνο είναι εδώ για να σας ηρεμήσει και σε αυτό θα περάσετε τα καλύτερα φοιτητικά χρόνια. Το Ρέθυμνο, λοιπόν, της ξακουστής Κρήτης είναι μια παραθαλάσσια πόλη και χωρίζει στη μέση περίπου τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το Ρέθυμνο έχει δύο όψεις, φοιτητική πόλη το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο. Μια πόλη ιδανική για κάθε γούστο, θα σας μαγέψει και δεν θα θέλετε να την αποχωριστείτε. Για πάμε να την εξερευνήσουμε!

Μέρος Διαμονής

Οι επιλογές για το μέρος διαμονής σας ποικίλουν. Όσοι προτιμούν να είναι μέσα ή κοντά στην «καρδιά» της πόλης, οι ιδανικές περιοχές είναι η Παλιά πόλη και ο Μασταμπάς. Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν την λιγότερο βαβούρα της πόλης οι περιοχές Κουμπές, Καλλιθέα και Περιβόλια θα «πετύχουν» ανεπιφύλακτα τον συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης, μπορείτε να μείνετε στην Περιοχή Γάλλου(περισσότερες πληροφορίες αναγράφονται παρακάτω), όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο, αλλά χρειάζεστε σίγουρα μεταφορικό μέσο για να μετακινηθείτε προς την πόλη του Ρεθύμνου.  Γενικά, παρατηρείται ιδιαίτερη προτίμηση για διαμονή των φοιτητών στην Καλλιθέα. Όποια περιοχή και αν διαλέξετε να είστε βέβαιοι ότι οι αποστάσεις είναι μηδαμινές και η καλύτερη λύση είναι το περπάτημα. Οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι, είναι διαμορφωμένοι με διάπλατα πεζοδρόμια και ειδική μεγάλη κόκκινη γραμμή για τα ποδήλατα. Επομένως, ένας γρήγορος και εναλλακτικός τρόπος για να φτάσεις στον προορισμό σου είναι το ποδήλατο.

Σχολή

Το Ρέθυμνο έχει πληθώρα σχολών και σε όποια και αν κατάφερες να εισαχθείς τα θερμά μου συγχαρητήρια καθώς το Πανεπιστήμιο και  το Τ.Ε.Ι.  έχει αρκετές διακρίσεις ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στο Ρέθυμνο, λοιπόν, το πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Γάλλου, ο οποίος απέχει 3,5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει 3 σχολές με συνολικά 9 τμήματα. Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι είναι από τα ελάχιστα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται μέσα σε δάσος. Όμως, η συγκεκριμένη απόσταση μην σας ανησυχεί καθόλου, υπάρχουν αρκετά συχνά λεωφορεία(κάθε 10 λεπτά σχεδόν) με στάσεις σε όλες τις περιοχές  για την αναχώρηση σας από την πόλη του Ρεθύμνου και την επάνοδο σας. Όσον αφορά το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) βρίσκεται στην περιοχή Περιβόλια, δηλαδή μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου παλιότερα βρισκόταν το Πανεπιστήμιο πριν μεταφερθεί στο Γάλλο. Επομένως, η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη λόγω της προτίμησης των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. για διαμονή αφού έτσι συνδυάζεται να είναι κοντά στη σχολή τους αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Χαλαρές Βόλτες

Αν με ρωτούσαν εμένα προσωπικά τι μου αρέσει περισσότερο στο Ρέθυμνο η απάντηση μου θα ήταν χωρίς σκέψη οι χαλαρές βόλτες στην παραλιακή και στα στενάκια της Παλιάς πόλης. Η παραλιακή του Ρεθύμνου έχει έκταση πολλά χιλιόμετρα και την επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ιδιαίτερα στις ηλιόλουστες μέρες, για να τρέξουν, να περπατήσουν, να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα με σκοπό να χαλαρώσουν από το άγχος της καθημερινότητας. Παράλληλα, η Παλιά πόλη, η οποία ξεκινάει από την Πύλη και μόλις την διαβείς αισθάνεσαι ότι εισέρχεσαι σε μία άλλη εποχή, έχει εκατοντάδες μικρά στενάκια με σπίτια ενετικής αρχιτεκτονικής και πολλά διάσπαρτα ενετικά και τούρκικα μνημεία. Επιπλέον, το ενετικό λιμάνι, το κάστρο Φορτέτζα και ο φάρος τα οποία κοσμούν την πόλη του Ρεθύμνου, αποτελούν ιδανική λύση για την πρωινή και απογευματινή σας βόλτα.

Ψυχαγωγία και Διασκέδαση

Ψυχαγωγία και διασκέδαση, δύο έννοιες που συχνά  οι περισσότεροι άνθρωποι τις συγχέουν αλλά είναι τελείως διαφορετικές. Η ψυχαγωγία παράγεται, όπως πολλοί γνωρίζουν, από τις λέξεις ψυχή και άγω και το Ρέθυμνο διαθέτει ποικίλους τρόπους για να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας. Με μια βόλτα στην παλιά Πόλη θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διασκορπισμένες εστίες πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το Κέντρο πολιτισμού, όπου γίνονται εκδηλώσεις με ποικίλα θέματα, το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο σύγχρονης τέχνης, το Κέντρο Μελέτης και έρευνας της Ιστορίας της εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος (ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.) του Παιδαγωγικού Τμήματος και ανά διαστήματα γίνονται διάφορες εκθέσεις σε διάφορε μέρη της Παλιάς πόλης.

Συμβουλή: Αναζητήστε τα και δεν θα χάσετε!!

Από την άλλη πλευρά, με τον όρο διασκέδαση εννοείται η εκτόνωση και η ψυχική επιφόρτιση του ανθρώπου στον ελεύθερο χρόνο του.  Στο Ρέθυμνο, λοιπόν, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διασκεδάσετε. Η παραλιακή διαθέτει αρκετές καφετέριες με θέα που δεν «χορταίνεις» να την απολαμβάνεις. Στα στενάκια της Παλιάς πόλης θα βρείτε πάρα πολλά κρασάδικα-ρακάδικα με κύριο γνώρισμα τους την ζωντανή μουσική(έντεχνη ή λαϊκή ή κρητική μουσική) σχεδόν σε καθημερινή βάση.  Για συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε μια ποικιλία από μπαράκια ανάλογα με το είδος της μουσικής που σας αρέσει. Επιπλέον, πολλές καφετέριες πια μετατρέπονται στις βραδινές ώρες σε μπαράκια.

Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι

Στο Ρέθυμνο ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία, την εμπειρία του ξέφρενου καρναβαλιού. Ο Δήμος Ρεθύμνου πλαισιώνει με ξεχωριστό τρόπο κάθε χρόνο ένα καρναβάλι, το οποίο έχει αφετηρία πριν πάνω από 100 χρόνια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, διαρκούν περίπου 20 μέρες και περιλαμβάνουν πάρτυ, συναυλίες,  χορούς, κυνήγι θησαυρού, βόλτες με ποδήλατα και πολλές άλλες. Το αποκορύφωμα είναι το τριήμερο πριν την Καθαρά Δεύτερα όπου ο κόσμος είναι αμέτρητος με αποτέλεσμα τα πάρτυ να μεταφέρονται στους δρόμους.

Προειδοποίηση: Ετοιμάσου να φιλοξενείτε πολλούς φίλους σας εκείνη την περίοδο!!

Tip: Ειδικά για το Τριήμερο πριν την Καθαρά Δευτέρα σας προτείνω να εξασφαλίζετε τραπέζι σε μαγαζιά της αρεσκείας σας όσο το δυνατόν νωρίτερα!

Καλοκαιράκι…για πάντα

Όπως ανέφερα στον πρόλογο, το Ρέθυμνο είναι μια παραθαλάσσια πόλη και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η θάλασσα είναι «στα πόδια σας». Κυριολεκτικά, σε 5-10 λεπτά με τα πόδια και εξαρτάται σε ποια περιοχή θα μένετε θα βρίσκεστε στην παραλία. Σε συνδυασμό με το κλίμα του νησιού, δηλαδή οι περισσότερες μέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες και το καλοκαίρι διαρκεί σχεδόν 5 μήνες, ευνοεί να ξεκινήσετε τα μπάνια στην θάλασσα από τον… Απρίλη.  Ιδιαίτερα οι φοιτητές συχνάζουν στις παραλίες που βρίσκονται κάτω από την περιοχή της Καλλιθέας. Σίγουρα, λοιπόν, μέχρι τον Οκτώβρη ετοιμαστείτε για πολλά μπάνια και αν είστε τολμηροί μπορείτε να γίνετε χειμερινοί ή βραδινοί κολυμβητές αλλά φυσικά με προσοχή.

Εν κατακλείδι, το μόνο που έχω να σας πω είναι… «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ» .

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!