Το CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Της Ελένης Τατάκη

Το γνωστό σε όλους μας CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Εδρεύει στη Γενεύη και ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, οργανώνει κλειστή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι δράσεις του CERN καθώς και οι προοπτικές μιας τέτοιας συνεργασίας.

Το επιστημονικό Πάρκο Πατρών ιδρύθηκε το 1987 και εδώ και τριάντα έτη λειτουργεί με βασικό άξονα τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των απαιτούμενων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων που θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν τη δημιουργία, τη λειτουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών μέσα από διαδικασίες spin-off/spin-out. Σ’ αυτές τις διαδικασίες επιδιώκει τη συνεργασία του πανεπιστημίου, ερευνητικών κέντρων και της βιομηχανίας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΠ, στο Πλατάνι Πατρών. H διεξαγωγή της θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και θα περιλαμβάνει δύο μέρη (sessions) εκ των οποίων το πρώτο θα διαρκέσει από τις 10.30 έως τη 13.00 και θα απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές/φοιτητές στο στάδιο της βασικής έρευνας και νέους επιχειρηματίες, ενώ το δεύτερο θα διαρκέσει από τις 14.00 μέχρι τις 17.00 και θα απευθύνεται βασικά σε επιχειρήσεις καθώς και σε ερευνητές/φορείς καινοτομίας.

Όσον αφορά το session A, θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα του CERN “IdeaSquare” και “Attract Initiative”. Σκοπός του Ideasquare να φέρει σε επαφή νέους επιστήμονες και να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, τεχνολογιών και προτύπων, σε επίπεδο σύλληψης της βασικής ιδέας και επίδειξης της δυνατότητας εφαρμογής της. Η εκπαίδευση, που γίνεται υπό στενή κοινή επίβλεψη από το CERN και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, επιδιώκει να εξοπλίσει τους νέους ερευνητές και φοιτητές με δεξιότητες και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιομηχανικής καινοτομίας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Το Attract Initiative είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης υψηλής απόδοσης των τεχνολογιών ανίχνευσης και απεικόνισης. Τα προϊόντα θα αναπτυχθούν μέσα από συνεργασία και προώθηση της καινοτομίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και πανεπιστημίων και θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Στο session B, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Knowledge Transfer Group του CERN, ο κ. Giovanni Anelli (επικεφαλής του Knowledge Transfer Group) θα παρουσιάσει σε εταιρίες και ερευνητές του τεχνολογικού οικοσυστήματος τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο CERN. Η εκδήλωση απευθύνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως κατασκευές, ηλεκτρονική, τηλεπικοινωνίες, αυτοματισμοί, αισθητήρες, μικροηλεκτρονική, πυρίτιο, ιδιαίτερα υλικά, βιολογικούς αισθητήρες κ.α.

Τα οφέλη που αναμένονται από την εν λόγω εκδήλωση είναι σημαντικά για τους ενδιαφερόμενους, καθώς η παρακολούθηση θα επιτρέψει την πρόσβαση στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία του CERN, δικτύωση με ειδικούς και εμπειρογνώμονες, και θα προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας και συμμετοχής στα προγράμματα του CERN.

Η συμμετοχή και στα δύο μέρη της εκδήλωσης απαιτεί τη συμπλήρωση μιας φόρμας, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα, 22 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο event της εκδήλωσης στο facebook

καθώς και στους παρακάτω συνδέσμους:

Session A: http://psp.org.gr/sites/default/files/IdeaSquare%20at%20PSP.pdf

…Δράση ATTRACT: http://www.attract-eu.org/

…Δράση Ideasquare: http://ideasquare.web.cern.ch/

Session B: http://psp.org.gr/sites/default/files/CERN%20at%20PSP.pdf

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!